רוטב הויסין הוא רוטב ריחני וחריף המשמש לעיתים קרובות להקפצת ירקות בסגנון אסייתי, מרינדות ותבשילים על האש. רוטב ההויסין הוא מרכיב מרכזי במנות סיניות רבות ובכמה מתכוני אוכל וייטנאמיים ולעיתים מכונה רוטב ברביקיו סיני.
מה זה השם הזה?
ידוע לנו מעט מאוד על מקורות הרוטב. הויאטנמים קוראים לרוטב ההוי סין “הרוטב השחור” או “הממרח השחור”. אבל מקור השם בסינית הוא “רוטב פירות ים” למרות שממש לו נהוג להגיש אותו עם פירות ים. יתכן שבימים עברו נהגו להפיק את טעם האוממי המיוחד שלו מפירות ים מיובשים וטחונים. כיום מרכיבי הרוטב הם טבעוניים לגמרי.
ממה עשוי רוטב הויסין?
רוטב הויסין עשוי משילוב של ממרח סויה מותסס, שום, חומץ, שמן שומשום, צ’ילי וסוכר. רוטב ההויסין מוסיף טעם אסייתי לתבשילים, ומשלב אוממי עם אלמנטים מתוקים, חדים וחריפים. הוא מתאים לכולם, גם לטבעוניים כי הוא מיוצר ללא מוצרים מן החי, אם כי הוא מוגש באופן מסורתי עם ברווז פקין, מנה סינית קנטונזית נפלאה.
חשוב לציין שאם הפסקתם לצרוך גלוטן בגלל צליאק או מכל סיבה אחרת, יש לבדוק אם יש גלוטן מוסתר בתווית המרכיבים.
בואו נדבר על הטעם, ואיך כותבים אוממי?
קצת קשה לכתוב טעם, אבל בואו ננסה. לרוטב ההויסין יש טעם מלוח ומתוק, ממש המאנצ’ האידיאלי. רוטב הויסין אמנם קצת דומה לרוטב ברביקיו בסגנון אמריקאי, אבל הרבה יותר מלוח, עשיר יותר, בעל גוף, פחות מתוק, ובעל טעם סמיך (רק אלוהים ואייל שני יודעים איך מתארים טעם סמיך…). פולי הסויה המותססים מוסיפים את אלמנט האוממי המלוח, הבשרי והממכר כל כך.
אז מה עושים עם רוטב הויסין?
רוטב הויסין הוא דרך נהדרת להוסיף טעם אסייתי אותנטי, לעבות רטבים וטעמים ולצבוע מוקפצים ותבשילי איטריות. הוא מושלם גם כרוטב טבילה ללחמניות באן, לחביתיות, לאגרול ואפילו לשניצלים וקציצות. נסו להוסיף אותו לאורז מוקפץ, לחביתה ואפילו למליות בשר של קובה או לחמין. אתם תופתעו!
אבל… אל תשתוללו. מכיוון שלהויסין יש טעם דומיננטי כדאי להזהר איתו ולהוסיף במתינות, במיוחד אם אתם חדשים במטבח האסייתי. כמובן שיש פה גם סכנת התמכרות, אנחנו יכולים להעיד שברגע שמתחילים קשה מאוד להפסיק.
רוצים מתכונים? אתם צודקים!
תגובות (0)