האם אכילת אגוזים בריאה כמו שאומרים? ואיך כדאי לאכול אותם נכון?

אמרתם ט"ו בשבט, אמרתם אגוזים! ים שמיר הנטורפתית מסבירה לנו איך הכי נכון לאכול אותם כדי לספוג את תכונותיהם בצורה הטובה ביותר וגם שיטה מעולה ובריאה לקלייה ביתית
Loading...
הוספה למועדפים
כשר
  • זמן הכנה
    5 דקות
  • זמן כולל
    9 שעות ו-5 דקות
  • רמת קושי
    בסיסי
  • מרכיבים
    3

עפי המסורת הטובה והישנה נהוג לאכול בט”ו בשבט פירות יבשים ואגוזים.

אני זוכרת את סבתא מאירה שלי מכינה לנו לגן סלסלה מקליפה של פומלה וממלאה בתוכה בכל טוב את מטעמי החג שהאמת, בתור ילדים מי אהב בכלל לאכול אותם?

זה כאילו שהאהבה לאגוזים ופירות יבשים מגיעה עם הגיל נכון? ככל שאתה מתבגר אתה מבין שצריך לאכול בריא ושהם חלק חשוב בתזונה ומכאן גם הבחירות והטעמים שלנו מתפתחים ומשתנים בהתאם. בכל מקום תמצאו על נפלאות האגוזים וגם על זה שאם הם קלויים במלח ומטוגנים זה רע וממש לא בריא.

זה נכון? זה בריא?? לא בריא? איך? כמה? למה? בואו נעשה סדר.

אגוזים ושקדים הם בעצם גרעין, גרעין ללא פרי או פרח. עצם היותם גרעין מקנה להם את כל התכונות הנפלאות שיש בהם. תחשבו רגע על זרע, כמה חזק הוא צריך להיות בכדי להפוך למשהו? החוזק הזה מגיע מתכולתו המרשימה של נוגדי חמצון, חומצות שומן, אנזימים, חלבונים ומינרלים רבים אשר עוזרים לו להתפתח ולגדול לעץ חדש.

בכדי שמגרעין או זרע יצמח עץ צריכים להתרחש כמה תהליכים בדרך שרובם קשורים לחדירת המים לגרעין. חדירה זו מפעילה מערכת אנזימים אשר מכפילה במאות אחוזים את כמות הויטמינים ונוגדי החמצון בגרעין ובנוסף משנה את מבנה החלבון שיהיה קל יותר לפירוק עבור העץ וגם עבור מערכת העיכול שלנו.

אז למה אני מספרת לכם את זה? כדי שתבינו כמה חשובה פעולת ההשריה עבור אגוזים במים.

אתם תרוויחו מאכילת אגוזים מושרים הרבה יותר ממה שתרוויחו מאגוז רגיל. אתם תגדילו את הספיגה של הויטמינים והמינרלים ותהפכו אותם למזינים וזמינים הרבה יותר, שווה לא?

אז איך עושים את זה ומה צריך לדעת?

לכל אגוז יש זמן השרייה מומלץ ואחר - מהקשה ביותר לרך ביותר. את האגוזים הקשים כמו: שקדים, אגוזי ברזיל ולוז מומלץ להשרות במים במשך 6 שעות ולשאר האגוזים הרכים יותר, מספיקה השרייה של שעתיים בלבד. לאחר שדיברנו על השרייה נמשיך לדבר על עוד הפתעות באגוזים.

נמצא כי באגוזים ושקדים יש חומר הנקרא חומצה פיטית. חומצה זו מפריעה לספיגה של ויטמינים ומינרלים רבים (אותם הויטמינים והמינרלים שבגללם אנחנו צורכים אגוזים) כי גוף האדם לא יודע לפרק אותה. לכן, נראה אנשים רבים גם אלו שאוכלים תזונה טבעונית וצמחוניות טובה, עדיין נמצאים בחסרים בגלל אותה חומצה פיטית שמפריעה לספיגה.

בכדי לנטרל את החומצה הזו שממרמרת אותנו בשלב זה של הכתבה צריך לעשות אחד משלושה צעדים קלילים מאוד - 1. השרייה 2. הנבטה או 3. חימום בחום נמוך. כל אחד מהצעדים האלו יעזרו בניטרולה של החומצה הזו.
כמובן שחשוב לציין שחימום בחום גבוה וממושך או טיגון, לא נכלל פה מכיוון שזה עושה את התהליך ההפוך - חמצון!

לכן, אם בא לכם בחג הזה לאכול אגוזים בריאים! אבל בריאים באמת. הנה לכם מתכון לתערובת אגוזים בקלייה ביתית שתרוויחו ממנה וכמובן תספגו ממנה!
זה מתכון סופר פשוט, אבל דורש זמן ותשומת לב מרבית. חום גבוהה של התנור ישרוף לנו את האגוזים ויוציא מהם את כל הויטמינים שאנחנו רוצים לשמור עליהם, אל תנסו לקצר תהליכים, החום הנמוך בעזרת זמן וסבלנות רק מייבש לנו את האגוזים ומצליח לשמור על התכונות הטובות שלהם. מבטיחה לכם שזה שווה את זה.

מצרכים

אופן הכנה

  1. בוחרים את האגוזים האהובים עליכם - שקדים, מלך, קשיו, לוז, ברזיל, פקאנים וכו’.
  2. משרים את האגוזים בקערת זכוכית מספיק גדולה כדי שיהיה להם מקום לספוח נוזלים ולהתנפח.
  3. מוסיפים לקערה כף מלח (אופציונלי לאוהבי המלוח) ומכסים במים מינרלים למינימום שעתיים עם עדיפות ל 6 שעות או השרייה ללילה שלם (קו המים צריך לעבור את קו האגוזים בלפחות שליש מגובה האצבע).
  4. מחממים תנור לחום של 130 מעלות.
  5. לאחר ההשריה מסננים מהמים ומייבשים בטפיחות קלות בעזרת נייר סופג או מגבת (אפשר לפזר עוד קצת מלח אם רוצים ואוהבים).

    מייבשים בעזרת טפיחות קלות. אפשר להוסיף עוד מלח. צילום: ים שמיר
    מייבשים בעזרת טפיחות קלות. אפשר להוסיף עוד מלח. צילום: ים שמיר

  6. מניחים את האגוזים על התבנית מרופדת בנייר אפייה, בשכבה אחת אחידה (שלא יעלו אחד על השני). מכניסים לתנור לכשעה עד 3 שעות (תלוי בתנור שלכם).
  7. כשהאגוזים מתייבשים לחלוטין ונהיים קראנצ’ים וכיפים לאכילה - הם מוכנים. שימו לב בכל 20 דקות להוציא מהתנור ולבדוק, לערבב מעט את האגוזים כך שיקבלו חום בצורה אחידה וחזרה לתנור.
  8. במידה והאגוזים עדיין לחים יש להשאיר אותם בתנור עד לייבוש מלא. גם אם זה ייקח שעה נוספת או יותר, התוצאה הסופית אמורה להיות יבשה, פריכה ועם טעם קלוי (שימו לב שאגוזים קטנים יותר מוכנים בפחות זמן וההפך).
  9. מצננים לחלוטין את האגוזים על התבנית מחוץ לתנור ומאחסנים בכלי אטום ומעוקר.

    חופן שקדים של בריאות. צילום: ים שמיר
    חופן שקדים של בריאות. צילום: ים שמיר

ערכים תזונתיים מידע נוסף מידע נוסף

לפי מנה לפי 1 מנות
קלוריות 0.0 קק״ל 0.0 קק״ל
פחמימות 0.0 גרם 0.0 גרם
שומן 0.0 גרם 0.0 גרם
נתרן 7759.1 מ״ג 7759.1 מ״ג
חלבון 0.0 גרם 0.0 גרם
סיבים תזונתיים 0.0 גרם 0.0 גרם
שומן רווי 0.0 גרם 0.0 גרם
כולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״ג
סידן 36.5 מ״ג 36.5 מ״ג
ברזל 0.0 מ״ג 0.0 מ״ג
אשלגן 0.9 מ״ג 0.9 מ״ג
אבץ 0.0 מ״ג 0.0 מ״ג

קטגוריות

אביזרים

טכניקות

תגיות

תראו מה יצא לי (0)

תגובות (4)

Avatar

    Avatar
    הדר חלק

    במידה ושכחנו את השקדים בקערה שבה השרינו אותם ל24 שעות, האם הם מאבדים ערכים?

      Avatar
      Foody Foody

      היי, השקדים לא מאבדים מערכם הם פשוט מלאים בנוזלים ויהיה קשה לקלות אותם או שייקח הרבה יותר זמן לקלות אותם עד לתוצאה הרצויה.

    Avatar
    אסיה קרובצקי

    נהדר! ענה לי על הרבה שאלות….תודה ים!

      Avatar
      Foody Foody

      שמחים לשמוע! תודה על התגובה. שבוע טוב (: