ורניקי תפוחי אדמה של סבינה ולדמן

סבינה ולדמן משחזרת את החורף במפרץ הבלטי בימי ילדותה ומכינה ורניקי תפוחי אדמה - כיסונים רכים ומופלאים במילוי תפוחי אדמה עם בצל מטוגן שטומנים בחובם זיכרונות
סבינה ולדמן משחזרת את החורף במפרץ הבלטי בימי ילדותה ומכינה ורניקי תפוחי אדמה - כיסונים רכים ומופלאים במילוי תפוחי אדמה עם בצל מטוגן שטומנים בחובם זיכרונות
  • סבינה ולדמן
שמרו
כשר
4 דירגו [ציון 2.5]
  • מרכיבים
    15
  • הכנה 50 דק׳
    כולל שעה
  • קלוריות
    2016
  • רמת קושי:
    בינונית
  • כשר
  • עוד ערכים תזונתיים

    ערכים תזונתיים לפי מנה אחת מידע נוסף מידע נוסף

    קלוריות 2015.6 קק״ל 2015.6 קק״ל
    פחמימות 266.3 גרם 266.3 גרם
    שומן 83.0 גרם 83.0 גרם
    נתרן 10105.1 מ״ג 10105.1 מ״ג
    חלבון 42.4 גרם 42.4 גרם
    סיבים תזונתיים 8.5 גרם 8.5 גרם
    שומן רווי 49.5 גרם 49.5 גרם
    כולסטרול 324.4 מ״ג 324.4 מ״ג
    סידן 128.2 מ״ג 128.2 מ״ג
    ברזל 3.2 מ״ג 3.2 מ״ג
    אשלגן 595.8 מ״ג 595.8 מ״ג
    אבץ 3.8 מ״ג 3.8 מ״ג
    סגור
  • מרכיבים
    15
  • הכנה 50 דק׳
    כולל שעה
  • קלוריות
    2016
  • רמת קושי:
    בינונית
  • כשר
  • עוד ערכים תזונתיים

    ערכים תזונתיים לפי מנה אחת מידע נוסף מידע נוסף

    קלוריות 2015.6 קק״ל 2015.6 קק״ל
    פחמימות 266.3 גרם 266.3 גרם
    שומן 83.0 גרם 83.0 גרם
    נתרן 10105.1 מ״ג 10105.1 מ״ג
    חלבון 42.4 גרם 42.4 גרם
    סיבים תזונתיים 8.5 גרם 8.5 גרם
    שומן רווי 49.5 גרם 49.5 גרם
    כולסטרול 324.4 מ״ג 324.4 מ״ג
    סידן 128.2 מ״ג 128.2 מ״ג
    ברזל 3.2 מ״ג 3.2 מ״ג
    אשלגן 595.8 מ״ג 595.8 מ״ג
    אבץ 3.8 מ״ג 3.8 מ״ג
    סגור

עד לפני שבועיים, כשהכנתי וצילמתי את המנה, הייתי בטוחה שהיה זה הדמיון המפותח שלי כילדה ששתל זיכרון שובב של חוף קפוא שמעליו יש גלים מתנפצים שיוצרים הררים של קצפת.

חורף במקום שבו נולדתי. הייתי אולי בת 5 כשהוריי לקחו אותי למפרץ הבלטי החורפי והגועש בפעם הראשונה. אין שום דבר בחורף הישראלי שמזכיר את החורף הפראי של מחוזות ילדותי. גנרל חורף על שלל צבאותיו כובש את החוף בסערה. המחזה היה מרהיב. הגלים הגבוהים, הרעש הנורא של הים המתנפץ בעוצמה אל החוף, לוקח כל מה שהוא יכול איתו. מכל המראות והתחושות אני זוכרת בבירור כמה רציתי לטעום מה”קצפת”. מעניין אם התאכזבתי שלקצפת הזו היה טעם מלוח. זיכרונות ילדות מתוקים ורחוקים עם קצף געגועים מלוח. אולי זה היה האוממי הראשון שטעמתי בחיי.

צילום: סבינה ולדמן
צילום: סבינה ולדמן

מאז ועד היום ים, משפחה ואוכל הם המנחמים העיקריים בעולמי. קומפורט פוד בהתגלמותו בשבילי זה בצק משי רך ומלטף, לוכד בתוכו מלית עשירה ומלטפת אף יותר. הלא זה ורניקס. בבית הוריי, שם נהגנו להתקבץ כולם, הוריי, אחותי ואני, פעם בשבוע ולהכין מלאי של הכופתאות האהובות. לממולאות בתפו”א או גבינה (מתוקה או מלוחה) קוראים ורניקס. פילמני לאלו הממולאות בבשר.

ביום חורפי במיוחד, מהמעטים שיש לנו פה, החלטתי להתחמם עם סיר ורניקס כזה בדיוק. עם תפו”א, עטוף חמאה ומלווה בשמנת חמוצה על תקן קצף הגלים. פתאום כשראיתי את הצלחת עם המנה מוכנה מולי צץ הזיכרון. משהו בלבן על לבן הזה מיד זרק אותי למפרץ הקפוא ההוא. סקרן אותי כמה מופרך וגדול היה הפער בין החוף ה”דמיוני” למציאות כמו שהיא. חיטוט קל באלבומים הוכיח לי אחרת… הפעם אני חוסכת מכם את התמונה ומצרפת תמונה שלי ושל סשה שלי, בביקור הראשון בים. סשה היא גם סוג של ורניקה עטוף סודות וכל טוב וזו שלעולם אתאמץ שיהיו לה רק זיכרונות יפים ומוקצפים של אהבה וים.

נסו את הורניקס בבית ואל תשכחו לחזור לספר לי איך יצא

כבר הכנתם?
שתפו אותנו
4 דירגו [ציון 2.5]

מצרכים

מצרכים


plus minus

בצק

מילוי

בישול הכיסונים


אופן הכנה

  1. מכינים את הבצק של הורניקי: בקערה גדולה שמים כוס קמח (את רבע הכוס הנוספת שומרים להמשך) והמים הרותחים ומערבבים בכף עץ.
  2. מוסיפים את המלח, החמאה והחלמון וממשיכים לערבב.
  3. מוסיפים את רבע כוס הקמח שנותרה ולשים עד שנוצר בצמק הומוגני וגמיש. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומקררים במקרר כחצי שעה.
  4. מכינים את המילוי תפוחי האדמה של הורניקי: שמים את תפוחי האדמה בסיר גדול ומכסים במים. מוסיפים כפית מלח ומבשלים את תפוחי האדמה עד שהם רכים מאוד. מסננים, מצננים מעט, קולפים ומועכים לפירה גס.
  5. במחבת עם מעט שמן מטגנים את הבצל הקצוץ על להבה קטנה כ-20 דקות, עד שהבצל מוזהב ורך לגמרי.
  6. מוסיפים לפירה את הבצל המטוגן (מומלץ לשמור כף אחד בצד להגשה), חמאה, מלח ופלפל שחור ומערבבים.
  7. מכינים את הוורניקי: מחלקים את הבצק לארבעה חלקים שווים. בעזרת הידיים מגלגלים ומרדדים כל חלק לנקניק צר בעובי 3 ס”מ.
  8. חותכים את הבצק לפרוסות בעובי 1 ס”מ. מקמחים היטב מכל הצדדים.
  9. מרדדים עם מערוך את פיסות הבצק לעיגולים בעובי 2 מ”מ. שומרים מכוסים במגבת.
  10. פורסים את הבצק המרודד על משטח מקומח. מניחים 1 כפית מהמלית במרכז כל עיגול, מקפלים לחצי ומהדקים בקצוות. מחברים את הקצוות הנגדיים ומהדקים שוב. מעבירים לצלחת או קרש מקומח היטב עד לסיום העבודה (ניתן להקפיא את הוורניקס על משטח מקומח כאשר הממולאים מסודרים בשכבה אחת ובמרווחים קלים אחד מהשני. לאחר ההקפאה ניתן לארוז בכלי פלסטיק או בשקית ולשמור במקפיא עד לשימוש).

    צילום: סבינה ולדמן
    צילום: סבינה ולדמן

  11. בסיר גדול מרתיחים מים. מוסיפים מלח, פלפל אנגלי ועלה דפנה.
  12. ברתיחה מבשלים 10 כיסוני ורניקי בכל פעם עד שהם צפים. מוציאים לקערה עמוקה בעזרת כף מחוררת וחוזרים על הפעולה עד שמסיימים לבשל את כל הכיסונים.

    צילום: סבינה ולדמן
    צילום: סבינה ולדמן

  13. מוסיפים חמאה לוורניקס המבושלים ומכסים. מניחים ל-2 דקות. מערבבים היטב ומגישים לצד שמנת חמוצה ובצל מטוגן.

 

מתכונים נוספים שכדאי לכם לנסות
ורניקי תפוחי אדמה של סבינה ולדמן

הכנתם את המתכון?

כן

תגובות (11)

Avatar

      Avatar
      מערכת Foody

      מחמאה במקום חמאה.

הצג עוד

קטגוריות

אביזרים

טכניקות