פרעצל-שרף: פרעצל מושלם לשבת בבוקר
- ליאור שרף
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 314.5 קק״ל 2516.4 קק״לפחמימות 51.1 גרם 408.8 גרםשומן 8.7 גרם 69.3 גרםנתרן 2343.7 מ״ג 18749.4 מ״גחלבון 7.3 גרם 58.1 גרםסיבים תזונתיים 2.3 גרם 18.1 גרםשומן רווי 0.6 גרם 5.0 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 15.0 מ״ג 120.3 מ״גברזל 1.0 מ״ג 8.4 מ״גאשלגן 76.3 מ״ג 610.5 מ״גאבץ 0.8 מ״ג 6.2 מ״גסגור
-
מרכיבים10
-
הכנה 25 דק׳כולל שעה ו-45 דק׳
-
קלוריות315
-
רמת קושי:בסיסי
-
כשר
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 314.5 קק״ל 2516.4 קק״לפחמימות 51.1 גרם 408.8 גרםשומן 8.7 גרם 69.3 גרםנתרן 2343.7 מ״ג 18749.4 מ״גחלבון 7.3 גרם 58.1 גרםסיבים תזונתיים 2.3 גרם 18.1 גרםשומן רווי 0.6 גרם 5.0 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 15.0 מ״ג 120.3 מ״גברזל 1.0 מ״ג 8.4 מ״גאשלגן 76.3 מ״ג 610.5 מ״גאבץ 0.8 מ״ג 6.2 מ״גסגור
צורתו של הבייגלה נחקרה רבות. האגדה מספרת כי הבייגלה הומצא על ידי נזיר איטלקי בשנת 610 כדי לתגמל ילדים צעירים על כך שלמדו את תפילותיהם.
הנזיר קיפל רצועות של בצק לחם כדי להידמות לזרועותיהן הצולבות של ילדים מתפללים. יצירתו של הנזיר כונתה פרטיולה, שפירושה “תגמולים קטנים” עם השנים בשיבוש לשוני התקבל השם “פרעצל”.
עם כל הכבוד לאגדה, איש אינו יודע בוודאות לגבי מקורו של הבייגלה/פרעצל, אך רוב המומחים מסכימים כי מוצאו של הבייגלה נוצרי עם קשר מובהק לחג הפסחא.
מהגרים גרמנים ושוויצרים ייבאו עימם את הבייגלה לצפון אמריקה במאה ה-19.
בשנת 1850, נפתחה לראשונה בליטיץ, פנסילבניה מאפיית בייגלה מסחרית, הבייגלה אופיין בכך שחיצוניותו הייתה קשה. בייגלה קשים הפכו פופולריים מכיוון שהם היו עמידים יותר מאשר בייגלה רכים.
במאה ה-20 בייגלה הפכו פופולריים מאוד בערים הגדולות בארה”ב, פילדלפיה הפכה את הבייגלה לחלק בלתי נפרד מהמטבח המקומי שלה.
כיום, תושב פילדלפיה הממוצע אוכל בערך פי 12 יותר בייגלה מאשר האמריקאי הממוצע.
פנסילבניה נותרה כיום מרכז ייצור בייגלה הגדול בארה”ב, ומספקת 80% מהאספקה של הבייגלה במדינה. ענף הבייגלה בארה”ב שווה יותר מ-550 מיליון דולר בשנה.
כיום, ניתן ליהנות ממגוון רחב של בייגלה, מזוגג במלח גס, קינמון, סוכר, אגוזים וזרעים שונים. ניתן למצוא בייגלה בצורות רבות דוגמת מקלות, לחמניות עגולות, לולאות, צמות ואפילו אותיות.
מרכיבים 10 | זמן הכנה 25 דק׳ | זמן כולל שעה ו-45 דק׳ | קלוריות 315 | כמות מנות 8 |
---|
מצרכים
מצרכים
בצק
אמבט מים
-
1 1/2 ליטר מים
-
40 גרם אבקת סודה לשתייה
-
10 גרם מלח דק
קישוט
-
1 חופן שומשוםאו קצח, או פרג, או מלח גס
אופן הכנה
- בקערת מיקסר עם וו לישה מערבבים את כל חומרי הבצק כעשר דקות עד שהבצק מתגבש לכדור.
- מכסים בניילון נצמד ומגבת ומתפיחים שעה בטמפ’ החדר.
- לאחר ההתפחה מחלקים את הבצק לכדורים שווים של 120 גרם כל כדור (8 כדורים) מניחים בצד לעשר דקות מנוחה.
- מכל כדור יוצרים רצועה, מכל רצועה יוצרים “פרעצל”.
- בסיר מביאים לרתיחה מים מלח ואבקת סודה לשתייה, מבשלים כל פרעצל כעשר שניות (טובלים את כל הפרעצל בתוך התמיסה) ומעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה.
- מחממים תנור לחום של 200 מעלות.
- מפזרים מלח גס/שומשום/פרג ובעזרת סכין חדה חורצים לאורך הפרעצל בחלקו העבה חריץ קטן.
- מעבירים לתנור שחומם מראש לכ-16 דקות עד השחמה מלאה.
אופן הכנה
- בקערת מיקסר עם וו לישה מערבבים את כל חומרי הבצק כעשר דקות עד שהבצק מתגבש לכדור.
- מכסים בניילון נצמד ומגבת ומתפיחים שעה בטמפ’ החדר.
- לאחר ההתפחה מחלקים את הבצק לכדורים שווים של 120 גרם כל כדור (8 כדורים) מניחים בצד לעשר דקות מנוחה.
- מכל כדור יוצרים רצועה, מכל רצועה יוצרים “פרעצל”.
- בסיר מביאים לרתיחה מים מלח ואבקת סודה לשתייה, מבשלים כל פרעצל כעשר שניות (טובלים את כל הפרעצל בתוך התמיסה) ומעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה.
- מחממים תנור לחום של 200 מעלות.
- מפזרים מלח גס/שומשום/פרג ובעזרת סכין חדה חורצים לאורך הפרעצל בחלקו העבה חריץ קטן.
- מעבירים לתנור שחומם מראש לכ-16 דקות עד השחמה מלאה.
הכנתם את המתכון?
תגובות (2)
איך אני בדיוק מכין את זה לבוקר בלי לקום . שעתיים הכנה. על כל פנים שבת שלום.
המתכוו מצויין ,אבל קודם מקרמלים סוכר באמבט המים ולאחר מכן מוסיפים את המים ואת הסודה לשתיה.