גספצ’ו – מרק עגבניות קר ליום חם
- תמרה אהרוני
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 288.8 קק״ל 1155.3 קק״לפחמימות 19.5 גרם 78.0 גרםשומן 20.3 גרם 81.2 גרםנתרן 405.5 מ״ג 1622.1 מ״גחלבון 4.4 גרם 17.4 גרםסיבים תזונתיים 5.1 גרם 20.5 גרםשומן רווי 2.8 גרם 11.3 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 33.5 מ״ג 134.0 מ״גברזל 1.5 מ״ג 6.1 מ״גאשלגן 925.3 מ״ג 3701.3 מ״גאבץ 0.2 מ״ג 0.9 מ״גסגור
-
מרכיבים14
-
הכנה 15 דק׳כולל שעתיים
-
קלוריות289
-
רמת קושי:בסיסי
-
כשר
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 288.8 קק״ל 1155.3 קק״לפחמימות 19.5 גרם 78.0 גרםשומן 20.3 גרם 81.2 גרםנתרן 405.5 מ״ג 1622.1 מ״גחלבון 4.4 גרם 17.4 גרםסיבים תזונתיים 5.1 גרם 20.5 גרםשומן רווי 2.8 גרם 11.3 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 33.5 מ״ג 134.0 מ״גברזל 1.5 מ״ג 6.1 מ״גאשלגן 925.3 מ״ג 3701.3 מ״גאבץ 0.2 מ״ג 0.9 מ״גסגור
גספצ׳ו – המרק הקר והמשגע הזה הוא אחד המאכלים האהובים עלי בעולם. אני לא יכולה לדמיין סיטואציה שיציעו לי גספצ׳ו ואני אסרב. הוא קר ומרענן עם עוקץ חרפרף וטעים שאפשר להשתגע.
המקור של הגספצ׳ו הוא בדרום ספרד, אבל הוא בעצם מתאים כמו כפפה ליד למטבח הישראלי שכן הוא מנה מושלמת לארוחת צהריים או ערב בחום של הקיץ הישראלי, מה עוד שהוא למעשה מורכב מאותם ירקות של סלט קצוץ שהוא חלק בלתי נפרד מהמטבח המקומי.
יש אין ספור גרסאות לגספצ׳ו. בספרד למשל יש גספצ׳ו ירוק. אפילו אצלי בבית יש וויכוח נצחי סביב הגספצ׳ו: אבא שלי אוהב גספצ׳ו לא מסונן – מעיין עיסת ירקות סמיכה ומתובלת. אני לעומת זאת, אוהבת גספצ׳ו חלק וקטיפתי ולכן מקפידה לסנן ממנו את כל הגושים.
בשנים הרבות בהן אני מכינה גספצ׳ו ניסיתי אינסוף מתכונים ושיטות. המתכון שמובא כאן הוא המתכון הכי מוצלח שאני מכירה וזה בזכות שני טיפים חשובים שאספתי עם השנים:
הראשון: אמולסיה. זה טיפ שלמדתי מהמתכון המיתולוגי לגספצ׳ו של אורנה ואלה, והוא בעצם מה שנותן לגספצ׳ו שלי את המרקם הקטיפתי שלו. אמולסיה היא למעשה תהליך בוא מערבבים שני נוזלים שלא מתערבבים זה עם זה (כמו שמן ומים), במקרה הזה שמן זית עם מיץ הירקות. אחרי שטוחנים את הירקות ומסננים מהם את הגושים טוחנים את המיץ המסונן עם שמן זית במשך מספר דקות עד שהם מתאחדים ומיץ הירקות מקבל את הרכות והנפח של השמן ומתקבל מרק עם מרקם חלק משגע.
הטיפ השני: אפרסק לבן. זה טיפ שלמדתי מרפי כהן. הטעם המתקתק העדין של האפרסק הלבן משתלב נהדר בתוך הטעמים של הגספצ׳ו ועוזר לאזן את החמיצות של העגבניות ושל החומץ. זה נשמע לכם מוזר? תנסו ותראו שלא תעשו יותר גספצ׳ו בשום דרך אחרת.
ועוד מילה לגבי הירקות עצמם, כמו שסלט ירקות יכול להיות טעים בהמון דרכים וכל אחד אוהב את הסלט שלו קצת אחרת, ככה בדיוק גם הגספצ׳ו. אני למשל לא אוהבת בצל חי בשום צורה ולכן בגספצ׳ו שלי לא תמצאו בצל. אני כן מפצירה בכם לשמור על חופש היצירתיות על הירקות כל עוד אתם שומרים על שני הטיפים שנתי לכם. אוהבים בצל? תוסיפו, לא אוהבים גמבה? אל תשימו, רוצים יותר מלפפונים? מעולה! רוצים עגבניות צהובות במקום אדומות? יאללה!
תקררו את הגספצ׳ו ולפני ההגשה תפזרו עליו קצת תוספות, ויש לכם ארוחה קיצית קלילה וטעימה.
מרכיבים 14 | זמן הכנה 15 דק׳ | זמן כולל שעתיים | קלוריות 289 | כמות מנות 4 |
---|
מצרכים
מצרכים
גספצ׳ו
-
1 ק"ג עגבניותאפשר להשתמש בעגבניות שרי
-
4 מלפפונים בינוניים
-
1 פלפל אדום בינוני
-
1 פלפל צ’ילי אדום בינוני
-
1 אפרסק בינוניאפרסק לבן
-
1 שן שום
-
1/4 כוס שמן זית
-
1 כף חומץ בלסמיאפשר להשתמש בחומץ שרי
-
1/2 כפית מלח דק
-
1/4 כפית פלפל שחור טחון
הגשה
-
1 פרוסה לחם לבן
-
3 עגבניות שרי בינוניות
-
1/2 מלפפון ירוק בינוני
-
2 כפות שמן זית
אופן הכנה
- שוטפים היטב את כל הירקות ואת האפרסק וחותכים לקוביות גדולות. מסירים את הגרעינים מהצ׳ילי.
- שמים את כל קוביות הירקות והאפרסק במעבד מזון וטוחנים היטב לתערובת חלקה ונוזלית.
- לוקחים קערה גדולה ומניחים מעליה מסננת דקה.
- יוצקים את תערובת הירקות למסננת ובעזרת כף מועכים אותה כדי לעזור למיץ לצאת - צריך סבלנות זה לוקח כמה דק…
- מומלץ להחזיר למעבד המזון את גושי הירקות שנשארו במסננת לטחון אותם שוב ולהחזיר למסננת לסיבוב מעיכה נוסף (אפשר להרוויח ככה עוד קצת מיץ)
- לאחר שיצא כל המיץ זורקים את מה שנותר במסננת.
- מחזירים את מיץ הירקות למעבד המזון.
- מוסיפים את השמן, חומץ, מלח ופלפל וטוחנים יחד כ-5 דק (זה חשוב! ככה עושים את האמולסיה).
- מעבירים לקערה, מכסים בניילון נצמד ושמים במקרר.
- לפני ההגשה מורחים את פרוסת הלחם במעט שמן זית וקולים אותה 4-5 דק בתנור חם. בינתיים חותכים את הירקות לפרוסות.
- מוציאים את הלחם הקלוי מהתנור ובוצעים ממנו פיסות בינוניות.
- מחלקים את המרק לקעריות בכל קערה שמים מעט מהירקות החתוכים ופיסות מהלחם.
- מזלפים מעל הכל מעט שמן זית.
אופן הכנה
- שוטפים היטב את כל הירקות ואת האפרסק וחותכים לקוביות גדולות. מסירים את הגרעינים מהצ׳ילי.
- שמים את כל קוביות הירקות והאפרסק במעבד מזון וטוחנים היטב לתערובת חלקה ונוזלית.
- לוקחים קערה גדולה ומניחים מעליה מסננת דקה.
- יוצקים את תערובת הירקות למסננת ובעזרת כף מועכים אותה כדי לעזור למיץ לצאת - צריך סבלנות זה לוקח כמה דק…
- מומלץ להחזיר למעבד המזון את גושי הירקות שנשארו במסננת לטחון אותם שוב ולהחזיר למסננת לסיבוב מעיכה נוסף (אפשר להרוויח ככה עוד קצת מיץ)
- לאחר שיצא כל המיץ זורקים את מה שנותר במסננת.
- מחזירים את מיץ הירקות למעבד המזון.
- מוסיפים את השמן, חומץ, מלח ופלפל וטוחנים יחד כ-5 דק (זה חשוב! ככה עושים את האמולסיה).
- מעבירים לקערה, מכסים בניילון נצמד ושמים במקרר.
- לפני ההגשה מורחים את פרוסת הלחם במעט שמן זית וקולים אותה 4-5 דק בתנור חם. בינתיים חותכים את הירקות לפרוסות.
- מוציאים את הלחם הקלוי מהתנור ובוצעים ממנו פיסות בינוניות.
- מחלקים את המרק לקעריות בכל קערה שמים מעט מהירקות החתוכים ופיסות מהלחם.
- מזלפים מעל הכל מעט שמן זית.
הכנתם את המתכון?
תגובה (1)
יצא מעולה!