עלי גפן ממולאים וזיכרונות מהבוסתן של סבתא

"את יודעת, סבתא, גנים זה דבר משונה. יש כל כך הרבה דברים שלא למדתי ממך, אבל ירשתי ממך" - שי אייזנר נזכרת בידיים הטובות של סבתא שלה ומכינה סיר עלי גפן ממולאים שמעלה זיכרונות נשכחים
"את יודעת, סבתא, גנים זה דבר משונה. יש כל כך הרבה דברים שלא למדתי ממך, אבל ירשתי ממך" - שי אייזנר נזכרת בידיים הטובות של סבתא שלה ומכינה סיר עלי גפן ממולאים שמעלה זיכרונות נשכחים
  • שי אייזנר
שמרו
כשר
דרגו
  • מרכיבים
    30
  • הכנה 45 דק׳
    כולל שעתיים
  • קלוריות
    257
  • רמת קושי:
    בינונית
  • כשר
  • עוד ערכים תזונתיים

    ערכים תזונתיים לפי מנה אחת מידע נוסף מידע נוסף

    קלוריות 257.4 קק״ל 2573.7 קק״ל
    פחמימות 18.5 גרם 185.0 גרם
    שומן 22.3 גרם 222.8 גרם
    נתרן 853.4 מ״ג 8534.5 מ״ג
    חלבון 5.3 גרם 52.8 גרם
    סיבים תזונתיים 2.5 גרם 25.4 גרם
    שומן רווי 1.6 גרם 16.3 גרם
    כולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״ג
    סידן 65.2 מ״ג 652.5 מ״ג
    ברזל 2.8 מ״ג 28.1 מ״ג
    אשלגן 290.1 מ״ג 2901.0 מ״ג
    אבץ 1.2 מ״ג 12.4 מ״ג
    סגור
  • מרכיבים
    30
  • הכנה 45 דק׳
    כולל שעתיים
  • קלוריות
    257
  • רמת קושי:
    בינונית
  • כשר
  • עוד ערכים תזונתיים

    ערכים תזונתיים לפי מנה אחת מידע נוסף מידע נוסף

    קלוריות 257.4 קק״ל 2573.7 קק״ל
    פחמימות 18.5 גרם 185.0 גרם
    שומן 22.3 גרם 222.8 גרם
    נתרן 853.4 מ״ג 8534.5 מ״ג
    חלבון 5.3 גרם 52.8 גרם
    סיבים תזונתיים 2.5 גרם 25.4 גרם
    שומן רווי 1.6 גרם 16.3 גרם
    כולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״ג
    סידן 65.2 מ״ג 652.5 מ״ג
    ברזל 2.8 מ״ג 28.1 מ״ג
    אשלגן 290.1 מ״ג 2901.0 מ״ג
    אבץ 1.2 מ״ג 12.4 מ״ג
    סגור

הריח בבית של סבתי הוא אחד הזכרונות החזקים שלי ממנה. שילוב משונה של ניקוטין של סיגריות רבות מדי עד שריחן דבק בקירות הבית, יחד עם ריחות העולים מן הסירים שעל האש. בכל פעם שאני מביטה בחלון המטבח שלי אני נזכרת בירקות החצויים שחיכו לתורם על אדן חלון המטבח. אצלי תמיד יש חצי לימון, רבע בצל ושאריות פלפל חריף.

אני נזכרת בהולם הלב, בדחיפות ובסקרנות שליוו אותי בכל ביקור אצלה. לא יכולתי לחכות לפתוח את הסירים שלה ולרוץ לבדוק מה קורה בעצי הפרי בבוסתן שבחצר. אף פעם לא הייתי שם דבר בדחיית סיפוקים, בטח לא כשמדובר בדברים הקשורים לאוכל.

את יודעת, סבתא, גנים זה דבר משונה. יש כל כך הרבה דברים שלא למדתי ממך, אבל ירשתי ממך. למשל את האהבה הגדולה שלי לפרי העץ והאדמה אין ספק שקיבלתי ממך. אני מקבלת קריצה שובבה עם כל גויאבה ראשונה בעונה, תאנה הכי טובה ומנוקרת קלות, ומשמשים מתוקים חמוצים שעונתם קצרה. כל אלה מחזירים אותי ולו לרגע אלייך.

עשרים שנה מאז שאת כבר לא נוכחת באופן פיזי בחיים שלי אבל בכל פעם שאני עומדת לבשל אני מוצאת עצמי מישירה אלייך מבט. זה בטח משמח אותך, כי אני מבשלת המון.

צילום: שי אייזנר
צילום: שי אייזנר

זה מתחיל בקטיף בגינה, הגינה היא סוג של פלטת צבעים שבדרך כלל מכוונת אותי אל התבשיל. אני מביטה ממעוף הציפור בצמחים ותוהה מה גדל עכשיו שאפשר ללקט ומה אני אכין איתו. אני תמיד מבקשת לעצמי את הליווי שלך. אני רוצה שתראי כמה עדינים עלי הגפן שלי ומגולגלים כאילו לא מדובר בפרא אדם שאני.

הייתי ילדה תזזיתית שהכל סיקרן אותה ואת ששמרת על המטבח כאילו היה מבצרך. היית אומרת לי שאני מגלגלת כמו מערבל בטון.

אבל עכשיו, סבתא, יש לי סבלנות, עכשיו יש משהו שמביא אותי לשבת ברוגע, להוריד הילוך ולגלגל. בזמן הזה אני חושבת מחשבות שלוות, קצת מדברת איתך ועם עצמי. כאילו שתינו יושבות במטבח הקטן, מגלגלות ומדברות על מה שהבשיל ומה שעוד מעט ואיך לפעמים עדיין אפשר למצוא מלפפון נהדר שמזכיר את פעם, לפני שחיי המדף היו חשובים מהטעם.

ככל שאני חושבת עלייך יותר, על תבונת הכפיים שלך ועל היחס שלך לחומרי גלם אני מבינה שהיה בך את המג’יק הזה שהופך בשלן לאשף מטבח. לפעמים אני שואלת את אמא שלי מאיפה כל הידע הזה, הרי אני למדתי בבתי ספר לבישול, עבדתי עם שפים גדולים וראיתי נטפליקס ללא הרף, ובלי כל אלה, סבתא, את פשוט ידעת.

סיר עלי הגפן שלי שמוקדשים לך סבתא ולמי שיודע להעריך אוכל טוב שלא מסתיר את המרכיבים.

כבר הכנתם?
שתפו אותנו
דרגו את המתכון

מצרכים

מצרכים


plus minus

מלית

ריפוד הסיר

לפיזור מעל


אופן הכנה

  1. אם משתמשים בעלי גפן טריים, מניחים את העלים בקערה ויוצקים מים רותחים לכיסוי. משרים 5 דקות ומסננים. אם משתמשים בעלי גפן משומרים, מדלגים על השלב הזה.
  2. בסיר מחממים שמן זית. מוסיפים את האורז ומטגנים 3 דקות.
  3. מוסיפים מים ומלח ומבשלים מכוסה כ-10 דקות על אש קטנה. מסירים מהאש וממתינים כ-15 דקות בלי לפתוח את המכסה.
  4. מעבירים את האורז לקערה גדולה ומערבבים מעט כדי שהאורז יתקרר יותר מהר.
  5. מכינים את המלית: קוצצים את כל הירוקים, הפטרוזיליה, השמיר, הבצלים הירוקים דק ואחיד. כמה שיותר ירוק זה יותר טעים.
  6. קולים את הצנוברים בזהירות על מחבת.
  7. כשהאורז קר מוסיפים לו את עשבי התיבול הקצוצים, הצנוברים הקלויים, לימון, שמן זית, סומק, מלח וסוכר.
  8. עכשיו נכין לעלי הגפן מיטה נוחה לזמן הבישול. בתחתית הסיר אנחנו מסדרים פרוסות דקות של בצל סגול, עגבניות שרי חצויות צלויות קצת בשמן זית עם שום ומרווה, קצת עלי גפן קטנים שנשארו וחתיכות לימון כבוש.
  9. מגלגלים את עלי הגפן: מסדרים את העלים על השיש כאשר החלק החלק כלפי השיש. בכל עלה שמים כפית וחצי מהמילוי. סוגרים כמו מעטפה - קודם את שני הצדדים ואז מגלגלים מהחלק שקרוב לגוף כלפי חוץ.
  10. אני אוהבת להעמיד את עלי הגפן בסיר בצורה אנכית ככה יוצא מרקם שונה לחלק התחתון שמתבשל עם נוזלים והחלק העליון מקבל מרקם קצת יותר פציח מהצלייה בתנור. אפשר גם בצורה מאוזנת כמו שנהוג.
  11. כאשר הסיר מלא בעלי הגפן עומדים במסדר בצפיפות, מוסיפים עוד קצת עגבניות שרי, פרוסות שום, קוביות לימון כבוש, עלי מרווה וזעתר ואנחנו מוכנים.
  12. בכוס מים חמימים מערבבים מלח, פלפל שחור, סוכר ומיץ לימון. מוזגים על עלי הגפן ומעמידים את הסיר על האש. מעלים לרתיחה ומבשלים 10 דקות.
  13. מנמיכים את האש ומבשלים 30 דקות.
  14. מחממים תנור ל-170 מעלות.
  15. מכניסים את סיר עלי הגפן לתנור ואופים 30 דקות עם מכסה ועוד 10 דקות בלי כיסוי.

זהו. עכשיו נשאר רק להתענג ולהזכר באנשים שאנחנו אוהבים, שהם תמיד איתנו, גם אם לא במובן הפיזי של המילה.

הערות

  • אם משתמשים בעלי גפן טריים, משתדלים לקטוף כאלה צעירים ורכים בצבע ירוק עז
מתכונים נוספים שכדאי לכם לנסות
עלי גפן ממולאים וזיכרונות מהבוסתן של סבתא

הכנתם את המתכון?

כן

תגובה (1)

Avatar

    Avatar
    יובל צור

    סלט מחובר ללב. וגם טעים בוודאות. הצליחי שי!

קטגוריות

אביזרים

טכניקות

תגיות