זכרונות אהבה מאבא – אמפנדס בשר מטוגנות בסגנון מנדוסה

הסיפור המלא מאחורי המתכון לאמפנדס הבשר המטוגנות והארגנטינאיות של אמא שלי, הופך אותן להרבה יותר טעימות ממה שהן היו עד עכשיו
Loading...
הוספה למועדפים
כשר
  • זמן הכנה
    שעה ו-10 דקות
  • זמן כולל
    שעה ו-30 דקות
  • רמת קושי
    בסיסי
  • מרכיבים
    16

אצלינו בבית, בכל פעם שרצו לציין יום מיוחד או כשהיו מגיעים אורחים לביקור מארגנטינה, אמא שלי היתה נעמדת במטבח עם קערת הפלסטיק הכתומה מעל בצק האמפנדס וקורצת עיגולים שווים ומדויקים שהפכו לכיסים ממולאים בבשר עם זיתים וביצים קשות.

אמפנדס בשר מטוגנות (צילום: shutterstock)
אמפנדס בשר מטוגנות (כן, בארגנטינה פונים לאמפנדס בלשון נקבה)

לימים, גם אחותי וגם אני, פישטנו את המתכון (לעיתים אף קנינו בצק אמפנדס מוכן בסופר, רחמנא ליצלן) ומילאנו אותו בתירס עם בשמל או בכל מיני מילויים “מודרניים” למיניהם.

השבוע, כשביקשתי מאמא שלי את המתכון המקורי שלה לאמפנדס המפורסמות, גיליתי שהמתכון המקורי הוא בעצם של סבתא שלי מצד אבי, סבתא גרסיאלה, שמעולם לא הכרתי כי את הטיול שלי לדרום אמריקה, זה של אחרי הצבא, השלמתי רק מספר חודשים אחרי שכבר נפטרה.

סבתא גרסיאלה, הגיעה לביקור האחרון שלה בארץ לפני שנולדתי, בשנת 1967 ועזבה יומיים לפני שפרצה מלחמת ששת הימים. מסתבר שבאותו הביקור, אבא שלי ביקש מאמא שלו שתכין להם את האמפנדס שלה שכל כך אהב. מאחר ולא היה לה מתכון מדויק, אבא שלי נעמד על ידה עם דף ועט ורשם בדיוק את המצרכים ואופן ההכנה וכך המתכון נשאר כירושה ממנה למשפחתי ועכשיו אני חולקת אותו גם אתכם.

הדבר הכי מרגש שגיליתי בזמן שאמא שלי הכתיבה לי את המתכון הוא שעד היום, כשאמא שלי מכינה את האמפנדס המעולות האלו, היא עדין שולפת מקלסר המתכונים שלה את אותו הדף, עם כתב היד של אבא שלי ז”ל וכתמי הזמן והשמן שעליו. כי ככה זה כנראה יוצא הכי הכי טעים.

אמפנדס בשר מטוגנות (צילום: רות רזינובסקי)
המתכון המקורי בכתב ידו של אבא שלי (צילום: רות רזינובסקי)

התוספת המתוקה של אמא שלי לכל הסיפור הזה הוא הזית השלם (המגולען כמובן) באמצע האמפנדה שהוא מעין אפיקומן קטן שצריך למצוא בתוך כיס הבצק. כילדים הדבר הכי מבאס היה אם הייתה שוכחת לשים באחת מהאמפנדס זית והיינו גומרים לאכול אותה בלי ה”פרס”.

לעוד מתכונים של יעל טל

מצרכים

בצק

מילוי

טיגון

אופן הכנה

  1. מכינים את הבצק: בקערת המיקסר מערבבים את הקמח, החמאה, המלח והפפריקה ומוסיפים את המים בזרזיף דק עד שמתקבל בצק אחיד.
  2. מכינים את המילוי: בסיר גדול מחממים מעט את שמן הזית ומוסיפים את הבצל. מאדים מעט (עד שקיפות) ומוסיפים את הבשר הטחון. מבשלים ומערבבים כדקה (לא יותר).
  3. מסירים את הסיר מהכיריים ומוסיפים את הזיתים הפרוסים, האורגנו, הפפריקה המתוקה, המלח (זהירות עם המלח כי הזיתים מלוחים) ומעט פפריקה חריפה.
  4. חותכים לחתיכות גסות את הביצים הקשות ומוסיפים לתערובת הבשר. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
  5. מכינים את האמפנדס: מרדדים את הבצק לעובי של 2-3 מ”מ (הבצק לא צריך להיות דק מדי כי אחרת יקרע בטיגון והמילוי יצא אבל גם לא עבה מדי כי אז התחושה היא שאוכלים בעיקר בצק).
  6. קורצים מהבצק עיגולים שווים בקוטר של כ-15 ס”מ.
  7. מניחים במרכז כל עיגול כף-כף וחצי מהמילוי ועליו זית אחד שלם מגולען (הפרס).
  8. מניחים קערה קטנה עם מעט מים על משטח העבודה, טובלים אצבע במים ומלחחים את שולי חצי הבצק עם האצבע. סוגרים את הבצק לצורת חצי עיגול (מעט המים בשולי הבצק מסייעים ב”הדבקה”). אפשר להשתמש במכשיר להכנת דאמפלינג כזה.
  9. סוגרים היטב את הבצק (מהדקים את השוליים זה לזה) ויוצרים מעין תפר צמה (כמו בתמונה) בכדי לחזק את הסגירה של הבצק.
  10. מטגנים את האמפנדס: מחממים את השמן העמוק בסיר ומכניסים 2-3 אמפנדס לטיגון עד שצבען זהוב ויפה (וזה קורה די מהר). מעבירים לצלחת עם נייר סופג לספיגת שאריות השמן ומגישים.

 

הערות

  • ניתן לאפות את האמפנדס בתנור בחום של 180 מעלות 20-30 דקות (עד הזהבה). ניתן להקפיא את האמפנדס לפני הטיגון/האפייה ולהפשיר לפני הטיגון/אפייה.
תוכן נוסף

ערכים תזונתיים מידע נוסף מידע נוסף

לפי מנה לפי 30 מנות
קלוריות 144.5 קק״ל 4336.4 קק״ל
פחמימות 2.9 גרם 86.7 גרם
שומן 12.2 גרם 367.4 גרם
נתרן 318.8 מ״ג 9562.7 מ״ג
חלבון 5.5 גרם 163.5 גרם
סיבים תזונתיים 0.7 גרם 20.8 גרם
שומן רווי 4.0 גרם 119.6 גרם
כולסטרול 14.3 מ״ג 430.0 מ״ג
סידן 23.7 מ״ג 711.2 מ״ג
ברזל 0.6 מ״ג 17.9 מ״ג
אשלגן 193.6 מ״ג 5806.8 מ״ג
אבץ 0.9 מ״ג 27.1 מ״ג

קטגוריות

אביזרים

טכניקות

תגיות

תראו מה יצא לי (0)

תגובות (2)

    Avatar
    אמיתה נבון

    מקסים, מרגש ונראה יאמממי…

      Avatar
      Foody Foody

      תודה רבה (:

תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody