קאוורמה או בניצה – פשטידת גבינות בלקנית מהממת!
- אמיר שרון
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 6853.5 קק״ל 6853.5 קק״לפחמימות 249.4 גרם 249.4 גרםשומן 545.0 גרם 545.0 גרםנתרן 9279.8 מ״ג 9279.8 מ״גחלבון 225.3 גרם 225.3 גרםסיבים תזונתיים 7.4 גרם 7.4 גרםשומן רווי 303.6 גרם 303.6 גרםכולסטרול 1413.2 מ״ג 1413.2 מ״גסידן 2475.8 מ״ג 2475.8 מ״גברזל 7.2 מ״ג 7.2 מ״גאשלגן 1525.6 מ״ג 1525.6 מ״גאבץ 1402.2 מ״ג 1402.2 מ״גסגור
-
מרכיבים9
-
הכנה 20 דק׳כולל שעה
-
קלוריות6854
-
רמת קושי:בסיסי
-
כשר
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 6853.5 קק״ל 6853.5 קק״לפחמימות 249.4 גרם 249.4 גרםשומן 545.0 גרם 545.0 גרםנתרן 9279.8 מ״ג 9279.8 מ״גחלבון 225.3 גרם 225.3 גרםסיבים תזונתיים 7.4 גרם 7.4 גרםשומן רווי 303.6 גרם 303.6 גרםכולסטרול 1413.2 מ״ג 1413.2 מ״גסידן 2475.8 מ״ג 2475.8 מ״גברזל 7.2 מ״ג 7.2 מ״גאשלגן 1525.6 מ״ג 1525.6 מ״גאבץ 1402.2 מ״ג 1402.2 מ״גסגור
נתחיל מהסוף… אלוהים יודע למה למאפה המוזהב הזה אצלנו במשפחה קוראים קאוורמה כשכל העולם הבלקני קורא לו בניצה, כך או כך, בבטן כל השמות מתקבלים בברכה ותכלס, זה לא ממש משנה כי אתם עומדים להתמכר.
גדלתי בלוד של שנות ה-80, בלוד שהייתה ערב רב ומיש-מש בלתי נתפס של עדות. אולי העובדה הזו לא תפתיע את מי שצופה בסדרה שנות ה-80 ב”רשת”, אבל גם אצלנו דיברו בהמון מבטאים והאמהות קראו לילדים שלהם מהחלונות בכל מיני שפות (אבל תמיד באותו הטון).
לוד של אז הייתה מלאה בעדות אמיתיות מהזן שלפני עידן הפוליטקלי קורקט. רק בבניין שלנו היו פולנים, רומנים, בולגרים, טורקים, מרוקאים, טוניסאים, גרוזינים עוד לפני שהם היו גיאורגים, ערבים מוסלמים, ערבים נוצרים וזו רשימה חלקית בהחלט.
פעם בשנה, ביום המשפחה, הייתה פעילות קבועה בבית הספר שבה כל אחד הביא לכיתה מאכל שמייצג את העדה שלו וכך יצא שבבופה שהיינו עורכים בכיתה בצהריים יכולת למצוא מעקודה לצד גפילטע פיש, קוסקוס לצד ממליגה, קרפלך ליד מטבוחה ו… הבנתם כבר את הכיוון.
הבית שלי הורכב משתי עדות, אבא שלי פולני ואמא שלי בת למשפחה שעלתה מבולגריה. מבחינתי לא היה ספק לאיזו עדה אני שייך, לפחות בצד הקולינרי, וכך יצא שבכל ארוחת עדות ביום המשפחה אני הייתי מביא תבנית חמה וזהובה של קאוורמה פשטידת גבינות.
אני לא יודע למה קראו לזה אצלנו קאוורמה, אם עושים חיפוש בגוגל זה מעלה דווקא תבשיל בשר בולגרי, אבל הקאוורמה של המשפחה שלנו הייתה מורכבת משכבות של עלי פילו ומלאה בחמאה וגבינות. פשטידת גבינות שהיא המאפה המושלם לארוחת בוקר מושחתת או לארוחת ערב מושקעת.
בשנות ה-2000 כבר אין עדות, לפחות לא במובן שהן התקיימו אי שם בשנות ה-80 בלוד אבל עדיין בכל פעם שהיה צריך להביא כיבוד או להכין משהו לבית הספר לאירוע מיוחד, הילדים שלי תמיד ביקשו שאשלח איתם לבית הספר מאפה מתפצח של קאוורמה פשטידת גבינות והנה ככה נסגר לו מעגל. עדות הולכות ובאות, מודות משתנות, מה שמותר היה להגיד אז, אסור להגיד היום, אבל האוכל לעולם נשאר. איזה מזל!
מרכיבים 9 | זמן הכנה 20 דק׳ | זמן כולל שעה | קלוריות 6854 | כמות מנות 1 |
---|
מצרכים
מצרכים
מלית
-
400 גרם גבינה בולגריתאו גבינת פטה - כאלו טובות
-
300 גרם גבינת קשקבלמגורדת
-
2 גביעי שמנת חמוצה יטבתה 27%
רביכה
-
3 ביצים L
-
1 מיכל שמנת לבישול יטבתה 15%
-
1 גביע שמנת חמוצה יטבתה 27%
-
4 כפות קמח לבן
אופן הכנה
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מכינים את המלית: מערבבים בקערה ביחד את הגבינה הבולגרית/ פטה מפוררת+הקשקבל+השמנת החמוצה ומתבלים במעט פלפל שחור טחון.
- מכינים את המאפה: ממסים את החמאה במיקרו בקערה כ-40 שניות.
- מניחים עלה פילו ומברישים אותו בחמאה מומסת, עליו מניחים עלה נוסף וגם אותו מברישים בחמאה. בשליש התחתון מניחים כ-3 כפות מהמלית (דואגים לפזר לכל האורך) ומגלגלים.
- יוצרים מהגליל צורת שבלול לא מהודק ומניחים בתבנית משומנת, כך עושים עם כל עלי הפילו והמלית.
- מברישים את השבלולים בחמאה שנותרה.
- מכינים את הרביכה: בקערה גדולה טורפים לתערובת אוורירית את הביצים, השמנת המתוקה והשמנת החמוצה מתבלים במעט מלח ופלפל, מוסיפים כ-4 כפות קמח ומערבבים. את התערובת יוצקים על השבלולים, מקפידים שהתערובת ממלאת את כל החללים אך לא מכסה עד הסוף את עלי הפילו, אתם רוצים שהם יישארו מעט חשופים.
- אופים בתנור שחומם מראש כ-40 דקות עד הזהבה מלאה.
- בתיאבון! אשמח אם תחזרו ותספרו לי איך יצא… 🙂
אופן הכנה
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מכינים את המלית: מערבבים בקערה ביחד את הגבינה הבולגרית/ פטה מפוררת+הקשקבל+השמנת החמוצה ומתבלים במעט פלפל שחור טחון.
- מכינים את המאפה: ממסים את החמאה במיקרו בקערה כ-40 שניות.
- מניחים עלה פילו ומברישים אותו בחמאה מומסת, עליו מניחים עלה נוסף וגם אותו מברישים בחמאה. בשליש התחתון מניחים כ-3 כפות מהמלית (דואגים לפזר לכל האורך) ומגלגלים.
- יוצרים מהגליל צורת שבלול לא מהודק ומניחים בתבנית משומנת, כך עושים עם כל עלי הפילו והמלית.
- מברישים את השבלולים בחמאה שנותרה.
- מכינים את הרביכה: בקערה גדולה טורפים לתערובת אוורירית את הביצים, השמנת המתוקה והשמנת החמוצה מתבלים במעט מלח ופלפל, מוסיפים כ-4 כפות קמח ומערבבים. את התערובת יוצקים על השבלולים, מקפידים שהתערובת ממלאת את כל החללים אך לא מכסה עד הסוף את עלי הפילו, אתם רוצים שהם יישארו מעט חשופים.
- אופים בתנור שחומם מראש כ-40 דקות עד הזהבה מלאה.
- בתיאבון! אשמח אם תחזרו ותספרו לי איך יצא… ð
הערות
- זה לא הזמן לחסוך באחוזי שומן, השתמשו בגבינות ושמנת בעלות אחוזי שומן גבוהים (אפשר גם לא)
- בזמן העבודה הקפידו לכסות את עלי הפילו במגבת כדי למנוע התייבשות ושבירה שלהם
- שימו לב לא לכסות עד הסוף את עלי הפילו עם הבלילה, אתם רוצים את הקצוות הזהובים והקראנצ'ים
- ניתן להחליף חצי מכמות הגבינה במלית בעלי תרד חלוטים רק אל תשכחו לתבל במעט מלח
- ביצים קשות וירקות טריים חתוכים יהיו תוספת מושלמת לקאוורמה
הערות
- זה לא הזמן לחסוך באחוזי שומן, השתמשו בגבינות ושמנת בעלות אחוזי שומן גבוהים (אפשר גם לא)
- בזמן העבודה הקפידו לכסות את עלי הפילו במגבת כדי למנוע התייבשות ושבירה שלהם
- שימו לב לא לכסות עד הסוף את עלי הפילו עם הבלילה, אתם רוצים את הקצוות הזהובים והקראנצ'ים
- ניתן להחליף חצי מכמות הגבינה במלית בעלי תרד חלוטים רק אל תשכחו לתבל במעט מלח
- ביצים קשות וירקות טריים חתוכים יהיו תוספת מושלמת לקאוורמה
הכנתם את המתכון?
תגובות (21)
נשמע מצויין אבל אין לי כל כך נסיון עם בצק פילו. איך אני עושה את השבלולים? מפזרת לאורך או לרוחב? יש עוד משהו שאני צריכה לדעת? תודה מראש
היי מיכל, הכל כתוב באופן מפורט באופן ההכנה, ניתן גם לראות בתמונות כיצד מתבצעת המריחה והגלגול של השבלולים. לאחר מריחת השכבות פשוט מגלגלים לשבלולים מהודקים את דפי הפילו ושמים אחד ליד השני בתבנית (לפי ההוראות). בהצלחה, עדכני איך יצא!