המנה המושלמת לערב השנה החדשה – ביף בורגניון יד ראשונה מרופא
- רום מילשטיין
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 1027.0 קק״ל 6162.1 קק״לפחמימות 41.2 גרם 247.1 גרםשומן 37.9 גרם 227.4 גרםנתרן 556.8 מ״ג 3340.6 מ״גחלבון 97.3 גרם 584.1 גרםסיבים תזונתיים 21.1 גרם 126.5 גרםשומן רווי 12.0 גרם 72.1 גרםכולסטרול 610.3 מ״ג 3662.0 מ״גסידן 510.1 מ״ג 3060.7 מ״גברזל 10.8 מ״ג 64.9 מ״גאשלגן 3519.3 מ״ג 21115.6 מ״גאבץ 17.5 מ״ג 105.1 מ״גסגור
-
מרכיבים19
-
הכנה 5 שעותכולל יום 1, 5 שעות
-
קלוריות1027
-
רמת קושי:בסיסי
-
כשר
-
עוד ערכים תזונתיים
ערכים תזונתיים לפי מנה אחת
קלוריות 1027.0 קק״ל 6162.1 קק״לפחמימות 41.2 גרם 247.1 גרםשומן 37.9 גרם 227.4 גרםנתרן 556.8 מ״ג 3340.6 מ״גחלבון 97.3 גרם 584.1 גרםסיבים תזונתיים 21.1 גרם 126.5 גרםשומן רווי 12.0 גרם 72.1 גרםכולסטרול 610.3 מ״ג 3662.0 מ״גסידן 510.1 מ״ג 3060.7 מ״גברזל 10.8 מ״ג 64.9 מ״גאשלגן 3519.3 מ״ג 21115.6 מ״גאבץ 17.5 מ״ג 105.1 מ״גסגור
את המנה הזו עומר בן יהודה, בעלי, הכין לי לראשונה כשגרנו בבולוניה. הוא היה סטונדנט לרפואה ואני טסתי לגור איתו שם לתקופה קצרה, כדי לאכול הרבה.
אחד מהדברים שחשבתי שאהיה בהם בוודאות יותר טובה מעומר, זה לבשל, אבל וודאות זה בעיקר לאנשים שלא יודעים כלום מהחיים שלהם ולצערי או לשמחתי הוא עוקף אותי בסיבוב.
בתקופה ההיא, לפני שנתיים, בדיוק בזמן הזה של השנה – בולוניה קרה או יש שיגידו קפואה, אז תמיד מתחשק לי תבשיל קדירה בבישול ארוך, כזה שממלא את הבית בריח, כזה שיתאים בול לכוס יין אדום ויחמם אותי.
בערב השנה החדשה, בחו”ל, הרחובות מתמלאים, חגיגות, נפצים ומסיבות. איך נאמר? פחות בשבילי.
כשכל כך קר בחוץ כל מה שמתחשק לי הוא להעביר ערב בבית עם אוכל טוב, בקבוק יין ונטפליקס.
בערב ראש השנה ההוא, שם בבולוניה הקפואה והרחוקה מכל מה שהכרתי, לא קיבלתי פרחים או שוקולד. עומר נכנס למטבח והכין לנו את ביף הבורגניון של חלומותיי. ביף בורגיניון לא בדיוק הולך עם חגיגות, כי נורא קשה להתאפק ולאכול רק מנה אחת והאמת שאחרי מנה וקצת מהתבשיל הנפלא הזה, גם אם תכננתם לצאת לבלות, זה כנראה כבר לא יקרה.
אומנם ביף בורגניון הוא ממש לא איטלקי, אבל היין החמצמץ של איטליה עושה לו ממש טוב ומזג אוויר קר במיוחד על אחת כמה וכמה.
בגלל שביף בורגיניון לא עושים סתם כך על הדרך, כלומר זוהי מנה שצריך לתכנן מראש והיא בדרך כלל תתבשל לכבוד אירוע חשוב או ערב משפחתי אני מרגישה שסיר בוריגניון הוא מעין סיר זכרונות. בכל פעם שמכינים אותו נזכרים בערב הקודם, והקודם וכך, בכל פעם, בנוסף לטעמים העמוקים הנוצרים בסיר מתווספים להם גם הטעמים של הזכרונות.
כיאה לרופא, המתכון הזה מפורט לפרטי פרטים, עומר לא ויתר לי והתעקש שאכתוב את כל השלבים בדיוק כמו שהם כדי שחלילה לא תפספסו חלק חשוב שיפקשש לכם את התבשיל. הוא חזר והתעקש שלא לוותר על שום שלב, כי חבל, אם כבר משקיעים זמן ופרודוקטים אז למה שלא יצא מושלם?
בקיצור, זה מה שהרופא רשם ואתם, פעם אחת תעשו בדיוק בדיוק מה שאומרים לכם, ושתהיו לי בריאים!
שתהיה שנה נהדרת ואל תשכחו לחזור לספר לי איך יצא…
מרכיבים 19 | זמן הכנה 5 שעות | זמן כולל יום 1, 5 שעות | קלוריות 1027 | כמות מנות 6 |
---|
מצרכים
מצרכים
-
1 1/2 ק"ג בשר כתףאו כל נתח אחר שאתם אוהבים שמתאים לבישול ארוך, חתוך לקוביות.
-
200 גרם חזה אווז מעושןחתוך לקוביות קטנות
-
2 עצמות מח בינוניות
-
8 בצלי שאלוט קטניםקלופים ושלמים
-
4 גזרים בינונייםקלופים וחתוכים גס
-
1 שורש סלריקלוף וחתוך גס - תרגישו חופשי להוסיף איזה שורש שאתם אוהבים, כל מה שבא מתקבל בברכה
-
1 ראש שוםחצוי בקליפתו
-
1 סלסילה פטריות שמפיניון
-
1 בקבוק יין אדום יבשעדיף כזה שיש בו חמיצות גבוהה
-
1 כף רסק עגבניות
-
3 עלי דפנה בינוניים
-
3 גבעולי טימין טרי
-
1/4 צרור פטרוזיליה
-
3 גבעולי מרווה
-
1 קורט פלפל אנגלי
-
1 כפית מלח גס
-
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
-
4 כפות שמן זית
הגשה
-
1/2 צרור פטרוזיליהקצוצה
אופן הכנה
- משרים את הבשר, הירקות (ללא הפטריות), התבלינים ועם זר מעשבי התיבול (למי שמכיר נקרא: בוקא גרני- זר עשבי תיבול קשור עם חוט כדי שיהיה קל להוציא) ביין אדום למשך יממה.
- לאחר יממה, מסננים את הבשר והירקות ושומרים את היין בצד (לא לזרוק אותו חלילה).
- מייבשים את הבשר היטב, ממליחים ומפלפלים.
- בסיר גדול מחממים מעט שמן זית, מטגנים את קוביות האווז המעושן עד להזהבה, מוציאים לקערה ומניחים בצד.
- באותו הסיר, מוסיפים עוד מעט שמן זית וסוגרים את הבשר היטב מכל צדדיו עד להשחמה קלה, מוציאים לקערה ומניחים בצד.
- באותו הסיר, משחימים קלות את הירקות.
- מחזירים את הבשר וקוביות האווז לסיר, מוסיפים את היין ועשבי התיבול שסיננו מהמרינדה, את רסק העגבניות מערבבים ומביאים לרתיחה.
(בערבוב שימו לב שאתם סוג של “מגרדים” את תחתית הסיר, שם נמצאים כל הטעמים הכי טובים שיעניקו עומק וטעם). - מקפים את הקצף שנוצר בחלק העליון של הסיר מהרתיחה ומוסיפים את עצמות המח.
- מכסים את הסיר ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-150 מעלות למשך 3.5 שעות.
- לאחר 3.5 שעות או כשעה לפני ההגשה: חותכים את הפטריות לחצאים ומטגנים עם שמן זית, מלח, פלפל וטימין עד להזהבה ומוסיפים לסיר.
- ממשיכים לבשל בתנור עוד כשעה לפחות (במידה ויש צורך להוסיף נוזלים, מוסיפים - אם במקרה יש לכם ציר בקר, הכי טוב אם לא, גם מים יעשו את העבודה), על הדרך טועמים ומתקנים תיבול.
- מגישים: מוציאים מהתנור, מוציאים את עשבי התיבול, ומפזרים פטרוזיליה קצוצה טרייה למעלה. מומלץ להגיש עם פירה.
- אל תבנו על זה שישאר משהו בסיר.
אופן הכנה
- משרים את הבשר, הירקות (ללא הפטריות), התבלינים ועם זר מעשבי התיבול (למי שמכיר נקרא: בוקא גרני- זר עשבי תיבול קשור עם חוט כדי שיהיה קל להוציא) ביין אדום למשך יממה.
- לאחר יממה, מסננים את הבשר והירקות ושומרים את היין בצד (לא לזרוק אותו חלילה).
- מייבשים את הבשר היטב, ממליחים ומפלפלים.
- בסיר גדול מחממים מעט שמן זית, מטגנים את קוביות האווז המעושן עד להזהבה, מוציאים לקערה ומניחים בצד.
- באותו הסיר, מוסיפים עוד מעט שמן זית וסוגרים את הבשר היטב מכל צדדיו עד להשחמה קלה, מוציאים לקערה ומניחים בצד.
- באותו הסיר, משחימים קלות את הירקות.
- מחזירים את הבשר וקוביות האווז לסיר, מוסיפים את היין ועשבי התיבול שסיננו מהמרינדה, את רסק העגבניות מערבבים ומביאים לרתיחה.
(בערבוב שימו לב שאתם סוג של “מגרדים” את תחתית הסיר, שם נמצאים כל הטעמים הכי טובים שיעניקו עומק וטעם). - מקפים את הקצף שנוצר בחלק העליון של הסיר מהרתיחה ומוסיפים את עצמות המח.
- מכסים את הסיר ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-150 מעלות למשך 3.5 שעות.
- לאחר 3.5 שעות או כשעה לפני ההגשה: חותכים את הפטריות לחצאים ומטגנים עם שמן זית, מלח, פלפל וטימין עד להזהבה ומוסיפים לסיר.
- ממשיכים לבשל בתנור עוד כשעה לפחות (במידה ויש צורך להוסיף נוזלים, מוסיפים - אם במקרה יש לכם ציר בקר, הכי טוב אם לא, גם מים יעשו את העבודה), על הדרך טועמים ומתקנים תיבול.
- מגישים: מוציאים מהתנור, מוציאים את עשבי התיבול, ומפזרים פטרוזיליה קצוצה טרייה למעלה. מומלץ להגיש עם פירה.
- אל תבנו על זה שישאר משהו בסיר.
הכנתם את המתכון?
תגובות (6)
האם אין צורך לקמח את קוביות הבשר?
היי, אין צורך בקימוח. בהצלחה גדולה (:
במקום תנור, אפשר כיריים? כמה זמן?
היי, אפשר במקום תנור לבשל בכיריים. אחרי הרתיחה על אש קטנה, בסיר סגור כמובן למשך 3 שעות לפחות ולוודא מדי פעם שלא חסרים נוזלים והתבשיל מתייבש. בהצלחה רבה (:
מה עושה מי שרוצה להכין את התבשיל המדהים הזה, אבל אסור לו לגעת ביין אדום, האם ניתן להחליף ביין לבן? האם יש המלצה איזה?
היי, אפשר בהחלט להחליף ליין לבן (בעל חמיצות גבוהה). בשר טלה משתלב נהדר בבישול עם יין לבן ואפשר להחליף את בשר הבקר במקרה זה לבשר טלה (לפי טעמכם).