לחם מחמצת עם אגוזי מלך
- שי אייזנר
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 4950.7 קק״ל 4950.7 קק״לפחמימות 922.1 גרם 922.1 גרםשומן 81.6 גרם 81.6 גרםנתרן 8536.6 מ״ג 8536.6 מ״גחלבון 144.5 גרם 144.5 גרםסיבים תזונתיים 75.0 גרם 75.0 גרםשומן רווי 6.4 גרם 6.4 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 307.5 מ״ג 307.5 מ״גברזל 20.7 מ״ג 20.7 מ״גאשלגן 2095.7 מ״ג 2095.7 מ״גאבץ 17.1 מ״ג 17.1 מ״גסגור
-
מרכיבים10
-
הכנה 20 דק׳כולל 24 שעות
-
קלוריות4951
-
רמת קושי:בינונית
-
כשר
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 4950.7 קק״ל 4950.7 קק״לפחמימות 922.1 גרם 922.1 גרםשומן 81.6 גרם 81.6 גרםנתרן 8536.6 מ״ג 8536.6 מ״גחלבון 144.5 גרם 144.5 גרםסיבים תזונתיים 75.0 גרם 75.0 גרםשומן רווי 6.4 גרם 6.4 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 307.5 מ״ג 307.5 מ״גברזל 20.7 מ״ג 20.7 מ״גאשלגן 2095.7 מ״ג 2095.7 מ״גאבץ 17.1 מ״ג 17.1 מ״גסגור
אני זוכרת טוב וברור את הפעם הראשונה שפגשתי לחם מחמצת עם אגוזי מלך, כזה שבו האגוזים צבעו את הלחם בגוון סגלגל.
הייתי אז בתחילת השנת שירות שלי (שנת התנדבות לפני הגיוס לצה”ל) בפנימייה בחיפה. אני לא יודעת לשים את האצבע בדיוק על למה זה קרה – אם בגלל המעבר מהבית לחיים בקומונה, המרחק מההורים והמוכר, ליווי הנערים בפנימייה טיפולית פוסט אשפוזית או סתם הדביקות שלי, אבל אמא שלי הייתה באה לבקר הרבה.
באחת מהפעמים יצאנו לעשות הליכה בשכונות שסובבות את הפנימייה ובאיזה מכולת קטנה והכי לא צפויה מצאנו אותן, מעין לחמניות מחמצת גדולות. לחם מחמצת כבר הכרתי לפני, אבל מה שכל כך הפתיע אותי היה הצבע שהאגוזים השאירו בלחם.
בינתיים, בימינו אנו, אנחנו מקבלים את בוא הסתיו. אותה עונה שאני כל כך אוהבת, תחילתה של תקופה של ליקוט, טיול וקטיף אינטנסיבי. פותח את העונה קטיף האגוזים המסורתי של המשפחה במטע שלנו. לא נשארו שם יותר מארבעה עצים, שבשקט בשקט במהלך השנה המשפחה מעודדת אותם באהבה. קצת גוזמת, טיפה מדשנת ומשקה והם בתמורה לאהבה לאורך השנה ממשיכים לתת לנו יבול אגוזי מלך מרשים מאז שאני זוכרת את עצמי.
אין כמו המפגש המשפחתי הפעיל הזה – כל אחד בתפקידו. יש מי שקוטף, אוסף, מתחיל לקלף, מעודד או מכין סנדוויצ’ים.
אני אוהבת לקטוף, זה מרגש אותי! אני אוהבת שיש לי הרבה, אני מרגישה עשירה ואני אוהבת לבשל ולאפות עם כל מה שאני אוספת!
אז יש לי מלא אגוזים וכחלק מהטיפול העצמי של אבא שלי הוא עושה לו שעת קילוף, אז כל הזמן יש אגוזים טריים ומקולפים.
זה בדיוק הזמן לנסות לשחזר את אותה כיכר לחם מחמצת קטנה ואגדית מתחילת השנת שירות.
יש התרגשות, אולי חדווה, אולי עונג רבים בלגדל מחמצת ולאפות בבית לחם, אך באה איתם גם מחויבות שלא מתאימה לכולנו: האכלה ואפייה על בסיס שבועי. אז אני מציעה שתי אופציות: להחליף את המחמצת במתכון בבצק מקדים (ביגה) או לבקש מחברים מהמחמצת שלהם.
אם תתאהבו במחמצת כמוני, אופציה סבירה בהחלט שתוכלו לגדל לכם אחת לבד וגם להתחיל ולחלק לחברים. ככה אני קיבלתי את שלי אי שם בהתחלה.
מרכיבים 10 | זמן הכנה 20 דק׳ | זמן כולל 24 שעות | קלוריות 4951 | כמות מנות 1 |
---|
מצרכים
מצרכים
בצק
בצק מקדים (ביגה)
-
110 גרם קמח לבן
-
90 גרם מים
-
1 גרם שמרים יבשים
אופן הכנה
- מכינים בצק מקדים (ביגה): מערבבים טוב ומעבירים ללילה במקרר.
- מכינים בצק: בקערת המיקסר על מהירות נמוכה עם וו גיטרה, מערבבים את כל החומרים מלבד האגוזים והמלח. ערבוב במהירות נמוכה ולישה של 5 דקות, מכסים את הקערה בניילון ומניחים בצד לשעה.
- מוסיפים את המלח תוך כדי לישה ואת האגוזים ממש בסוף שלא מאוד ישברו. מאפשרים מנוחה של שעה.
- כל חצי שעה מבצעים קיפול בעזרת ידיים רטובות: מרימים ומותחים בעדינות את הבצק ומקפלים בצורת מעטפה, מארבע כיוונים משיכה קלה וקיפול פנימה.
- אחרי שמבצעים ארבע קיפולים כל חצי שעה, מעצבים צורה סופית לכיכר (לי הכי נוח להתפיח על מגבת מטבח מקומחת ואז בתוך קערה אחרי זה העברה לסיר בו אני אופה קלה יותר).
- מעבירים להתפחה של לילה במקרר או 4-5 שעות בחוץ מכוסה בניילון.
- האפייה הטובה ביותר במסגרת הביתית נעשת בתוך סיר ברזל יצוק עם מכסה. חימום הסיר לפני וסגירת המכסה ידמו את תנור הלחם וייצרו אדים שיסיעו ביצירת הקראסט שאנחנו מחפשים בלחם מהסוג הזה.
- מחממים תנור ל-260 מעלות (או החום הכי גבוה בתנור) ומחממים את הסיר בתוכו כ-20 דקות.
- מעבירים בעדינות את הכיכר אל מרכז הסיר חורצים עם סכין חדה או תער יעודית שני חריצים במרכז הלחם בעומק של כ-1.5 ס”מ, סוגרים את המכסה מכניסים לתנור ומנמיכים ל-230 מעלות.
- אופים עם מכסה 20 דקות ועוד 15 דקות ללא המכסה.
- מוציאים בזהירות ומצננים על רשת.
אופן הכנה
- מכינים בצק מקדים (ביגה): מערבבים טוב ומעבירים ללילה במקרר.
- מכינים בצק: בקערת המיקסר על מהירות נמוכה עם וו גיטרה, מערבבים את כל החומרים מלבד האגוזים והמלח. ערבוב במהירות נמוכה ולישה של 5 דקות, מכסים את הקערה בניילון ומניחים בצד לשעה.
- מוסיפים את המלח תוך כדי לישה ואת האגוזים ממש בסוף שלא מאוד ישברו. מאפשרים מנוחה של שעה.
- כל חצי שעה מבצעים קיפול בעזרת ידיים רטובות: מרימים ומותחים בעדינות את הבצק ומקפלים בצורת מעטפה, מארבע כיוונים משיכה קלה וקיפול פנימה.
- אחרי שמבצעים ארבע קיפולים כל חצי שעה, מעצבים צורה סופית לכיכר (לי הכי נוח להתפיח על מגבת מטבח מקומחת ואז בתוך קערה אחרי זה העברה לסיר בו אני אופה קלה יותר).
- מעבירים להתפחה של לילה במקרר או 4-5 שעות בחוץ מכוסה בניילון.
- האפייה הטובה ביותר במסגרת הביתית נעשת בתוך סיר ברזל יצוק עם מכסה. חימום הסיר לפני וסגירת המכסה ידמו את תנור הלחם וייצרו אדים שיסיעו ביצירת הקראסט שאנחנו מחפשים בלחם מהסוג הזה.
- מחממים תנור ל-260 מעלות (או החום הכי גבוה בתנור) ומחממים את הסיר בתוכו כ-20 דקות.
- מעבירים בעדינות את הכיכר אל מרכז הסיר חורצים עם סכין חדה או תער יעודית שני חריצים במרכז הלחם בעומק של כ-1.5 ס”מ, סוגרים את המכסה מכניסים לתנור ומנמיכים ל-230 מעלות.
- אופים עם מכסה 20 דקות ועוד 15 דקות ללא המכסה.
- מוציאים בזהירות ומצננים על רשת.
הכנתם את המתכון?
תגובות (8)
הי. לאחרונה אפיתי לחם מחמצת עם אגוזי מלך שהישרתי 24 שעות בנים והשתמשתי במים אלו בתהליך האפיה.