פסח, מצה שרויה וחזרת על פי הרבנית יעל רבינוביץ

כמה מילים על פסח, מהי מצה שרויה? מה מקור החזרת? מה לא אוכלים המקפידים על שרויה? וכמה מתכונים נהדרים לחג הפסח

למצוא מאכלים כשרים לפסח טעימים ומשביעים בהתחשב במספר חומרי הגלם המצומצם המותרים למאכל בחג הוא אתגר.

מהי מצה שרויה?

קהילות רבות נוהגות שלא לאכול ‘מצה שרויה‘ - שם הקוד למצה על כל גלגוליה: קמח מצה - מצה טחונה שהופכת ללחה לאחר העיבוד עם נוזלים במהלך בישול, אפיה וכדומה. חומרה זו, שלא להרטיב את המצה, באה בעקבות החשש שחלילה חלק מסוים במצה לא היה אפוי דיו, ועצם לחלוחית שתיכנס אליו, עשויה להפוך אותה לחמץ ממש. ולכן בקהילות אלו העוגות הפסחיות לא תכלולנה ברכיביהן קמח מצה, יהיה אסור לפורר חתיכות מצה אל המרק כגרסה עדכנית ל’שקדי מרק’, או להכין “קניידלעך”.

השימוש בקמח תפוחי אדמה או שקדים עבור הנמנעים מאכילת ‘שרויה’ הופכים לתחליף מצוין (וגם נטול גלוטן). הם משלימים את המרקם של מאכלי הפסח המיוחדים. קמחים אלו מוסכמים על רוב הקהילות בישראל.

חזרת:

רכיב נוסף שעולה על שולחן החג בליל הסדר, והוא חלק מ’קערת הסדר’ המסורתית שבה יש: כרפס, חרוסת, זרוע, ביצה ומרור הינו: חזרת.

שורש החזרת הוא ירק מר וחריף מאד, ממנו אוכלים מעט במהלך ליל הסדר כדי להזכיר לנו שהמצרים מיררו לאבותינו את החיים.

במטבח האשכנזי משתמשים בשורש חזרת מגורר כדי להכין את מטבל ה’חריין’ המסורתי, שנאכל יחד עם קציצות ה’גפליטע פיש’. לרוב תהיה זו חזרת אדומה שמגוררת יחד עם שורש סלק, סוכר, מלח ומיץ לימון.

במיוחד לפסח: חזרת סגולה חריפה

סלט חזרת וסלק סגול. (צילום: דרור עינב)
במיוחד לפסח: חזרת סגולה חריפה
הצבע הסגול שמככב על שולחן החג, אין בלעדיו גפילטע והוא השידוך המושלם לכבד קצוץ, הוא עושה לנו חריף באף וטעים כל כך בבטן קבלו אותו סלט חזרת סגול
שמרו

 

סלט וולדורף: המלך של שנות ה-80

סלט וולדורף. צילום: אפיק גבאי
סלט וולדורף: המלך של שנות ה-80
סלט וולדרוף בחמישה שלבים פשוטים להכנה. סלט של מתוק וחמוץ המכיל תפוחים, אגוזים ואננס במיונז, נשמע לא קשור? מבטיחים לכם שזה סלט שלא תצליחו להפסיק לאכול
שמרו

 

קובה פותתה (פטטה) עירקית - קובה מתפוחי אדמה

קובה פותתה 54
קובה פותתה (פטטה) עירקית – קובה מתפוחי אדמה
אין כמו קובה תפוחי אדמה עירקית רכה וטעימה כדי להזכיר לנו את האהבה הגדולה שהסבתות שלנו הכניסו בכל תבשיל. קבלו מתכון מושלם לקובה פותתה (פטטה) כשרה לפסח כמו של סבתא
שמרו

 

דג שלם בתנור במעטפה

דג שלם בתנור1
דג שלם בתנור במעטפה
דג שלם בתנור שצולים במעטפת נייר אפייה ורדיד אלומיניום עם רוטב עגבניות משגע - מנה עיקרית נהדרת וחגיגית לערב שבת ולחג
שמרו

 

עוגת שקדים לפסח

עוגת שקדים לפסח2
עוגת שקדים לפסח
טורט עשיר ונטול גלוטן, מחפשים עוגה עסיסית ועשירה לפסח? קבלו מתכון להכנת עוגת שקדים לפסח, קלה, טעימה ורק עשר דקות של הכנה
שמרו

קטגוריות

תגובות (0)

Avatar