כרמזאלך – לביבות לפסח עם שם מצחיק שמחכים להן כל השנה

שאף אחד לא יגיד שהמטבח האשכנזי לא ברא לנו את המטעמים הכי שווים לפסח. לביבות כרמזלאך משגעות שאני מחכה להן כל השנה. ו... נסו להגיד כרמזלאך 3 פעמים בפה מלא במצות
Loading...
הוספה למועדפים
כשר
  • זמן הכנה
    20 דקות
  • זמן כולל
    שעה
  • רמת קושי
    בסיסי
  • מרכיבים
    10

את לביבות הכרמזלאך אני מכירה מהמטבח הקטן והסגפני של סבתא חיה, הסבתא רבתא שלי, מהחלוצות שהקימו את גן יבנה. קראנו לה סבתא-חיה- וילדה-חיה בעיקר כי היא היתה חיית פרא תזזיתית, פטפטנית, מלאת חיים שלא הייתה בלבוסטע גדולה ולא בילתה הרבה מדי זמן במטבח, אבל מה שהיא עשתה היא עשתה מצוין. היו לה מלפפונים חמוצים בלתי נשכחים, עוגיות יבשות מופלאות ובלתי ניתנות לשחזור וריבת תאנים שכמוה אין וגם לא תהיה.

בפסח היו לה כרמזלאך, לביבות קמח מצה מטוגנות, להן הייתי מחכה לאורך כל השנה. לפני ארבעים שנים לא היה קמח מצה דק יעודי לעוגות, והכרמזלאך של סבתא חיה היו יותר גסים וקשיחים. הדבר היחיד שהציל אותם הייתה הקצפת החלבונים שקצת איווררה אותם.

היום יש קמח מצה המיועד לעוגות ויש מיקסרים להקציף את החלבונים, אז הכרמזלעך הרבה יותר תפוחים ועדינים.

אפשר כמובן להכין את הלביבות בגירסה מלוחה. פשוט להוריד את הסוכר ולהגיש עם גבינות וסלט. מה יכול להיות רע?

מצרכים

ללביבות הכרמזלאך:

לטיגון:

  • אפשר להשתמש גם בתרסיס, במיוחד אם משתמשים במחבת נון סטיק.

לקישוט:

אופן הכנה

  1. מפרידים את הביצים לחלמונים וחלבונים, אפשר להשתמש במפריד כזה.
  2. מקציפים את החלבונים לקצף יציב.
  3. בקערה השניה מערבבים את קמח המצה, הסוכר, הוניל, החלב והחלמונים.
  4. מכניסים 1/3 מכמות קצף הביצים לקערת הבלילה “הכבדה” ומערבבים בתנועות קיפול. כך עושים עם שאר קצף החלבונים. משתדלים שהבלילה תהיה כמה שיותר אוורירית. המרקם צריך להיות לא נוזלי מדי וגם לא קשה מדי. די דומה לבלילת פנקייק תפוחה.
  5. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומכניסים למקרר לפחות לחצי שעה.
  6. מחממים שמן במחבת ומכדררים כדורים בעזרת ידיים רטובות, משטחים אותם. אם התערובת נוזלית מדי מוסיפים מעט קמח מצה, אם היא קשה מדי מוסיפים עוד טיפה מים או חלב ולשים. מטגנים להזהבה 2-3 דקות מכל צד.
  7. מגישים עם פירות, מייפל, קצפת לא מאוד מתוקה או מפדרים באבקת סוכר.

הערות

  • הלביבות הללו אינן "מדע מדוייק", רוב הסבתות הכינו אותן על העין. אם העיסה קשה מדי - הוסיפו עוד חלב או מים, אבל תהיו עדינים. אם העיסה נוזלית, הוסיפו בעדינות קמח מצה.
  • אפשר להפוך את הלביבות הללו למלוחות. במקום הסוכר והוניל ניתן להוסיף שמיר או פטרוזיליה, שום וגבינות. מה יכול להיות רע?
תוכן נוסף

ערכים תזונתיים מידע נוסף מידע נוסף

לפי מנה לפי 10 מנות
קלוריות 187.0 קק״ל 1870.0 קק״ל
פחמימות 5.0 גרם 49.5 גרם
שומן 13.7 גרם 136.6 גרם
נתרן 39.7 מ״ג 397.2 מ״ג
חלבון 3.7 גרם 37.2 גרם
סיבים תזונתיים 0.1 גרם 0.6 גרם
שומן רווי 2.1 גרם 20.6 גרם
כולסטרול 102.6 מ״ג 1026.0 מ״ג
סידן 25.7 מ״ג 257.0 מ״ג
ברזל 0.4 מ״ג 4.4 מ״ג
אשלגן 49.8 מ״ג 498.2 מ״ג
אבץ 0.3 מ״ג 2.9 מ״ג

קטגוריות

אביזרים

טכניקות

תגיות

תראו מה יצא לי (0)

הצג עוד

תגובות (7)

    Avatar
    Merav Mizrahy

    הי, באיזה קמח משתמשים לזה שלא בפסח? או שזה עובד רק עם קמח מצות, לפחות בחלק מהכמות? יש לי קמח שקדים בבית, וקמח תפוחי אדמה ספציפית עכשיו.

      Avatar
      Foody Foody

      אפשר להשתמש גם בקמח השקדים בחלק מכמות הקמח. בגדול אלה לביבות מיוחדות לפסח שהסבתות שלנו אהבו להכין.

    Avatar
    עדן קוז׳יקרו

    יצא מדהים כמו של סבתי הרומניה לונה! תודה על המתכון אכלנו עם דבש וריבה

    Avatar
    מירב

    אפשר לשים כוס קמח מצה וכוס קמח שקדים ?

      Avatar
      Foody Foody

      בהחלט, יצא משובח!

    Avatar
    חדוה בכר

    בדיוק כמו של אמא שלי ובפטנט שלה להפריד את הביצים ולהקציף זה מה שעושה את ההבדל

      Avatar
      Foody Foody

      זה מה שעושה את ההבדל.

תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody