בואיקוס – לחמניות הגבינה של סבתא רוזה הבולגריה

לכבוד חג השבועות נעמה פלד במתכון לבואיקוס שמזכירים לה תמיד את סבתא רוזה ודודה פיקה. מאפי ביס גבינה משגעים וממכרים מהמטבח הבולגרי, שמכינים מהגבינות שיש במקרר
Loading...
הוספה למועדפים
כשר
  • זמן הכנה
    20 דקות
  • זמן כולל
    שעה ו-40 דקות
  • רמת קושי
    בסיסי
  • מרכיבים
    12

כשהייתי בת שבע סבתא רוזה, סבתה של אמי, מתה.

אני לא זוכרת ממנה הרבה. רק את טעם הבורקס האלוהיים שלה עם תערובת הקשקבל הטיפונת מרירה וגם את היום בו היא מתה ובת הדודה שלי, אותה הערצתי, אמרה לי שאני צריכה לבכות. אז ישבנו אחת ליד השניה באוטובוס המועצה הצהוב והיא בכתה באמת, עם דמעות וכל מה צריך ואני הרכנתי ראש וכיסיתי את הפנים וחשבתי על השואה וכל הילדים אמרו “סבתא שלהן מתה, סבתא שלהן מתה” והלב שלי חייך כי הרגשתי שמשהו מאד משמעותי וחשוב קרה. ובאמת משהו משמעותי קרה כי באותו יום אמא שלי התייתמה לחלוטין מהאנשים שאהבו אותה באמת באמת ותלתה את כל יהבה באבא שלי ובנו.

אמא שלי אהבה את סבתא רוזה מאד מאד. כשאמא שלה לא רצתה שהיא תסתובב לה בין הרגליים היא היתה שולחת אותה לסבתא רוזה. סבתא רוזה עלתה מבולגריה, אשה חכמה וצנועה, היה לה שיער לבן-לבן ועור כהה ועיניים עם מבט נוקב. כל השכנות משכונת הבולגרים במושב היו באות לדבר ולהתייעץ איתה כי ידעו שהיא בונקר ושהיא לא תסחור במידע שימסרו לה וגם בגלל שהיו לה תמיד עצות תבוניות ולא כאלה שגורמות לפירוק משפחות.

סבתא רוזה ידעה לעשות הכל. לרקום, לתפור והיו לה ימים מיוחדים להכנת איטריות, לכביסה ולהכנת בצק עלים. מדי שבוע ביום קבוע בדים היו נפרשים על הספות ועל החלונות ויריעות של בצק היו מונחות עליו.

תמרי היפה מגישה בואיקוס וחיוך (כלים: REBECCA אופנה נענית צילום: גלית יערי)

בשבעה של סבתא רוזה הגישו בואיקוס. מאפים עגלגלים וניחוחיים לצד ביצים קשות וירקות. כמובן שהתכבדתי בשניים או בחמישה, מי סופר? וכדי להרחיק אותי מהמגש ולאפשר גם לאחרים לאכול שלחו אותי לתור את הסביבה ואני פניתי לחטט לדודה פיקה במגירות.

סבתא רוזה גרה עם דודה פיקה ולדודה פיקה היה אוצר. על השידה ליד הרוז’ והאודם, היו לה שני בקבוקי לאק. האחד אדום לוהט והשני “ורוד גננת”. אמא שלי הסכימה לי למרוח את הורוד גננת, אבל תשוקתי כבר אז היתה לחוצות ולתוף ואני ניהלתי איתה משא ומתן תקיף, רוגש ובכייני ובסופו של דבר, אמי המסכנה, שהתייתמה מסבתה, נכנעה לי והסכימה שאעטר את ציפורני ידיי ורגליי בלאק האדום וגם כשהכתמתי את כיסוי המיטה של פיקה היא לא כעסה עליי, אלא רק הסתכלה עליי בעיניים אדומות מדמע של מי שנשארה לבדה בעולם. “אין לי איך להוריד לך את זה” היא אמרה בעייפות ואני הסתובבתי חודש עם שאריות לאק אדום-זונה על הציפורניים, עד שהצלחתי ביגיעה רבה לכסוס אותן עד תום.

לוהטים ישר מהתנור (כלים: REBECCA אופנה נענית צילום: גלית יערי)

לפני כמה חודשים מתה גם דודה פיקה, בה אני נזכרת בכל פעם שאני מורחת לאק אדום או ורוד ובכל פעם שאני אוכלת בואיקוס, לחמניות גבינה נפלאות, שמכינים מכל הגבינות שיש במקרר. את הבואיקוס הבולגרים מגישים בשמחות, בעצבויות, בשבתות ובשבועות. בעצם בכל פעם שיש איזה זנב קשקבל במקרר.

פיקה, יהי זכרך ברוך, היית חמודה חמודה.

תמרי היפה בילדות (צילום גלית יערי)

מצרכים

קישוט

אופן הכנה

  1. בקערה גדולה לשים את כל חומרי הבצק. את הקמח מוסיפים לאט לאט, כמה שלוקח, עד שהבצק אחיד, גמיש ולא דביק כל כך. אם צריך עוד קצת קמח, תוסיפו, אבל אל תוסיפו את כל כמות הקמח בהתחלה. קשר רגש, יד ועין חשוב פה. הבצק יגיד לכם כמה קמח הוא צריך.
  2. מכסים את הבצק מכוסה בניילון נצמד לשעה במקרר.
  3. מרפדים תבנית בנייר אפיה ויוצרים כדורים בגודל כדור פינג פונג. מברישים בביצה טרופה ומפזרים מה שאוהבים - סומסום, קצח, מעט קשקבל או צ’ילי. אפשר גם בלי כלום.

    מגלגלים וחולמים תוך כדי (כלים: REBECCA אופנה נענית צילום: גלית יערי)
    מגלגלים וחולמים תוך כדי (כלים: REBECCA אופנה נענית צילום: גלית יערי)

  4. אופים כעשרים דקות בתנור שחומם מראש לחום 180 מעלות עד שהבואיקוס מזהיבים.
    בואיקוס. נראה אתכם מתאפקים ולא טועמים (כלים: REBECCA אופנה נענית צילום: גלית יערי)

  5. מגישים את הבואיקוס עם ירקות, גבינות טובות וביצים קשות.

    בואיקוס. נראה אתכם מתאפקים ולא טועמים (כלים: REBECCA אופנה נענית צילום: גלית יערי)

הערות

  • גיוון – אני חותכת קוביות גבינה מרירה (אמנטל) וטומנת בכל כדור טרם הגילגול והבירוש. לשיקולכם
  • הבצק עובר מצויין הקפאה. אפשר לגלגל כדורים, למרוח בביצה ולפזר סומסום ולהכניס למקפיא בתבנית שתמתין לאורחים שהפתיעו או לשעת חשק ורצון
תוכן נוסף

ערכים תזונתיים מידע נוסף מידע נוסף

לפי מנה לפי 15 מנות
קלוריות 416.8 קק״ל 6251.7 קק״ל
פחמימות 25.3 גרם 379.8 גרם
שומן 22.2 גרם 332.3 גרם
נתרן 79.3 מ״ג 1189.4 מ״ג
חלבון 15.1 גרם 226.9 גרם
סיבים תזונתיים 2.5 גרם 37.0 גרם
שומן רווי 8.4 גרם 126.5 גרם
כולסטרול 50.8 מ״ג 761.4 מ״ג
סידן 35.4 מ״ג 531.4 מ״ג
ברזל 0.8 מ״ג 12.4 מ״ג
אשלגן 58.0 מ״ג 870.2 מ״ג
אבץ 0.5 מ״ג 6.9 מ״ג

קטגוריות

אביזרים

טכניקות

תגיות

תראו מה יצא לי (0)

תגובות (6)

    Avatar
    דבורה היכל

    אני מכינה את הלחמניות לארוחת שבועות בבוקר הנכדים שלי אוהבים את זה מאוד

      Avatar
      Foody Foody

      אפשר, אבל שימי לב שקמח כוסמין בדרך כלל קמח יותר “צמא” וירצה יותר נוזלים.
      אנחנו לא הכנו ולכם לא יודעים להגיד בכמויות.

      בהצלחה!

    Avatar
    ליאת

    הרגת אותי! מתה על זה טעם של זכרונות

      Avatar
      טניה

      מוגזם 850 ג’ גבינה על 15 בויקוס?

      Avatar
      Foody Foody

      יוצאים 30 בואיקוס. זה שופע בגבינה ומאוד מפנק.

תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody