אז מציינים את ל”ג בעומר והנה הזדמנות מעולה לחזור אל התפוח בדבש של ל”ג בעומר - הלוא הוא המרשמלו.
אז נתחיל מהפתעה, בעבר הרחוק, מרשמלו היה עוזר לטפל בלא מעט בעיות רפואיות. רק מה? שהיו מכינים אותו אחרת לגמרי… יש לנו עדויות ממצרים לפני יותר מ2000 שנה להכנת גרסאות של מרשמלו. אולי אפילו ר’ שמעון בעצמו זכה לטעום מרשמלו מהאש.
מרשמלו היו מכינים בצורה הבאה: שורש צמח המרשמלו (בעברית נטופית רפואית) ממנו מפיקים חומר צמיגי אשר בערבוב עם מים מקבל מרקם ג’ל. לג’ל היו מוסיפים דבש ואגוזים וכך נוצר הממתק הנהדר והבריא. מצאתי שבזמנו היו מטפלים בהמון סוגי כאבים בעזרת שורש המרשמלו, כאבי בטן, כאבי גרון, בעיות נשימה ועוד… אגב, את מיצוי הנטופית אפשר לקנות בחנויות טבע.
איך מכינים מרשמלו?
לצערנו, מרשמלו כבר לא מכינים מצמח המרשמלו אלא משני מרכיבים עיקריים: מייצבים (ג’לטין, חלבון או עמילן) וסוכר (סוכר לבן, גלוקוז). התהליך הוא חימום הסוכר, הקצפת הסוכר לניפוח והכנסת בועות אוויר והוספת המייצבים לשימור המוצר. אם בעבר ניתן היה לטפל איתו בבעיות נשימה היום יש סיכוי יותר גדול להיחנק ממנו. בגדול נשארנו עם ממתק שכולל בעיקר סוכר ולא יותר.
אם כבר מרשמלו אז איזה לאכול?
אם אתם אוהבים ורוד או כחול או כל צבע אחר, דעו שלרוב מדובר בתוספת צבעי מאכל מלאכותיים שאין באמת שום סיבה לצרוך. ממש ממליצה להישאר עם הלבן.
מאחר שאנחנו מדברים על ל”ג בעומר, אי אפשר שלא להתייחס לצליית המרשמלו במדורה. קראתי באתר הNCA שמחצית המרשמלואים הנקנים בעולם עוברים צלייה (לא יודעת מי בדק אבל בואו נזרום על זה). בארה”ב מרשמלו צלוי כ”כ פופולארי שיש לו שם נפרד - ס’מורס (Gimme Some More)
אז מה בעצם קורה למרשמלו על האש?
הג’לטין במרשמלו נמס, הסוכר מתקרמל בחום של 160 מעלות צלזיוס. אז מולקולות הסוכר מתפרקות ונוצרת סדרה של תגובות שבמהלכן נוצרים חומרי טעם וריח חדשים. כשהטמפרטורה ממשיכה לעלות, הצבע משתנה לחום. זה השלב שכדאי לעצור בו כי מרגע זה ילך המרשמלו וישחיר, עד שיהפוך מר.
וזה בריא? לא כל כך, תופעת הלוואי של אפקט מאיירד (ההשחמה והקירמול) היא היווצרות חומרים כמו שומנים וחומצות גרעין הנקראים בקצרה AGE (Advanced Glycation End products) או בעברית “תוצרים סופיים של קשירת סוכר מתקדמת”, אלו נודעים במחקר כגורמים למספר רב של מחלות שאין לי עניין לפרט.
מצד שני, לא צריך להבהל יותר מדי. תוצרים כאלו מאפיינים כמעט כל צלייה ואם אתם לא אוכלים כל יום חבילת מרשמלו צלויה אתם לא נמצאים בסכנה מיוחדת. בקיצור כמו תמיד - איזון זה שם המשחק…
שנסכם את המרשמלו ביתרונות וחסרונות?
יתרונות - אין בו שומן, הוא יציב ולא נוטה לקלקול (כי אין בו נוזלים ויש בו הרבה סוכר אז אין לחיידקים על מה לחגוג).
חסרונות - ובכן, זה ממתק, בגדול זה לאכול סוכר נטו.
יקרת שכטר היא טכנולוגית מזון, בעמוד האינסטגרם שלה מחכים לכם עוד ניסויים מעניינים.
אם גם לכם יש חשק למרשמלו או למתכוני ל”ג בעומר הנה כמה טובים שאתם חייבים להכיר:
מרשמלו ביתי ב-6 מצרכים בלבד וללא ביצים
חיתוכיות סמורס - הקינוח המושלם למנגל
עוגיות שוקולד צ’יפס במילוי מרשמלו
עשו זאת בעצמכם: פיתות מדורה עם עשבי תיבול באפייה ביתית
ספירלה של תפוחי אדמה מתובלים ומטוגנים על שיפוד
שיפודי כרובית צלויים בגריל בטעם מעולה!
תפוח אדמה ממולא בסינייה - כזה עוד לא טעמתם
תגובות (2)
אם אפשר להעיר-זה לא נכון שמרשמלו נקי מאלרגנים, יש כאלה שאלרגים לג’לטין (דגים) ברמת סיכון גבוהה.
קיבלנו את ההערה ועדכנו את הכתבה 🙂 תודה רבה