ברוכים הבאים לחג הטיגון העמוק - חג החנוכה. אם אתם אוהבים סופגניות, לביבות, לטקעס או ספינג’, זהו החג בשבילכם. שמונה ימים בהם הבית מריח כמו פלאפלייה בשוק הכרמל.
הבעיה היא שחוץ מפריכות וטעם מטריף טיגון גורר גם מספר תופעות לוואי בלתי רצויות, כמו צריכת שומן רווי, חמצון שומנים ולא מעט קלוריות עודפות שאוהבות להישאר איתנו הרבה אחרי שהחג נגמר.
לא מעט נכתב על ההבדל בין טיגון בשמן רדוד לבין טיגון בשמן עמוק. נסכם כי טיגון בשמן עמוק אמור דווקא להפחית את ספיגת השמן במה שנטגן. ואם נכנס לדיוקים של מדענים אז אידוי המים מתוך המיטגן, הנוצר כתוצאה מהחום הגבוה של הטיגון העמוק, יוצר לחץ כלפי השכבה החיצונית ולא מאפשר לשמן לחדור פנימה.
בגלל שלשמן יש משקל, ההיגיון אומר שאפשר לבדוק את זה בניסוי פשוט במטבח. נכין לביבות במשקל אחיד, נטגן פעם בשמן רדוד ובפעם בשמן עמוק ונשווה משקלים. אם משקל הלביבות בשמן עמוק יהיה נמוך ממשקל הלביבות בשמן רדוד נדע כי הניסוי הצליח וטיגון בשמן עמוק אכן מפחית את כמות השמן בלביבה.
מה עשינו?
הכנו 2 לביבות פירה במשקל 70 גרם בדיוק לכל אחת ודאגנו ליצור אותה צורה כדי לקבל שטח פנים שווה. חיממנו שמן רדוד ל-160 מעלות והכנסנו לביבה ראשונה ל-60 שניות מכל צד. לאחר מכן חיממנו באותו הסיר שמן עמוק ל-160 מעלות והכנסנו לביבה שנייה ל-120 שניות. כל לביבה הונחה על משבצת אחת מקופלת של נייר סופג.
מסקנות:
לביבה בשמן רדוד לפני טיגון 70 גרם, לאחר טיגון 65 גרם (צריך לזכור שהלביבה מאבדת נוזלים בטיגון).
לביבה בשמן עמוק לפני טיגון 70 גרם, לאחר טיגון 63 גרם.
בהנחה ששתי הלביבות מאבדות אותה כמות נוזלים בטיגון (חום קבוע וזמן קבוע), המשמעות היא שבלביבה הרדודה נספגו 2 גרם שמן יותר.
לא השתכנעתם? לאחר הטיגון בדקנו גם את מצב נייר הסופג עליו הונחה כל לביבה, והיה ברור שהלביבה שטוגנה בשמן רדוד השאירה כתם שמן גדול יותר על הנייר הסופג ביחס ללביבה שטוגנה בשמן העמוק.
ובקיצור, טיגון בשמן עמוק עדיף על טיגון בשמן רדוד.
יקרת שכטר היא טכנולוגית מזון, בעמוד האינסטגרם שלה מחכים לכם עוד ניסויים מעניינים.
קבלו כמה מתכונים שווים לחנוכה עם טיגון בשמן עמוק:
סופגניות אשל לחנוכה - הכי מושלמות
מגדל של לביבות תפוחי אדמה וגזר
דונאטס עם גלייז ורוד וסוכריות צבעוניות כמו של הומר סימפסון
מתכון לספינג’ של רון יוחננוב
ועוד בונוס קטן של עשרה מתכונים שווים במיוחד לחנוכה:
תגובות (0)