כרמזאלך – לביבות לפסח עם שם מצחיק שמחכים להן כל השנה
- נעמה פלד
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 186.9 קק״ל 1868.8 קק״לפחמימות 5.0 גרם 49.9 גרםשומן 13.4 גרם 134.4 גרםנתרן 84.0 מ״ג 839.6 מ״גחלבון 4.2 גרם 42.4 גרםסיבים תזונתיים 0.1 גרם 0.6 גרםשומן רווי 1.8 גרם 17.6 גרםכולסטרול 119.2 מ״ג 1192.4 מ״גסידן 27.0 מ״ג 269.8 מ״גברזל 0.3 מ״ג 3.5 מ״גאשלגן 52.9 מ״ג 529.4 מ״גאבץ 0.3 מ״ג 3.3 מ״גסגור
-
מרכיבים10
-
הכנה 20 דק׳כולל שעה
-
קלוריות187
-
רמת קושי:בסיסי
-
כשר
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 186.9 קק״ל 1868.8 קק״לפחמימות 5.0 גרם 49.9 גרםשומן 13.4 גרם 134.4 גרםנתרן 84.0 מ״ג 839.6 מ״גחלבון 4.2 גרם 42.4 גרםסיבים תזונתיים 0.1 גרם 0.6 גרםשומן רווי 1.8 גרם 17.6 גרםכולסטרול 119.2 מ״ג 1192.4 מ״גסידן 27.0 מ״ג 269.8 מ״גברזל 0.3 מ״ג 3.5 מ״גאשלגן 52.9 מ״ג 529.4 מ״גאבץ 0.3 מ״ג 3.3 מ״גסגור
את לביבות הכרמזלאך אני מכירה מהמטבח הקטן והסגפני של סבתא חיה, הסבתא רבתא שלי, מהחלוצות שהקימו את גן יבנה. קראנו לה סבתא-חיה- וילדה-חיה בעיקר כי היא היתה חיית פרא תזזיתית, פטפטנית, מלאת חיים שלא הייתה בלבוסטע גדולה ולא בילתה הרבה מדי זמן במטבח, אבל מה שהיא עשתה היא עשתה מצוין. היו לה מלפפונים חמוצים בלתי נשכחים, עוגיות יבשות מופלאות ובלתי ניתנות לשחזור וריבת תאנים שכמוה אין וגם לא תהיה.
בפסח היו לה כרמזלאך, לביבות קמח מצה מטוגנות, להן הייתי מחכה לאורך כל השנה. לפני ארבעים שנים לא היה קמח מצה דק יעודי לעוגות, והכרמזלאך של סבתא חיה היו יותר גסים וקשיחים. הדבר היחיד שהציל אותם הייתה הקצפת החלבונים שקצת איווררה אותם.
היום יש קמח מצה המיועד לעוגות ויש מיקסרים להקציף את החלבונים, אז הכרמזלעך הרבה יותר תפוחים ועדינים.
אפשר כמובן להכין את הלביבות בגירסה מלוחה. פשוט להוריד את הסוכר ולהגיש עם גבינות וסלט. מה יכול להיות רע?
רוצים עוד מתכונים לפסח? יונתן רושפלד ומירי כהן בחוברת מתכונים שכולה אוכל טעים וכשר לפסח! לחצו כאן
מרכיבים 10 | זמן הכנה 20 דק׳ | זמן כולל שעה | קלוריות 187 | כמות מנות 10 |
---|
מצרכים
מצרכים
ללביבות הכרמזלאך:
-
2 כוסות קמח מצה לעוגותעדיף להשתמש בקמח מצה דק
-
4 ביצים L
-
4 כפות סוכר לבן
-
1 כפית תמצית וניל
-
1 כף קליפת לימוןאו גרידת תפוז, יוצא משגע!
-
1/2 כוס חלב 3%אפשר במקום חלב מים או חלב קוקוס לגירסת פרווה
לטיגון:
-
1/2 כוס שמן קנולהאפשר להשתמש גם בתרסיס, במיוחד אם משתמשים במחבת נון סטיק.
אופן הכנה
- מפרידים את הביצים לחלמונים וחלבונים.
- מקציפים את החלבונים לקצף יציב.
- בקערה השניה מערבבים את קמח המצה, הסוכר, הוניל, החלב והחלמונים.
- מכניסים 1/3 מכמות קצף הביצים לקערת הבלילה “הכבדה” ומערבבים בתנועות קיפול. כך עושים עם שאר קצף החלבונים. משתדלים שהבלילה תהיה כמה שיותר אוורירית. המרקם צריך להיות לא נוזלי מדי וגם לא קשה מדי. די דומה לבלילת פנקייק תפוחה.
- מכסים את הקערה בניילון נצמד ומכניסים למקרר לפחות לחצי שעה.
- מחממים שמן במחבת ומכדררים כדורים בעזרת ידיים רטובות, משטחים אותם. אם התערובת נוזלית מדי מוסיפים מעט קמח מצה, אם היא קשה מדי מוסיפים עוד טיפה מים או חלב ולשים. מטגנים להזהבה 2-3 דקות מכל צד.
- מגישים עם פירות, מייפל, קצפת לא מאוד מתוקה או מפדרים באבקת סוכר.
אופן הכנה
- מפרידים את הביצים לחלמונים וחלבונים.
- מקציפים את החלבונים לקצף יציב.
- בקערה השניה מערבבים את קמח המצה, הסוכר, הוניל, החלב והחלמונים.
- מכניסים 1/3 מכמות קצף הביצים לקערת הבלילה “הכבדה” ומערבבים בתנועות קיפול. כך עושים עם שאר קצף החלבונים. משתדלים שהבלילה תהיה כמה שיותר אוורירית. המרקם צריך להיות לא נוזלי מדי וגם לא קשה מדי. די דומה לבלילת פנקייק תפוחה.
- מכסים את הקערה בניילון נצמד ומכניסים למקרר לפחות לחצי שעה.
- מחממים שמן במחבת ומכדררים כדורים בעזרת ידיים רטובות, משטחים אותם. אם התערובת נוזלית מדי מוסיפים מעט קמח מצה, אם היא קשה מדי מוסיפים עוד טיפה מים או חלב ולשים. מטגנים להזהבה 2-3 דקות מכל צד.
- מגישים עם פירות, מייפל, קצפת לא מאוד מתוקה או מפדרים באבקת סוכר.
הערות
- הלביבות הללו אינן "מדע מדוייק", רוב הסבתות הכינו אותן על העין. אם העיסה קשה מדי - הוסיפו עוד חלב או מים, אבל תהיו עדינים. אם העיסה נוזלית, הוסיפו בעדינות קמח מצה.
- אפשר להפוך את הלביבות הללו למלוחות. במקום הסוכר והוניל ניתן להוסיף שמיר או פטרוזיליה, שום וגבינות. מה יכול להיות רע?
הערות
- הלביבות הללו אינן "מדע מדוייק", רוב הסבתות הכינו אותן על העין. אם העיסה קשה מדי - הוסיפו עוד חלב או מים, אבל תהיו עדינים. אם העיסה נוזלית, הוסיפו בעדינות קמח מצה.
- אפשר להפוך את הלביבות הללו למלוחות. במקום הסוכר והוניל ניתן להוסיף שמיר או פטרוזיליה, שום וגבינות. מה יכול להיות רע?
הכנתם את המתכון?
תגובות (13)
משהו לא מסתדר עיסה ממש דחוסה נראה לי שכמות הנוזלים לא נכונה..
היי שוש, הכמויות נכונות ותקינות
מסכימה עם ההערה, כמות הנוזלים במתכון אינה מספיקה