חושפים את הסוד שישדרג לכם את האפייה: סודה לשתייה או אבקת אפייה?
לפני שמתחילים תהנו מכמה מתכונים שאפשר להשתמש בהם או באבקת אפייה או באבקת סודה לשתייה -
עוגת פרג, בייגל ביתי, מאפינס גבינות, עוף בטמפורה ועוגת תפוזים.
אז מה זה בעצם סודה לשתייה?
סודיום ביקרבונט הוא חומר התפחה כימי. במגע עם חומצה (חלב, יוגורט, תפוז) האבקה הופכת פעילה ומשחררת גז (פחמן דו חמצני). התגובה הכימית מיידית ולכן היא מביאה להתפחה מהירה.
ואיך זה שונה מאבקת אפייה?
סודה לשתייה מתפרקת במגע עם חומצה ומשחררת פד”ח לתוך הבצק, אבל מה עושים כשאין חומצה? בשביל זה בדיוק יש אבקת אפייה.
אבקת אפייה היא בעצם סודה לשתייה ידידותית בריכוז נמוך יותר.
אז מתי נשתמש בסודה לשתייה?
כשנרצה להתפיח עיסה הכוללת חומצה (חלב, יוגורט, מיצי פירות למיניהם ועוד…). ברגע שאבקת הסודה לשתייה תגע בחומצה ישוחרר מייד פד”ח לתוך העיסה וימלא בגז את חללי האוויר בעיסה.
ומתי באבקת אפייה?
כשנרצה להתפיח חומר שאין בו חומצה (קמח ומים לדוגמא).
אבקת האפייה כוללת בתוכה גם חומצה וגם קורנפלור כדי לספוח לחות וכך למנוע מצב של תגובה כימית לפני המועד הרצוי (בתוך האריזה).
ובאיזה שלב הכי כדאי להשתמש באבקות?
הכי מאוחר שאפשר. מרגע פגישת החומרים (נוזל, חומצה וסודיום) הפד”ח משתחרר לחלל, זה הזמן למהר ולהכניס את העוגה (לצורך הדוגמא) לתנור כדי לא לאבד את האוויר בבצק. לכן עדיף להוסיף את הסודה/אבקה כמה שיותר מאוחר בתהליך ההכנה.
האם ניתן להחליף ביניהן?
רק אם אתם אמא שלי (לא היה לי מיץ לימון אז שמתי בעוגה קולה - סיפור אמיתי).
לא כדאי להוסיף סודה לשתייה מעבר לכמות הרצויה כי כל כמות שלא תתפרק תיתן לאוכל טעם מריר.
ומה עוד אפשר לעשות עם אבקות הפלא הללו?
אצלי היא בשימוש בעיקר לנטרול ריחות רעים. למשל, אפשר להחליף את הדיאודורנט בכמה טפיחות של סודה לשתייה על השחי, לשים מעט סודה לשתייה בתחתית הפח ובאופן כללי בניקיון של דברים שקשה לנקות כמו ספות, תכשיטים ועוד…
ומה אי אפשר לעשות עם סודה לשתיה?
להכין ממנה סודה שאפשר לשתות.
יקרת שכטר היא טכנולוגית מזון, בעמוד האינסטגרם שלה מחכים לכם עוד ניסויים מעניינים.
כמה מתכונים מוצלחים שמכילים אבקת סודה לשתייה ואבקת אפייה:
עוגת פרג במרקם של ענן
בייגל ביתי מבצק מושלם לארוחת בוקר או ערב מושקעת
מאפינס גבינות חרפרף שעוקץ את הלשון ומביא חשק לעוד
מתכון לעוף בטמפורה ברוטב לימון קראנצ’י, עם טיפ עסיסי
תגובות (7)
כיף לי עם הפינוקים שלך
תודה רבה, רחל!