כשכולם בבית, צריך לקלוע בול: לזניה טבעונית מושלמת שכולם אוהבים
- הילה סער
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 230.9 קק״ל 1847.0 קק״לפחמימות 29.2 גרם 233.2 גרםשומן 8.3 גרם 66.7 גרםנתרן 1073.2 מ״ג 8585.2 מ״גחלבון 7.7 גרם 61.8 גרםסיבים תזונתיים 6.2 גרם 49.3 גרםשומן רווי 1.4 גרם 11.0 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 81.6 מ״ג 652.5 מ״גברזל 2.6 מ״ג 20.7 מ״גאשלגן 786.0 מ״ג 6287.8 מ״גאבץ 0.9 מ״ג 7.5 מ״גסגור
-
מרכיבים20
-
הכנה 45 דק׳כולל שעה ו-30 דק׳
-
קלוריות231
-
רמת קושי:בסיסי
-
כשר
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 230.9 קק״ל 1847.0 קק״לפחמימות 29.2 גרם 233.2 גרםשומן 8.3 גרם 66.7 גרםנתרן 1073.2 מ״ג 8585.2 מ״גחלבון 7.7 גרם 61.8 גרםסיבים תזונתיים 6.2 גרם 49.3 גרםשומן רווי 1.4 גרם 11.0 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 81.6 מ״ג 652.5 מ״גברזל 2.6 מ״ג 20.7 מ״גאשלגן 786.0 מ״ג 6287.8 מ״גאבץ 0.9 מ״ג 7.5 מ״גסגור
לזניה היא אוכל משמח, מנחם ומשפחתי.
כשאני מכינה לזניה, אני תמיד חשה את עצמי מאמא איטלקייה עם סינר פרחוני, שמגישה לשולחן המשפחתי לזניה חמה עם עגבניות שהיא גידלה בגינה.
כל בני הבית שלי חובבי לזניה. גם אלה שפחות מתלהבים מפסטה. אבל בשנים האחרונות היה קשה לרצות את כולם. הבנים שלי רצו לזניה עם בשר, הבת שלי רצתה לזניה חלבית, ואני לא אוכלת בשר ולא גבינות, ומכינה לזניות טבעוניות שהילדים פחות זורמים איתן. ניסיתי בכל פעם לשנות קצת את המתכון, עד שהגעתי למתכון הזה, שפתר את כל הבעיות ויצר שלום בית. כולם אוהבים את הלזניה הזו!
מה עושה אותה כל כך מוצלחת וכובשת לבבות?
קודם כל, רוטב העגבניות עשיר במיוחד, כמו שאני אוהבת. בנוסף, הבשמל קשיו קרמי ועדין, ובאמצע יש בטטה שהופכת לנימוחה ומוסיפה מתיקות מפתיעה שמחברת את כל הטעמים ביחד.
תסמכו עליי שאני אומרת לכם שזו לזניה שכולם אוהבים. זה נבדק מחקרית (אצלי בבית)!
והעובדה שהלזניה טבעונית, מאפשרת להגיש אותה בכל ארוחה ובכל שילוב – לארוחת ערב, צהריים או בראנץ’, וגם אם תבחרו לאכול אותה לארוחת בוקר אני לא אשפוט…
הירקות והקטניות שיש ברוטב ובמילוי הופכים את הלזניה למנה מזינה ולגיטימית לגמרי מבחינתי, ככה שמדובר בארוחה מלאה ובריאה, ובתוספת סלט גדול – כולם מרוצים ושבעים.
טיפ בריא:
רוטב עגבניות מהסוג הזה הוא מרכיב בסיסי אצלי במטבח. אני מכינה בבת אחת כמות משולשת בסיר ענק, ומקפיאה צנצנות של הרוטב במקפיא. בכל פעם שאני רוצה להכין לזניה, פסטה או אפילו שקשוקה – אני שולפת צנצנת אחת ומתקתקת ארוחה בעשר דקות. כשאנחנו מתכננים ונערכים מראש, קל יותר לאכול בריא ולהזין את עצמנו ואת המשפחה.
לעוד טיפים, רעיונות בריאים ומתכונים, מוזמנים להצטרף לקהילת הפייסבוק שלי: המתקתקות – לתקתק ביחד מטבח בריא
מרכיבים 20 | זמן הכנה 45 דק׳ | זמן כולל שעה ו-30 דק׳ | קלוריות 231 | כמות מנות 8 |
---|
מצרכים
מצרכים
רוטב עגבניות
-
1 כף שמן זית
-
1 בצל בינוניקצוץ
-
3 שיני שוםכתושות או קצוצות
-
8 עגבניות בינוניותקצוצות, או בקבוק פסאטה (מחית עגבניות חלקה)
-
2 גזרים בינונייםמגוררים גס
-
1 קישוא גדולמגורר גס
-
1/2 כוס עדשים כתומותשטופות היטב
-
1 כפית גדושה מלח דק
-
1/4 כפית פלפל שחור גרוס
-
1 כפית פפריקה מתוקה
-
1 כפית אורגנו יבש
-
3 כוסות מים
בשמל קשיו
-
1/2 כוס אגוזי קשיו טבעיים
-
2 כוסות מים
-
2 כפות שמן זית
-
1 כף גדושה קמח כוסמין מלא
-
1/2 כפית מלח דק
אופן הכנה
- מכינים את הרוטב: מחממים סיר בינוני עם שמן הזית, מוסיפים את הבצל והשום ומטגנים כ-2-3 דקות עד לריכוך. מוסיפים את יתר הירקות, מערבבים ומבשלים עוד כמה דקות עד שהעגבניות מגירות נוזלים ומתחילות להתרכך. מוסיפים את התבלינים ואת העדשים, מכסים במים. צריך שהמרקם יהיה דליל. מכסים ומביאים לרתיחה. במידה והרוטב עדיין סמיך מדי מוסיפים עוד מים.
- מנמיכים את האש ומבשלים כ-25 דקות עד שהעדשים מתרככות ונטמעות ברוטב.
- מורידים מהאש וטוחנים בעזרת בלנדר מוט למרקם חלק ואחיד. טועמים ומתקנים תיבול.
- בזמן שרוטב העגבניות מתבשל, מכינים את הבשמל: טוחנים בבלנדר מוט את כל המרכיבים למרקם חלק.
- מעבירים לסיר קטן או לקלחת, ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב מתמיד, רצוי במטרפה, עד שהרוטב מסמיך.
מורידים מהאש. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
- מסדרים את הלזניה בתבנית: יוצקים בתחתית רוטב עגבניות לכיסוי מוחלט. מעליו מסדרים שכבה צמודה של עלי לזניה. עליהם יוצקים שכבה נוספת של רוטב עגבניות, ושוב שכבת עלי לזניה.
- מעליהם יוצקים את הבשמל, ומפזרים לכיסוי מלא של כל העלים. מפזרים את הבטטה המגוררת ומעליה מפזרים את עלי הבזיליקום הקצוצים.
- מכסים בשכבה נוספת של עלי לזניה, ומעליהם יוצקים את שארית הרוטב האדום. חשוב לוודא שהרוטב מכסה את כל פני הלזניה. אני אוהבת לשמור חלק מהרוטב בצד, כדי לצקת על הלזניה אחרי שהיא יוצאת מהתנור, כי לפעמים הרוטב שבחלק העליון מתייבש ומצטמצם באפייה.
- מכסים את התבנית ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. אופים במשך 45 דקות.
- מוודאים שהלזניה מוכנה ע”י נעיצת מזלג עד לתחתית, כדי לוודא שהעלים התחתונים התרככו.
- אם רוצים לחתוך חתיכות יפות ומדויקות - ממתינים עד שהלזניה תצטנן, רצוי במקרר.
אופן הכנה
- מכינים את הרוטב: מחממים סיר בינוני עם שמן הזית, מוסיפים את הבצל והשום ומטגנים כ-2-3 דקות עד לריכוך. מוסיפים את יתר הירקות, מערבבים ומבשלים עוד כמה דקות עד שהעגבניות מגירות נוזלים ומתחילות להתרכך. מוסיפים את התבלינים ואת העדשים, מכסים במים. צריך שהמרקם יהיה דליל. מכסים ומביאים לרתיחה. במידה והרוטב עדיין סמיך מדי מוסיפים עוד מים.
- מנמיכים את האש ומבשלים כ-25 דקות עד שהעדשים מתרככות ונטמעות ברוטב.
- מורידים מהאש וטוחנים בעזרת בלנדר מוט למרקם חלק ואחיד. טועמים ומתקנים תיבול.
- בזמן שרוטב העגבניות מתבשל, מכינים את הבשמל: טוחנים בבלנדר מוט את כל המרכיבים למרקם חלק.
- מעבירים לסיר קטן או לקלחת, ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב מתמיד, רצוי במטרפה, עד שהרוטב מסמיך.
מורידים מהאש. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
- מסדרים את הלזניה בתבנית: יוצקים בתחתית רוטב עגבניות לכיסוי מוחלט. מעליו מסדרים שכבה צמודה של עלי לזניה. עליהם יוצקים שכבה נוספת של רוטב עגבניות, ושוב שכבת עלי לזניה.
- מעליהם יוצקים את הבשמל, ומפזרים לכיסוי מלא של כל העלים. מפזרים את הבטטה המגוררת ומעליה מפזרים את עלי הבזיליקום הקצוצים.
- מכסים בשכבה נוספת של עלי לזניה, ומעליהם יוצקים את שארית הרוטב האדום. חשוב לוודא שהרוטב מכסה את כל פני הלזניה. אני אוהבת לשמור חלק מהרוטב בצד, כדי לצקת על הלזניה אחרי שהיא יוצאת מהתנור, כי לפעמים הרוטב שבחלק העליון מתייבש ומצטמצם באפייה.
- מכסים את התבנית ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. אופים במשך 45 דקות.
- מוודאים שהלזניה מוכנה ע”י נעיצת מזלג עד לתחתית, כדי לוודא שהעלים התחתונים התרככו.
- אם רוצים לחתוך חתיכות יפות ומדויקות - ממתינים עד שהלזניה תצטנן, רצוי במקרר.
הערות
- במקום הרוטב שבמתכון, אפשר להשתמש ברוטב האדום הכי טעים בעולם, גם הוא בטור שלי. שגם מתאים פה מאוד.
- ברוטב אפשר לגוון בסוגי הירקות שמוסיפים לפי מה שיש לכם בבית ובמקרר. למשל, להוסיף דלעת, גבעולי סלרי קצוצים או פטריות חתוכות.
- לשכבת הבטטה הוספתי עלי בזיליקום שמוסיפים טעם וצבע. אפשר לתגבר את הצבע והבריאות, ולהוסיף עלי מנגולד חתוכים גס, או עלי תרד.
הערות
- במקום הרוטב שבמתכון, אפשר להשתמש ברוטב האדום הכי טעים בעולם, גם הוא בטור שלי. שגם מתאים פה מאוד.
- ברוטב אפשר לגוון בסוגי הירקות שמוסיפים לפי מה שיש לכם בבית ובמקרר. למשל, להוסיף דלעת, גבעולי סלרי קצוצים או פטריות חתוכות.
- לשכבת הבטטה הוספתי עלי בזיליקום שמוסיפים טעם וצבע. אפשר לתגבר את הצבע והבריאות, ולהוסיף עלי מנגולד חתוכים גס, או עלי תרד.