שפונדרה עם ירקות שורש – תבשיל שיש בו את כל מה שצריך
- תמרה אהרוני
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 611.8 קק״ל 2447.2 קק״לפחמימות 84.1 גרם 336.5 גרםשומן 20.1 גרם 80.3 גרםנתרן 706.9 מ״ג 2827.5 מ״גחלבון 13.5 גרם 54.1 גרםסיבים תזונתיים 19.1 גרם 76.5 גרםשומן רווי 2.5 גרם 10.2 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 272.3 מ״ג 1089.2 מ״גברזל 9.6 מ״ג 38.5 מ״גאשלגן 2164.5 מ״ג 8658.0 מ״גאבץ 0.9 מ״ג 3.7 מ״גסגור
-
מרכיבים16
-
הכנה 15 דק׳כולל 5 שעות
-
קלוריות612
-
רמת קושי:בסיסי
-
כשר
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 611.8 קק״ל 2447.2 קק״לפחמימות 84.1 גרם 336.5 גרםשומן 20.1 גרם 80.3 גרםנתרן 706.9 מ״ג 2827.5 מ״גחלבון 13.5 גרם 54.1 גרםסיבים תזונתיים 19.1 גרם 76.5 גרםשומן רווי 2.5 גרם 10.2 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 272.3 מ״ג 1089.2 מ״גברזל 9.6 מ״ג 38.5 מ״גאשלגן 2164.5 מ״ג 8658.0 מ״גאבץ 0.9 מ״ג 3.7 מ״גסגור
כמה חיכיתי… כמה חיכיתי!
כל מה שרציתי זה קצת להרגיש קצת חורף. והנה תקוותיי נענו והגיע לו סופ”ש מתאים ואני ישר קפצתי על ההזדמנות להכין תבשיל בשר וירקות שורש חורפי.
תבשילי בשר מהסוג הזה חביבים עלי במיוחד. הם טעימים, מחממים, מנחמים, נורא פשוטים להכנה, ואפשר לתת לדמיון לעוף עד בלי סוף ולגוון בסוגי התבשילים.
נתחי בשר שונים (אפשר גם צמחוני!), ירקות שונים (לפי מה שיש במקרר או בשוק), עם יין או בלי יין, האפשרויות הן אינסופיות וכפי שכבר וודאי הבנתם אני בחורה שאוהבת שיש לה אופציות, במיוחד באוכל.
אז למה דווקא את הגרסה הזו אני כל כך אוהבת?
ראשית היא נעשית במינימום מאמץ. לא סוגרים את הבשר מראש, לא מבשלים אף אחד מהירקות בנפרד ולא צריך להכין רוטב.
אז מה כן? פשוט מכניסים את כל המרכיבים יחד לתבנית ונותנים לתנור לעשות את העבודה.
מתחילים… בוחרים נתח שמתאים לבישול ארוך (אני אוהבת שפונדרה או לחי) ומבקשים מהקצב שיחתוך לכם את הבשר לקוביות גדולות (ועל הדרך שגם יוסיף להזמנה כמה עצמות מח).
כשמגיעים הביתה מחממים תנור ומניחים בתבנית את עצמות המח, מכניסים את התבנית לכ-20-30 דק’ – זה מקרמל את העצמות ומעשיר את טעם התבשיל (מי שמתעצל יכול לדלג על השלב הזה למרות שבעיניי הוא עושה את ההבדל).
בזמן שהעצמות מתקרמלות להן, קולפים וחותכים את הירקות. מוסיפים לתבנית עם העצמות את הירקות והבשר (ויסלחו לי כל המומחים שזזים באי נוחות בגלל שלא סגרתי את הבשר במחבת לפני שהוספתי אותו לתבשיל. אני מוצאת שבשיטה הזו הוא יוצא יותר נימוח וסופג מהטעמים הנהדרים של התבשיל), מוסיפה קצת תיבול והרבה נוזלים (מים או ציר) ומכניסה לתנור לכ-4 שעות.
התוצאה יוצאת מופלאה, רכה, נימוחה, מקורמלת, עשירה בטעמים ויפהפייה.
אז מה הקאטץ’? איפה הבעיה במתכון הזה? הריח.
לשבת ולחכות בסבלנות 4 שעות כשהבית מתמלא ריחות מטריפים של התבשיל. נראה אתכם עומדים בזה…
מרכיבים 16 | זמן הכנה 15 דק׳ | זמן כולל 5 שעות | קלוריות 612 | כמות מנות 4 |
---|
מצרכים
מצרכים
-
1 ק"ג בשר שפונדרהחתוך לקוביות בגודל של כ-6 ס״מ
-
4 עצמות מח בינוניות
-
10 בצלי שאלוט בינוניים
-
2 כרישות בינוניות
-
2 שורש סלרי בינוניים
-
2 שורש פטרוזיליה בינוניים
-
5 גזרים בינוניים
-
3 לפתות בינוניותאו קולורבי
-
6 ארטישוקים ירושלמים בינוניים
-
1 ראש שום
-
1 כוס גרגירי חומוס יבשיםשהושרו כ-12 שעות במים
-
10 גבעולי טימין טרי
-
1/3 כוס שמן זית
-
2 כוסות מיםאו ציר ירקות או בשר (כמות בהתאם לצורך)
-
1/2 כפית מלח דק
-
1/4 כפית פלפל שחור טחון
אופן הכנה
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מניחים את עצמות המח בתבנית גדולה ומכניסים לתנור לכ-30 דקות.
- בינתיים מכינים את הירקות: חוצים את ראש השום לרוחבו, קולפים וחותכים את כל הירקות לחתיכות גדולות (כ4-5 ס״מ).
- מוציאים את התבנית עם עצמות המח מהתנור.
- מנמיכים את טמפרטורת התנור ל-150 מעלות.
- מסדרים את הבשר והירקות סביב עצמות המח.
- מפזרים מעל את ענפי הטימין ויוצקים שמן זית, ממליחים ומפלפלים.
- יוצקים מים/ ציר עד לכדי כיסוי.
- מניחים את התבנית על הכיריים ומביאים לרתיחה.
- לאחר רתיחה, מכסים את התבנית בנייר כסף ומכניסים לתנור לכ-4 שעות.
אופן הכנה
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מניחים את עצמות המח בתבנית גדולה ומכניסים לתנור לכ-30 דקות.
- בינתיים מכינים את הירקות: חוצים את ראש השום לרוחבו, קולפים וחותכים את כל הירקות לחתיכות גדולות (כ4-5 ס״מ).
- מוציאים את התבנית עם עצמות המח מהתנור.
- מנמיכים את טמפרטורת התנור ל-150 מעלות.
- מסדרים את הבשר והירקות סביב עצמות המח.
- מפזרים מעל את ענפי הטימין ויוצקים שמן זית, ממליחים ומפלפלים.
- יוצקים מים/ ציר עד לכדי כיסוי.
- מניחים את התבנית על הכיריים ומביאים לרתיחה.
- לאחר רתיחה, מכסים את התבנית בנייר כסף ומכניסים לתנור לכ-4 שעות.
הערות
- אפשר להחליף את הבשר ולהשתמש בכל נתח שאוהבים ושמתאים לבישול ארוך
- אפשר לגוון בירקות: כל ירק קשה או ירק שמתאים לבישול ארוך (ירקות שורש, דלועים מכל הסוגים, תפוחי אדמה, בטטות, בצלים מכל הסוגים, אפילו פטריות)
- אני אוהבת להוסיף גרגירי חומוס. חייבים להשרות את הגרגרים לפחות 12 שעות, אפשר לוותר על הגרגרים ואפשר גם להחליף אותם בכל קטנייה שאתם אוהבים
- אפשר להוסיף לנוזלים של התבשיל יין (אדום או לבן) שימתיקו את הרוטב ויתנו טעם עשיר, עמוק ונהדר
הערות
- אפשר להחליף את הבשר ולהשתמש בכל נתח שאוהבים ושמתאים לבישול ארוך
- אפשר לגוון בירקות: כל ירק קשה או ירק שמתאים לבישול ארוך (ירקות שורש, דלועים מכל הסוגים, תפוחי אדמה, בטטות, בצלים מכל הסוגים, אפילו פטריות)
- אני אוהבת להוסיף גרגירי חומוס. חייבים להשרות את הגרגרים לפחות 12 שעות, אפשר לוותר על הגרגרים ואפשר גם להחליף אותם בכל קטנייה שאתם אוהבים
- אפשר להוסיף לנוזלים של התבשיל יין (אדום או לבן) שימתיקו את הרוטב ויתנו טעם עשיר, עמוק ונהדר