אין כמו הפלוב של אימא – ארוחה בסיר אחד למדורת השבט

סבינה ולדמן מכינה את מדורת השבט של משפחתה: פלוב - תבשיל אורז, בשר וירקות אסיאתי מבושם שמכינים בסיר אחד ויש לו שמות שונים כמו אושפלו, פילף או פלוף
סבינה ולדמן מכינה את מדורת השבט של משפחתה: פלוב - תבשיל אורז, בשר וירקות אסיאתי מבושם שמכינים בסיר אחד ויש לו שמות שונים כמו אושפלו, פילף או פלוף
  • סבינה ולדמן
שמרו
כשר
1 דירג [ציון 3]
  • מרכיבים
    17
  • הכנה 30 דק׳
    כולל שעה ו-15 דק׳
  • קלוריות
    429
  • רמת קושי:
    בינונית
  • כשר
  • עוד ערכים תזונתיים

    ערכים תזונתיים לפי מנה אחת מידע נוסף מידע נוסף

    קלוריות 429.1 קק״ל 2574.6 קק״ל
    פחמימות 28.9 גרם 173.6 גרם
    שומן 21.6 גרם 129.7 גרם
    נתרן 599.6 מ״ג 3597.5 מ״ג
    חלבון 23.7 גרם 142.5 גרם
    סיבים תזונתיים 4.3 גרם 26.0 גרם
    שומן רווי 1.2 גרם 7.1 גרם
    כולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״ג
    סידן 82.1 מ״ג 492.8 מ״ג
    ברזל 1.9 מ״ג 11.4 מ״ג
    אשלגן 554.2 מ״ג 3325.1 מ״ג
    אבץ 0.6 מ״ג 3.5 מ״ג
    סגור
  • מרכיבים
    17
  • הכנה 30 דק׳
    כולל שעה ו-15 דק׳
  • קלוריות
    429
  • רמת קושי:
    בינונית
  • כשר
  • עוד ערכים תזונתיים

    ערכים תזונתיים לפי מנה אחת מידע נוסף מידע נוסף

    קלוריות 429.1 קק״ל 2574.6 קק״ל
    פחמימות 28.9 גרם 173.6 גרם
    שומן 21.6 גרם 129.7 גרם
    נתרן 599.6 מ״ג 3597.5 מ״ג
    חלבון 23.7 גרם 142.5 גרם
    סיבים תזונתיים 4.3 גרם 26.0 גרם
    שומן רווי 1.2 גרם 7.1 גרם
    כולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״ג
    סידן 82.1 מ״ג 492.8 מ״ג
    ברזל 1.9 מ״ג 11.4 מ״ג
    אשלגן 554.2 מ״ג 3325.1 מ״ג
    אבץ 0.6 מ״ג 3.5 מ״ג
    סגור

יש משהו מאוד אימהי בארוחת “סיר אחד”. מצד אחד יש בזה הרבה תכלס ומצד שני, את צריכה להיות אימא מוכשרת ממש כדי לגרום לכל חומרי הגלם או הילדים להסתדר כל כך הרבה שעות ביחד ולקחת רק את הטוב והיפה זה מזה.

אני חובבת גדולה של ארוחות בסיר אחד. יש משהו כיפי בלחבר את חומרי הגלם שיוצרים ארוחה שלמה יחד. כשעושים את זה נכון כולם מרוויחים, הדגנים מקבלים את הטעם של הבשר, הירקות צובעים את התבשיל והעמילן שמתחבר לנוזלים קושר את הכול לכדי רוטב מבריק שעוטף כל רכיב ורכיב במנה. 

כשאני חושבת על ארוחה בסיר אחד, מיד עולים באפי הניחוחות של הפלוב המבושם של אימא שלי. אימא שלי, שהעבירה את ילדותה בסמרקנד, הביאה איתה אל המטבח האירופאי הרבה השפעות מהמטבח האוזבקי. ולא רק היא.

ריגה, עיר הולדתי, היא עיר נמל, שופעת בגיוון קולינרי שהגיע מכל קצוות חבר העמים הארמני, גיאורגי, נורדי, מה לא? אנשים טועים לחשוב שהמטבח הסובייטי הוא חד גוני ולא יודעים כמה הוא צבעוני, מלא השפעות וטעים. כמו בשכנות טובה או רעה לקח כל עם משכניו ויחד נוצר מטבח מרתק שרק סובל מיחסי ציבור גרועים. בכל המטבחים הללו אגע בהמשך, אני מבטיחה. כי הטור הזה הוא גם קצת מסע שלי אל מחוזות ילדותי וערש הטעמים שהפכו אותי למה שאני.

אז מה זה בעצם פלוב? בגדול מדובר בתבשיל אורז, בשר וירקות אסיאתי. יש לו כל מיני שמות, פלוב, פלוף, אושפלו, פילאף, פילאו, אושפלוב וכו’. המקור הוא ככל הנראה הינדי ומשם עבר למטבחים של מרכז אסיה, טורקיה, איראן, הקווקז והרחיק אפילו עד יוון. הרוב משתמשים באורז אבל ישנן גרסאות עם חיטה, פריקי, בורגול, חומוס ואפילו תירס.

ארוחת הפלוב או האושפלוב היא ארוחה חברתית מאוד, שלא לומר משפחתית. התבשיל מוגש במרכז השולחן והוא כמובן “מדורת השבט” ומרכז ההתרחשות. יש שמגישים אותו במגש גדול ויש שמשאירים אותו בסיר שבו הוא בושל, כפי שעשו אצלנו.

לפחות פעם בשבוע אימי הייתה מכינה לנו פלוב. כמה שהייתי שמחה למצוא גדול וכבד וסגור במקרר ומחכה לבני הבית. משם כנראה החיבה שלי לטכניקה הזאת.

במקור, במחוזות מהם אימא שלי באה, הכינו את הפלוב עם בשר טלה. אבל אני גדלתי על פלוב עם כרעיים או שוקיים של עוף, שיש בו משהו יותר עדין מבחינת הטעמים וגם יותר זמין. את הפלוב שלי הכנתי לכם מפרגיות והוא לגמרי נפלא גם לראש השנה.

כבר הכנתם?
שתפו אותנו
1 דירג [ציון 3]

מצרכים

מצרכים


plus minus


אופן הכנה

  1. בסיר רחב מאדים את הבצל עם שמן הקנולה על להבה בינונית כ-10 דקות, עד שהבצל שקוף. 
  2. מתבלים את העוף במלח ופלפל. מגבירים את הלהבה ומוסיפים את העוף. מטגנים כ-2 דקות מכל צד, עד להזהבה.
  3. מוסיפים את הגזר וממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב, עוד 7-10 דקות. עד שהגזר מזהיב מעט.
  4. מוסיפים ליטר אחד של מים (נעזרים בכד מידה) ומביאים לרתיחה. מוסיפים שום, פלפל אנגלי, הל ועלי דפנה ומנמיכים את הלהבה. מכסים ומבשלים כ-5 דקות.
  5. מורידים את המכסה ומוסיפים את האורז הבסמטי, העגבניה, הבצל הירוק, השמיר והכוסברה או הפטרוזיליה. הנוזלים צריכים לעבור את התבשיל ב- 1ס”מ. במידת הצורך מוסיפים עוד מים. בשלב זה אין לערבב את התבשיל.
  6. מרתיחים שוב ומנמיכים את הלהבה. מכסים היטב ומבשלים כ- 25 דקות. מורידים מהאש ומשאירים את הסיר מכוסה עוד כ-10 דקות. מתקנים תיבול ומגישים.
  7. ממליצה להעביר את הסיר הפתוח לצלייה של 10 דקות נוספות בתנור מחומם מראש ל-200 מעלות. 

 

לעוד מתכונים לכל המשפחה:

מתכון תבשיל אורז, קינואה וירקות צלויים

מתכון מקלובה - תבשיל אורז עם עוף וירקות

מתכון תבשיל מאש עם עגבניות, תרד וטחינה של אפרת ליכטנשטט

מתכון תבשיל עוף ובמיה של ישראל אהרוני

הערות

  • אפשר לפזר על התבשיל גרעיני רימון או שקדים או צנוברים קלויים. אפשר לשלב פירות יבשים כמו צימוקים ומשמשים שיתאימו מאד לערב ראש השנה
מתכונים נוספים שכדאי לכם לנסות
אין כמו הפלוב של אימא – ארוחה בסיר אחד למדורת השבט

הכנתם את המתכון?

כן
    Avatar
    ענת אילוז

    הסיר הצבעוני שלי

תגובות (6)

Avatar

    Avatar
    Sarita Mendelson

    מניחה שיעבוד טוב גם עם חזה עוף?

      Avatar
      מערכת Foody

      כן, אך מוטב עם פרגית כדי שהעוף לא יתייבש. אפשר גם עם שוקי עוף או כרעיים

      Avatar
      מערכת Foody

      החל מסעיף מס’ 5 לא מערבבים יותר את התבשיל. עד אז אפשר לערבב כרגיל

    Avatar
    Ora Mezin

    לא ברור כמה שמיר להוסיף שום קצוץ או ראש שום שלם

      Avatar
      מערכת Foody

      היי אורה, במתכון מצוין להוסיף 2 כפות שמיר קצוץ דק. את שיני השום מפרקים מהראש ומוסיפים לתבשיל בקליפתן, שלמות. בהצלחה!

קטגוריות

אביזרים

טכניקות

תגיות