אריסה תוניסאית של אמא אורה בשתי גרסאות – קלאסית ומהירה!
- אלכס ולינוי
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 1663.0 קק״ל 1663.0 קק״לפחמימות 108.4 גרם 108.4 גרםשומן 140.2 גרם 140.2 גרםנתרן 6411.7 מ״ג 6411.7 מ״גחלבון 29.9 גרם 29.9 גרםסיבים תזונתיים 45.9 גרם 45.9 גרםשומן רווי 10.7 גרם 10.7 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 167.0 מ״ג 167.0 מ״גברזל 10.6 מ״ג 10.6 מ״גאשלגן 413.1 מ״ג 413.1 מ״גאבץ 0.8 מ״ג 0.8 מ״גסגור
-
מרכיבים16
-
הכנה 15 דק׳כולל 24 שעות
-
קלוריות1663
-
רמת קושי:בסיסי
-
כשר
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 1663.0 קק״ל 1663.0 קק״לפחמימות 108.4 גרם 108.4 גרםשומן 140.2 גרם 140.2 גרםנתרן 6411.7 מ״ג 6411.7 מ״גחלבון 29.9 גרם 29.9 גרםסיבים תזונתיים 45.9 גרם 45.9 גרםשומן רווי 10.7 גרם 10.7 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 167.0 מ״ג 167.0 מ״גברזל 10.6 מ״ג 10.6 מ״גאשלגן 413.1 מ״ג 413.1 מ״גאבץ 0.8 מ״ג 0.8 מ״גסגור
האריסה של אמא אורה וטריק אחד שובב
לכל אחד יש את המאכל הזה, שמאז שאתם זוכרים את עצמכם מכינים אותו אצלכם בבית. המאכל הזה, שרק בגיל מאוחר יחסית למדתם לאהוב וקצת התחרטתם על כל השנים שלא ידעתם להעריך כמה זה טעים. ככה בדיוק קרה לי עם האריסה של אמא שלי.
גדלתי בבית עם אבא טבח ואמא בשלנית. אהבתי לאכול והערכתי אוכל מגיל צעיר אבל האריסה לא הצליחה לתפוס אצלי מקום בלב.
האריסה של אימא שלי, בעלת הצבע המשגע שאפשר לראות מבעד לצנצנת זכוכית תמיד קרצה לי בתור ילדה מבין מדפי המקרר. כשהייתי רואה את ההורים שלי אוכלים את זה, הייתי מתגרה,
אבל משום מה לקח לי זמן לעשות את הצעד ולהפוך את האריסה לטעם נחוץ והכרחי עבורי.
מבלי לשים לב, בית ילדותי התרגם למחוזות ההווה שלי, אלכס הטבח ואני הבשלנית,
ויחד עם ההתבגרות שלי והאמת שהרבה בזכותו של אלכס, אני משתדלת לטעום מהכל.
מאז שתפסה את ליבי, האריסה של אמא שלי זה משהו שנמצא אצלנו בבית, תמיד! בין אם אנחנו מכינים אותה או שאנחנו דואגים לשדוד מאימא שלי צנצנת, בביקורים אצלה.
גילוי נאות, ותבטיחו לא להבהל! להכין אריסה על פניו זה לא כזה פשוט. אבל רגע… אמרתי לכם לא להבהל.
נכון, המתכון הקלאסי דורש השקעה והכנה מראש ערב לפני.
אבל כמו כל המאכלים המפורסמים, שקרו בטעות או מפאת חוסר זמן, יש לאמא שלי טריק סודי למתכון בזק שהוא פשוט שוס!
באחד מערבי שישי, אמא שלי עמלה על ארוחת ערב משפחתית גדולה והיא לא הספיקה להכין אריסה, כבר אמרתי לכם שאין מצב שאין אריסה בבית ועל שולחן השבת בפרט, וכך נולד לו מתכון הבזק לאריסה של אמא שלי וזה יצא פשוט מושלם!
אז קבלו את המתכון הקלאסי והמתכון המהיר לאריסה החלומית של אמא אורה שלי.
מרכיבים 16 | זמן הכנה 15 דק׳ | זמן כולל 24 שעות | קלוריות 1663 | כמות מנות 1 |
---|
מצרכים
מצרכים
אריסה קלאסית
-
200 גרם פלפלים יבשים מתוקים
-
7 שיני שוםקלופות
-
1 לימון בינוניעל קליפתו, שטוף, חתוך ונקי מגרעינים
-
5 פלפלים יבשים חריפים בינונייםפלפל סודני
-
1 כפית מלח דק
-
2 כפיות כמון טחון
-
1/3 כוס שמן קנולה
אריסה מהירה
-
100 גרם פפריקה מתוקהגרוסה
-
1 כוס מים רותחים
-
2 כפות שבבי צ’ילי יבש
-
2 כפות מים רותחים
-
1/4 לימון בינונישטוף וחתוך ללא גרעינים
-
2 שיני שוםקלופות
-
1 כפית מלח דק
-
1 כפית כמון טחון
-
6 כפות שמן קנולה
אופן הכנה
הגרסה הקלאסית
- מנקים את הפלפל המתוק היבש, מהעוקץ והגרעינים - עם מספריים גוזרים את העוקץ ואז את הפלפל לאורכו ומוציאים את כל הגרעינים.
- את הפלפלים הנקיים שמים בקערה עם מים קרים ומכסים בצלחת על מנת שהפלפלים לא יצופו (משרים כ-8 שעות לפני ההכנה/ בלילה שלפני).
- כ-20 דקות לפני ההכנה משרים את הפלפלים הסודנים בקערה עם מים רותחים ומכסים.
- מסננים את שני סוגי הפלפלים מנוזלים ואת החריפים מנקים מגרעינים, מומלץ להשתמש בכפפות.
- טוחנים בטחנת בשר את הפלפלים המתוקים המושרים, חתיכות הלימון והשום הקלוף. את הפלפל הסודני מוסיפים בהדרגה בהתאם לחריפות הרצויה, מתחילים מלטחון שניים ומוסיפים עוד במידת הצורך.
- מוסיפים לאחר הטחינה את התבלינים: מלח, כמון ושמן ומערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
- מעבירים לצנצנת מעוקרת ושומרים בקירור.
הגרסה המהירה
- משרים את הפפריקה המתוקה הגרוסה בקערה עם כוס מים רותחים (עד לכיסוי) ומכסים, כ- 30 דקות עד שהפפריקה שותה את כל הנוזלים.
- משרים את הצ’ילי החריף יחד עם 2 כפות מים רותחים ומכסים, כ-30 דקות עד שהצ׳ילי שותה את כל הנוזלים, אם אחרי חצי שעה נותרו נוזלים מסננים בעזרת מסננת דקה, לפני הטחינה.
- טוחנים במעבד מזון את הפפריקה והצ’ילי הגרוסים שהשרנו, מוסיפים לימון, שום ו-3 כפות שמן קנולה עד לקבלת מרקם חלק - במידה והמרקם סמיך מאוד, ניתן להוסיף מים רותחים לפתיחת האריסה. תתחילו בכף מים רותחים ותטחנו. ניתן להוסיף עד כ-4-5 כפות מים רותחים לקבלת המרקם הנכון.
- מתבלים במלח, כמון ושארית השמן, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
- אם קליפת הלימון עבה, הסירו אותה. ככל שהקליפה עבה כך המרירות גבוהה יותר. במתכון המהיר לעומת הקלאסי הבסיס מריר יותר ואנחנו לא רוצים לקבל אריסה מרה. ניתן לתקן מרירות עם מעט מיץ לימון סחוט.
אופן הכנה
הגרסה הקלאסית
- מנקים את הפלפל המתוק היבש, מהעוקץ והגרעינים - עם מספריים גוזרים את העוקץ ואז את הפלפל לאורכו ומוציאים את כל הגרעינים.
- את הפלפלים הנקיים שמים בקערה עם מים קרים ומכסים בצלחת על מנת שהפלפלים לא יצופו (משרים כ-8 שעות לפני ההכנה/ בלילה שלפני).
- כ-20 דקות לפני ההכנה משרים את הפלפלים הסודנים בקערה עם מים רותחים ומכסים.
- מסננים את שני סוגי הפלפלים מנוזלים ואת החריפים מנקים מגרעינים, מומלץ להשתמש בכפפות.
- טוחנים בטחנת בשר את הפלפלים המתוקים המושרים, חתיכות הלימון והשום הקלוף. את הפלפל הסודני מוסיפים בהדרגה בהתאם לחריפות הרצויה, מתחילים מלטחון שניים ומוסיפים עוד במידת הצורך.
- מוסיפים לאחר הטחינה את התבלינים: מלח, כמון ושמן ומערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
- מעבירים לצנצנת מעוקרת ושומרים בקירור.
הגרסה המהירה
- משרים את הפפריקה המתוקה הגרוסה בקערה עם כוס מים רותחים (עד לכיסוי) ומכסים, כ- 30 דקות עד שהפפריקה שותה את כל הנוזלים.
- משרים את הצ’ילי החריף יחד עם 2 כפות מים רותחים ומכסים, כ-30 דקות עד שהצ׳ילי שותה את כל הנוזלים, אם אחרי חצי שעה נותרו נוזלים מסננים בעזרת מסננת דקה, לפני הטחינה.
- טוחנים במעבד מזון את הפפריקה והצ’ילי הגרוסים שהשרנו, מוסיפים לימון, שום ו-3 כפות שמן קנולה עד לקבלת מרקם חלק - במידה והמרקם סמיך מאוד, ניתן להוסיף מים רותחים לפתיחת האריסה. תתחילו בכף מים רותחים ותטחנו. ניתן להוסיף עד כ-4-5 כפות מים רותחים לקבלת המרקם הנכון.
- מתבלים במלח, כמון ושארית השמן, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
- אם קליפת הלימון עבה, הסירו אותה. ככל שהקליפה עבה כך המרירות גבוהה יותר. במתכון המהיר לעומת הקלאסי הבסיס מריר יותר ואנחנו לא רוצים לקבל אריסה מרה. ניתן לתקן מרירות עם מעט מיץ לימון סחוט.
הכנתם את המתכון?
תגובות (10)
הכנתי אריסה לראשונה בחיי. בחרתי במתכון הקלאסי. יצא כל כך טעים שאין לי מספיק מלים לתאר. עם 5 פלפלים חריפים זה כמעט לא היה חריף. הוספתי עוד 2 ויצא חריפות מתונה מאוד. עד היום טעמתי רק אריסה קנויה. אין בכלל מה להשוות. המתיקות של הםלפלים עם החמיצות של הלימון, טיפה מרירות וחריפות, שילוב מעולה שמתאים לכל מאכל כמעט. לחומוס, לביצה, לירקות, לגבינה, לבשר. ממש מעולה. תודה על העשרת הרפרטואר שלי.ת,
תודה רבה ניבה היקרה על המילים הטובות
אפשר לטחון גנבות טריות במקום הפלפלים היבשים במים?
היי יאיר, לא ניתן, אבל אפשר לקנות פלפלים יבשים בכל חנות תבלינים
יופי של מתכון של האריזה תודה