אין כמו הפלוב של אימא – ארוחה בסיר אחד למדורת השבט
- סבינה ולדמן
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 429.1 קק״ל 2574.6 קק״לפחמימות 28.9 גרם 173.6 גרםשומן 21.6 גרם 129.7 גרםנתרן 599.6 מ״ג 3597.5 מ״גחלבון 23.7 גרם 142.5 גרםסיבים תזונתיים 4.3 גרם 26.0 גרםשומן רווי 1.2 גרם 7.1 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 82.1 מ״ג 492.8 מ״גברזל 1.9 מ״ג 11.4 מ״גאשלגן 554.2 מ״ג 3325.1 מ״גאבץ 0.6 מ״ג 3.5 מ״גסגור
-
מרכיבים17
-
הכנה 30 דק׳כולל שעה ו-15 דק׳
-
קלוריות429
-
רמת קושי:בינונית
-
כשר
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 429.1 קק״ל 2574.6 קק״לפחמימות 28.9 גרם 173.6 גרםשומן 21.6 גרם 129.7 גרםנתרן 599.6 מ״ג 3597.5 מ״גחלבון 23.7 גרם 142.5 גרםסיבים תזונתיים 4.3 גרם 26.0 גרםשומן רווי 1.2 גרם 7.1 גרםכולסטרול 0.0 מ״ג 0.0 מ״גסידן 82.1 מ״ג 492.8 מ״גברזל 1.9 מ״ג 11.4 מ״גאשלגן 554.2 מ״ג 3325.1 מ״גאבץ 0.6 מ״ג 3.5 מ״גסגור
יש משהו מאוד אימהי בארוחת “סיר אחד”. מצד אחד יש בזה הרבה תכלס ומצד שני, את צריכה להיות אימא מוכשרת ממש כדי לגרום לכל חומרי הגלם או הילדים להסתדר כל כך הרבה שעות ביחד ולקחת רק את הטוב והיפה זה מזה.
אני חובבת גדולה של ארוחות בסיר אחד. יש משהו כיפי בלחבר את חומרי הגלם שיוצרים ארוחה שלמה יחד. כשעושים את זה נכון כולם מרוויחים, הדגנים מקבלים את הטעם של הבשר, הירקות צובעים את התבשיל והעמילן שמתחבר לנוזלים קושר את הכול לכדי רוטב מבריק שעוטף כל רכיב ורכיב במנה.
כשאני חושבת על ארוחה בסיר אחד, מיד עולים באפי הניחוחות של הפלוב המבושם של אימא שלי. אימא שלי, שהעבירה את ילדותה בסמרקנד, הביאה איתה אל המטבח האירופאי הרבה השפעות מהמטבח האוזבקי. ולא רק היא.
ריגה, עיר הולדתי, היא עיר נמל, שופעת בגיוון קולינרי שהגיע מכל קצוות חבר העמים הארמני, גיאורגי, נורדי, מה לא? אנשים טועים לחשוב שהמטבח הסובייטי הוא חד גוני ולא יודעים כמה הוא צבעוני, מלא השפעות וטעים. כמו בשכנות טובה או רעה לקח כל עם משכניו ויחד נוצר מטבח מרתק שרק סובל מיחסי ציבור גרועים. בכל המטבחים הללו אגע בהמשך, אני מבטיחה. כי הטור הזה הוא גם קצת מסע שלי אל מחוזות ילדותי וערש הטעמים שהפכו אותי למה שאני.
אז מה זה בעצם פלוב? בגדול מדובר בתבשיל אורז, בשר וירקות אסיאתי. יש לו כל מיני שמות, פלוב, פלוף, אושפלו, פילאף, פילאו, אושפלוב וכו’. המקור הוא ככל הנראה הינדי ומשם עבר למטבחים של מרכז אסיה, טורקיה, איראן, הקווקז והרחיק אפילו עד יוון. הרוב משתמשים באורז אבל ישנן גרסאות עם חיטה, פריקי, בורגול, חומוס ואפילו תירס.
ארוחת הפלוב או האושפלוב היא ארוחה חברתית מאוד, שלא לומר משפחתית. התבשיל מוגש במרכז השולחן והוא כמובן “מדורת השבט” ומרכז ההתרחשות. יש שמגישים אותו במגש גדול ויש שמשאירים אותו בסיר שבו הוא בושל, כפי שעשו אצלנו.
לפחות פעם בשבוע אימי הייתה מכינה לנו פלוב. כמה שהייתי שמחה למצוא גדול וכבד וסגור במקרר ומחכה לבני הבית. משם כנראה החיבה שלי לטכניקה הזאת.
במקור, במחוזות מהם אימא שלי באה, הכינו את הפלוב עם בשר טלה. אבל אני גדלתי על פלוב עם כרעיים או שוקיים של עוף, שיש בו משהו יותר עדין מבחינת הטעמים וגם יותר זמין. את הפלוב שלי הכנתי לכם מפרגיות והוא לגמרי נפלא גם לראש השנה.
מרכיבים 17 | זמן הכנה 30 דק׳ | זמן כולל שעה ו-15 דק׳ | קלוריות 429 | כמות מנות 6 |
---|
מצרכים
מצרכים
-
1/2 כוס שמן קנולה
-
2 בצלים בינונייםפרוסים דק
-
3 גזרים בינונייםחתוכים לרצועות דקות באורך 5 ס"מ
-
500 גרם סטייק פרגיתחתוכות לפרוסות של 5 ס"מ
-
2 עגבניות בינוניותחתוכות ל-6 פלחים
-
3 גרגירי פלפל אנגלי
-
2 עלי דפנה בינוניים
-
2 תרמילי הל שלם
-
1 ראש שום
-
1 ליטר מיםאו ציר ירקות/ עוף / בשר
-
2 כוסות אורז בסמטימלא או לבן
-
1 גבעול בצל ירוקקצוץ דק
-
2 כפות שמירקצוץ דק
-
1 צרור שמיר
-
2 כפות כוסברהקצוצה דק
-
1/2 כפית מלח דק
-
1/4 כפית פלפל שחור טחון
אופן הכנה
- בסיר רחב מאדים את הבצל עם שמן הקנולה על להבה בינונית כ-10 דקות, עד שהבצל שקוף.
- מתבלים את העוף במלח ופלפל. מגבירים את הלהבה ומוסיפים את העוף. מטגנים כ-2 דקות מכל צד, עד להזהבה.
- מוסיפים את הגזר וממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב, עוד 7-10 דקות. עד שהגזר מזהיב מעט.
- מוסיפים ליטר אחד של מים (נעזרים בכד מידה) ומביאים לרתיחה. מוסיפים שום, פלפל אנגלי, הל ועלי דפנה ומנמיכים את הלהבה. מכסים ומבשלים כ-5 דקות.
- מורידים את המכסה ומוסיפים את האורז הבסמטי, העגבניה, הבצל הירוק, השמיר והכוסברה או הפטרוזיליה. הנוזלים צריכים לעבור את התבשיל ב- 1ס”מ. במידת הצורך מוסיפים עוד מים. בשלב זה אין לערבב את התבשיל.
- מרתיחים שוב ומנמיכים את הלהבה. מכסים היטב ומבשלים כ- 25 דקות. מורידים מהאש ומשאירים את הסיר מכוסה עוד כ-10 דקות. מתקנים תיבול ומגישים.
- ממליצה להעביר את הסיר הפתוח לצלייה של 10 דקות נוספות בתנור מחומם מראש ל-200 מעלות.
לעוד מתכונים לכל המשפחה:
מתכון תבשיל אורז, קינואה וירקות צלויים
מתכון מקלובה - תבשיל אורז עם עוף וירקות
אופן הכנה
- בסיר רחב מאדים את הבצל עם שמן הקנולה על להבה בינונית כ-10 דקות, עד שהבצל שקוף.
- מתבלים את העוף במלח ופלפל. מגבירים את הלהבה ומוסיפים את העוף. מטגנים כ-2 דקות מכל צד, עד להזהבה.
- מוסיפים את הגזר וממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב, עוד 7-10 דקות. עד שהגזר מזהיב מעט.
- מוסיפים ליטר אחד של מים (נעזרים בכד מידה) ומביאים לרתיחה. מוסיפים שום, פלפל אנגלי, הל ועלי דפנה ומנמיכים את הלהבה. מכסים ומבשלים כ-5 דקות.
- מורידים את המכסה ומוסיפים את האורז הבסמטי, העגבניה, הבצל הירוק, השמיר והכוסברה או הפטרוזיליה. הנוזלים צריכים לעבור את התבשיל ב- 1ס”מ. במידת הצורך מוסיפים עוד מים. בשלב זה אין לערבב את התבשיל.
- מרתיחים שוב ומנמיכים את הלהבה. מכסים היטב ומבשלים כ- 25 דקות. מורידים מהאש ומשאירים את הסיר מכוסה עוד כ-10 דקות. מתקנים תיבול ומגישים.
- ממליצה להעביר את הסיר הפתוח לצלייה של 10 דקות נוספות בתנור מחומם מראש ל-200 מעלות.
לעוד מתכונים לכל המשפחה:
מתכון תבשיל אורז, קינואה וירקות צלויים
מתכון מקלובה - תבשיל אורז עם עוף וירקות
הערות
- אפשר לפזר על התבשיל גרעיני רימון או שקדים או צנוברים קלויים. אפשר לשלב פירות יבשים כמו צימוקים ומשמשים שיתאימו מאד לערב ראש השנה
הערות
- אפשר לפזר על התבשיל גרעיני רימון או שקדים או צנוברים קלויים. אפשר לשלב פירות יבשים כמו צימוקים ומשמשים שיתאימו מאד לערב ראש השנה
תגובות (6)
מניחה שיעבוד טוב גם עם חזה עוף?
כן, אך מוטב עם פרגית כדי שהעוף לא יתייבש. אפשר גם עם שוקי עוף או כרעיים
לא ברור מתי מערבבים
החל מסעיף מס’ 5 לא מערבבים יותר את התבשיל. עד אז אפשר לערבב כרגיל
לא ברור כמה שמיר להוסיף שום קצוץ או ראש שום שלם
היי אורה, במתכון מצוין להוסיף 2 כפות שמיר קצוץ דק. את שיני השום מפרקים מהראש ומוסיפים לתבשיל בקליפתן, שלמות. בהצלחה!