הסינים החכמים והגרגרנים קוראים למחוז סצ’ואן “חבל גן העדן”. בעוד שהעולם המערבי רואה את האוכל הסיני כמקשה אחת שעל פי רוב טובעת ברוטב חמוץ מתוק בצבע זרחני, הסינים יודעים לתת בכל מחוז סימנים וטעמים.
מחוז סצ’ואן כלול בכל המעלות. חוץ מדובי פנדה מתוקים ונשים שנחשבות ליפות ביותר בסין, הוא פורה, עתיר במים ובמרעה, יש בו שדות חיטה בשפע, חקלאות ענפה, פירות, ירקות, דגה ובקר. בעוד שבהרבה מהמטבחים הסיניים שולט בשר החזיר, בסצ’ואן בשר הבקר הוא המלך. מדובר במטבח של איזונים עדינים, מתוק מול חריף, מר מול מתוק, כל פלטת הטעמים משתוללת מצד אחד, ונרגעת באחת, גם כשמדובר במנות שיכולות להיות שמנות מאוד ולא ידועות במינימליזם שלהן.
אל המטבח העשיר ושופע טכניקות הבישול שידכו הטבחים הסצ’ואנים הסקרנים גם מרכיבים שהגיעו מארצות רחוקות. המונגולים הביאו אליהם את השומשום ואת השימוש באגוזים ובוטנים, והסוחרים שחצו יבשות וימים הביאו אליהם את הצ’ילי, שהולך יד ביד עם האוכל הסצ’ואני החריף גם כך.
אבל עד שהגיע הצ’ילי למטבח הסצ’ואני, היה פלפל סצ’ואן האחראי על העיקצוץ בלשון של אנשי סצ’ואן.
אז מה זה בעצם פלפל סצ’ואן? נתחיל מזה שהוא כלל לא פלפל. מדובר בשיח קוצני וציורי עם שלכת מקסימה ופירות קטנטנים ואדומים שכאשר מיבשים אותם משתמשים בקליפתם ליצור התבלין. פלפל סצ’ואן נודע בכל רחבי סין והעולם בזכות הטעם המיוחד, מצד אחד חריף ומצד שני בעל תחושה מאלחשת ומרדימה את הפה וגורמת לנימול עדין בלשון. אל תגידו שזה לא מגניב… ממש סוכריות קופצות של פעם.
מה עושה מי שלא מגיע לסצ’ואן בזמן הקרוב?
אז עד שהעולם היפה והטעים יפתח מחדש, ואתם תרוצו לקנות כרטיס למחוז סצ’ואן, כדי לראות פנדות ולאכול באמת באמת טוב, אנחנו מציעים לכם לפתוח בקבוק של רוטב סצ’ואן ולתת לשד הסצ’ואני הכל כך מיוחד לצאת מהבקבוק ולעטוף את המטבח שלכם בטעמים ממחוזות רחוקים, שיש בהם גם חריף, גם מתוק, גם מלוח וגם בושם תפוזי.
למה מתאים רוטב סצ’ואן של מזרח ומערב? רוטב הסצ’ואן על בסיס עגבניות מתאים מאוד לבשר בקר, עוף, דגים, טופו ואפילו ירקות. הוא מושלם בהקפצה, למרות שכפית ממנו תשדרג כל משרה ורוטב שצריך טיפונת לעמוד. אם הילדים שלכם לא פוחדים מחריף שימו אותו גם ברוטב הקציצות והשקשוקה, נפלא!
רוצים מתכונים עם רוטב סצ’ואן? מבטיחים שלא תשארו רעבים!
תגובות (0)