איך שכנעתי את המשפחה שדג צלוי במחבת שווה יותר מגפילטע פיש
- גליה רזניק
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 200.9 קק״ל 1004.7 קק״לפחמימות 1.5 גרם 7.7 גרםשומן 2.6 גרם 13.1 גרםנתרן 617.9 מ״ג 3089.7 מ״גחלבון 40.6 גרם 203.2 גרםסיבים תזונתיים 0.1 גרם 0.3 גרםשומן רווי 0.4 גרם 1.8 גרםכולסטרול 98.0 מ״ג 490.2 מ״גסידן 37.5 מ״ג 187.5 מ״גברזל 0.9 מ״ג 4.6 מ״גאשלגן 959.5 מ״ג 4797.5 מ״גאבץ 1.0 מ״ג 5.1 מ״גסגור
-
מרכיבים5
-
הכנה 10 דק׳כולל 10 דק׳
-
קלוריות201
-
רמת קושי:בסיסי
-
כשר
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 200.9 קק״ל 1004.7 קק״לפחמימות 1.5 גרם 7.7 גרםשומן 2.6 גרם 13.1 גרםנתרן 617.9 מ״ג 3089.7 מ״גחלבון 40.6 גרם 203.2 גרםסיבים תזונתיים 0.1 גרם 0.3 גרםשומן רווי 0.4 גרם 1.8 גרםכולסטרול 98.0 מ״ג 490.2 מ״גסידן 37.5 מ״ג 187.5 מ״גברזל 0.9 מ״ג 4.6 מ״גאשלגן 959.5 מ״ג 4797.5 מ״גאבץ 1.0 מ״ג 5.1 מ״גסגור
התחתנו בתקופה בה ‘מהמטבח באהבה’ של רות סירקיס היה להיט היסטרי, כמעט יחיד במינו. רכשתי אותו אחרי המעבר לדירתנו המשותפת הראשונה. במשפחה המורחבת ציפו שאהיה ‘בלבוסטה’, שלא אבייש את הדורות הקודמים. אבל הציפייה הזאת הייתה גדולה עליי בכמה מידות, כיוון שהייתי גם חסרת ידע וניסיון במטבח, וגם לא ראיתי בזה שום יעוד. אך מה לעשות, לאכול צריך. כיוון שאת האינטרנט האקדמיה עדיין החזיקה קרוב לחזה, וגם מייסדי גוגל בדיוק עלו אז לכיתה א’, בהתחלה אלתרתי והסתמכתי על ניסיונו הקולינרי של בעלי הטרי מבישוליו במעונות הסטודנטים של הטכניון. זה נגמר בכך שהסמכתי סיר של 3 ליטר מרק ירקות בשתי כוסות אורז. כן, כוסות. על דייסת אורז סמיכה ומלוחה עם ירקות מבושלים לא שמעו אפילו במעונות הטכניון. אז רכשתי את הספר של רות סירקיס.
את אחיו הצעיר, ‘מהמטבח בהנאה’, קיבלתי מאמי ליום הולדתי. באופן רשמי הוא אמור היה להרחיב את טווח המתכונים שיכולתי להכין, אבל איכשהו התגנב לליבי החשד שהספר המסוים הזה נרכש עבורי כדי להזהיר אותי מפניו של עולם שיש לבדוק טוב טוב בציציותיו לפני שנותנים בו אמון מלא. כי לאחר טקס הענקת המתנה, אמי אמרה לי: ‘את יודעת שיש בספר הזה מתכון לגפילטע פיש? הצצתי בו! הם שמים בקציצות ביצים קשות! הרי זה יצא כמו אבן! וגם מתבלים בסוכר! אסור לך לעשות גפילטע פיש לפי המתכון הזה! כשתעשי (לא ‘אם’, היה ברור לה לגמרי שזה יהיה ‘כש-‘), אני אסביר לך איך! הקציצות שלי נושמות מרוב אווריריות!’
נערה הייתי וגם בגרתי, הרבה דגים עברו תחת ידיי מאז, אבל גפילטע פיש טרם בישלתי, עד עצם היום הזה. מודה באשמה. כל השנים אמי וחמותי סוגרות לנו את הפינה הזאת בשולחן החג עם צלחות יפות וטעימות. ברור שנושמות. המנה הזאת עולה לדיון משפחתי כל חצי שנה, בראש השנה ובפסח, כשמתכננים את תפריט החג. היו שנים שבגדנו בה, בהתנשאות וגזענות, כי אולי חשבנו שסלמון בלונדיני זה פחות פרובינציאלי מקרפיון עם נשמה יהודית. וגם כשהיא כן עולה לשולחן במלוא הדרה הצנוע, בדרך כלל ישנה על השולחן עוד מנת דג אחרת עבור הדור הצעיר, שלרוב אפילו לא טועם את המקור ורק מסתפק בטעם הרע שהשאירו אצלו הגידופים שהמנה הטעונה הזאת ספגה לאורך השנים.
ושוב ראש השנה בפתח. יש לי פינה חמה בלב למנת גפילטע על שולחן החג, אבל נדמה לי שגם אם אלמד לבשל אותה, שלב אחרי שלב, בהדרכה אוהבת וצמודה, לעולם לא אגע בנשמתה.
בקיצור, מוטב אולי שאתעסק במנות דגים אחרות.
מתישהו, איפשהו, על ידי מישהו, למדתי איך אפשר לקחת פילה דג לבן ולגרום לו לשיר. עם השנים הוספתי גם וריאציות משלי, אבל הטריק הבסיסי נותר יציב ואיתן. להלן מתכון ‘על בערך’, כי מה שחשוב כאן אינו הכמויות אלא השיטה.
מרכיבים 5 | זמן הכנה 10 דק׳ | זמן כולל 10 דק׳ | קלוריות 201 | כמות מנות 5 |
---|
מצרכים
מצרכים
-
4 פילה דג לבןבר ים, לוקוס, לברק או דניס
-
1 כפית שמן זית
-
1 קורט מלח ים אטלנטי
-
1 קורט פלפל שחור גרוס
-
1/3 כוס מיץ לימוןאו יותר, לפי הטעם
אופן הכנה
- מחממים על אש בינונית מחבת נון סטיק כבדה שיש לה מכסה תואם.
- מוסיפים למחבת שמן זית ומפזרים את השמן על התחתית באופן אחיד ודקיק. אפשר להיעזר במגבת נייר, בדומה לשימון מחבת לטיגון בלינצ’ס - כמעט ולא צריך להשאר שמן על המחבת בסיום התהליך, רק שכבת בידוד דקה.
- מפזרים מעט מלח ופלפל גרוס על תחתית המחבת.
- מניחים את הפילה, שלם או בחתיכות, על המחבת החמה המשומנת והמתובלת, עם העור כלפי מטה. שומעים את העור מתחיל להצרב.
- ממליחים ומפלפלים את הפילה. מכסים את המחבת לכחצי דקה, עד שהדג מתחיל להיאטם.
- פותחים את המכסה ושופכים בעזרת כף את מיץ הלימון על כל שטח הפילה. מניחים למיץ לבעבע, להתקרמל ולהצטמצם מעט, ואז מטים את המחבת, אוספים עם הכף את המיץ המקורמל ומשקים בו את הפילה, חזור והשקה.
- מורידים מעט את האש (העור בסיום התהליך צריך להיות צרוב ופריך, אבל לא שרוף, מכך נגזר גובה האש), מכסים את המחבת וממשיכים לטגן/לאדות את הדג עוד כמה דקות, תלוי בעובי הפילה, עד שמוכן, כלומר צבעו אטום אבל בשרו לא יבש. כל התהליך לוקח 5-8 דקות. למעשה, זה הטריק - מקבלים דג כמעט ללא שמן, בטעם לימוני מקורמל, עסיסי בזכות האידוי, בעל עור פריך ומתובל. מה עוד נבקש?
אופן הכנה
- מחממים על אש בינונית מחבת נון סטיק כבדה שיש לה מכסה תואם.
- מוסיפים למחבת שמן זית ומפזרים את השמן על התחתית באופן אחיד ודקיק. אפשר להיעזר במגבת נייר, בדומה לשימון מחבת לטיגון בלינצ’ס - כמעט ולא צריך להשאר שמן על המחבת בסיום התהליך, רק שכבת בידוד דקה.
- מפזרים מעט מלח ופלפל גרוס על תחתית המחבת.
- מניחים את הפילה, שלם או בחתיכות, על המחבת החמה המשומנת והמתובלת, עם העור כלפי מטה. שומעים את העור מתחיל להצרב.
- ממליחים ומפלפלים את הפילה. מכסים את המחבת לכחצי דקה, עד שהדג מתחיל להיאטם.
- פותחים את המכסה ושופכים בעזרת כף את מיץ הלימון על כל שטח הפילה. מניחים למיץ לבעבע, להתקרמל ולהצטמצם מעט, ואז מטים את המחבת, אוספים עם הכף את המיץ המקורמל ומשקים בו את הפילה, חזור והשקה.
- מורידים מעט את האש (העור בסיום התהליך צריך להיות צרוב ופריך, אבל לא שרוף, מכך נגזר גובה האש), מכסים את המחבת וממשיכים לטגן/לאדות את הדג עוד כמה דקות, תלוי בעובי הפילה, עד שמוכן, כלומר צבעו אטום אבל בשרו לא יבש. כל התהליך לוקח 5-8 דקות. למעשה, זה הטריק - מקבלים דג כמעט ללא שמן, בטעם לימוני מקורמל, עסיסי בזכות האידוי, בעל עור פריך ומתובל. מה עוד נבקש?