זיכרון מתוק מבית ילדותה של ניצולת שואה: דג חמוץ מתוק
- מערכת Foody
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 456.5 קק״ל 2282.5 קק״לפחמימות 149.7 גרם 748.4 גרםשומן 11.3 גרם 56.3 גרםנתרן 1666.7 מ״ג 8333.3 מ״גחלבון 36.4 גרם 181.9 גרםסיבים תזונתיים 1.1 גרם 5.6 גרםשומן רווי 2.2 גרם 11.1 גרםכולסטרול 132.0 מ״ג 660.0 מ״גסידן 100.0 מ״ג 500.2 מ״גברזל 2.8 מ״ג 13.9 מ״גאשלגן 811.9 מ״ג 4059.4 מ״גאבץ 3.0 מ״ג 14.9 מ״גסגור
-
מרכיבים9
-
הכנה 10 דק׳כולל שעתיים ו-30 דק׳
-
קלוריות457
-
רמת קושי:בסיסי
-
כשר
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 456.5 קק״ל 2282.5 קק״לפחמימות 149.7 גרם 748.4 גרםשומן 11.3 גרם 56.3 גרםנתרן 1666.7 מ״ג 8333.3 מ״גחלבון 36.4 גרם 181.9 גרםסיבים תזונתיים 1.1 גרם 5.6 גרםשומן רווי 2.2 גרם 11.1 גרםכולסטרול 132.0 מ״ג 660.0 מ״גסידן 100.0 מ״ג 500.2 מ״גברזל 2.8 מ״ג 13.9 מ״גאשלגן 811.9 מ״ג 4059.4 מ״גאבץ 3.0 מ״ג 14.9 מ״גסגור
הזיכרונות החזקים ביותר של בית שייכים לחוש הטעם וחוש הריח. לרוב מדובר במאכל מסויים שהיה מוגש באירועים מיוחדים או בריח שעלה מהמטבח בערב החג. עבור רבים מניצולי השואה שחיים כיום האוכל מפעם הוא זיכרון שקם לתחייה בכל ביס.
רעיה, ניצולת שואה בת 87 מרחובות, שומרת על המתכון של דג חמוץ מתוק מבית ילדותה באדיקות. המתכון הזה הוא סרט של זיכרונות אותו צריך לנצור ולזכור. כל ביס מעורר אצלה עוד זיכרון מחיי המשפחה המשותפת שלה לפני שהשואה קרעה ביניהם לנצח.
כילדה היא ראתה את כל העולם המוכר מתפרק והמלחמה על ההישרדות החלה. עד המלחמה, רעיה נהנתה מחיים שמחים ופשוטים יחד עם הוריה ואחיה. עם תחילת המלחמה אביה ואחיה נרצחו, אחת האחיות שלה התחתנה עם חייל פולני ונשארה בפולין ורעיה יחד עם אמה ואחותה הגדולה ברחו מעיר לעיר עד תום המלחמה.
על אף עברה, רעיה מבקשת לשמור על הזיכרונות הטובים: ״החיים עוברים מהר מידי. מה שעבר נגמר, עכשיו צריך לחיות”.
לקראת יום השואה, רעיה שיתפה אותנו מזיכרון מתוק מבית ילדותה. היא בחרה בדג ברוטב חמוץ מתוק שמלווה אותה עד היום ומזכיר לה את החיים המתוקים שהיו טרם המלחמה והלימון שבתיבול גורם לה לא לשכוח את החמיצות והמרירות הנוראית שליוותה אותה ואת משפחתה כל השואה: “כשאני נותנת ביס וסוגרת את העיניים אני רואה את השולחן בבית של אמא״.
רעיה היא אחת מ-2,000 ניצולי שואה וקשישים הנתמכים על יד עמותת ״לחיות בכבוד״. “לחיות בכבוד” היא העמותה הגדולה בישראל שדואגת לאוכל חם ומזין לבני הגיל השלישי ולא מסתפקת רק במארזי מזון להכנה בבית. האוכל המזין והחם יחד עם המתנדב שמגיע בכל יום לבית הקשיש מאפשרים לו להנות מאוכל טוב ואוזן קשבת.
ביום השואה העמותה יצאה בקמפיין גיוס למען מיליון ארוחות חמות למען ניצולי שואה וקשישים.
מזמינים אתכם להצטרף לעשייה ולתרום כבר היום ארוחה חמה לניצולי השואה.
קישור לתרומה
מרכיבים 9 | זמן הכנה 10 דק׳ | זמן כולל שעתיים ו-30 דק׳ | קלוריות 457 | כמות מנות 5 |
---|
מצרכים
מצרכים
-
1000 גרם דג קרפיון1 יחידה, פרוס
-
1 כוס סוכר לבן+ 4 כפות נוספות
-
1 בצל גדולפרוס דק
-
8 כוסות מים רותחים
-
6 כפות מיץ לימון
-
2 1/2 כפיות מלח דק
-
6 יחידות עלי דפנה
-
1 כף פלפל אנגלי
-
1 חופן צימוקים בהירים
אופן הכנה
- ממליחים את הדג הפרוס למשך כשעה.
- בסיר שטוח מחממים את הסוכר ומערבבים עד לקבלת לקרמל.
- מוסיפים את הבצל ומטגנים לעוד דקה-שתיים.
- מצרפים לסיר בזהירות את המים הרותחים ומתבלים במלח, מיץ לימון, עלי דפנה ופלפל אנגלי.
- לאחר שגושי הסוכר נמסו מכניסים את פרוסות הדג ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את האש ומבשלים באיטיות כשעה.
- לסיום מוסיפים את הצימוקים ומבשלים עוד כ-10 דקות.
אופן הכנה
- ממליחים את הדג הפרוס למשך כשעה.
- בסיר שטוח מחממים את הסוכר ומערבבים עד לקבלת לקרמל.
- מוסיפים את הבצל ומטגנים לעוד דקה-שתיים.
- מצרפים לסיר בזהירות את המים הרותחים ומתבלים במלח, מיץ לימון, עלי דפנה ופלפל אנגלי.
- לאחר שגושי הסוכר נמסו מכניסים את פרוסות הדג ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את האש ומבשלים באיטיות כשעה.
- לסיום מוסיפים את הצימוקים ומבשלים עוד כ-10 דקות.