ריזוטו פטריות משגע שכלתי אוהבת במיוחד

גליה רזניק אמנם בעד חמלה לבעלי חיים ולכדור הארץ, אבל יחד עם זאת מסרבת למען הבריאות לנטוש לחלוטין את צריכה המזון מהחי ומכינה ריזוטו פטריות עם ציר עוף
Loading...
הוספה למועדפים
  • זמן הכנה
    30 דקות
  • זמן כולל
    30 דקות
  • רמת קושי
    בסיסי
  • מרכיבים
    14

כלתי, הצעירה בין השתיים שיש לי, הצטרפה לחיינו בזמן שירותה הצבאי כשהיא צמחונית אדוקה מגיל 13. עד אז היינו משפחה של 4 קרניבורים ו-‘צמחו-דג’ אחד. בתקופה ההיא הצמחונות הייתה עדיין נדירה יחסית ונחשבה ל'”טרחה” - “נשמות טובות” “ריחמו” עליי על כך שמעכשיו לארוחות המשפחתיות “אאלץ לטרוח” בנוסף למנות הבשר והדגים להכין גם מנות צמחוניות מיוחדות. עבורי כחובבת בישול זה היה דווקא אתגר נעים.

הרבה טופו נאכל מאז בעולם, כולל במשפחתנו. על פי עדויות של כמה אנשים סביבי שאימצו את אורחות החיים האלה, צמחונות או טבעונות יכולות לעשות פלאים לגוף, שלא לדבר על החמלה כלפי בעלי החיים וחמלה לא פחות חשובה לעתידו של כדור הארץ.

אבל רק לוותר על הבשר, ולפעמים גם על הביצים ומוצרי החלב ולהסתפק בסלטים וירקות בתנור - לא ממש עובד. חייבים לבחון מה הורדנו מהתפריט ולהחליף את חומרי הגלם האלה בשווה-ערך תזונתי, ואולי אף להוסיף אי אלו תוספי מזון כדי להמשיך להזין את הגוף במה שהוא צריך. במקרה של כלתי, כנראה שצירוף של קצונה, אופי אחראי ובסיס צבאי סגור עם פעילות מסביב לשעון לא ממש תרמו לתזונה צמחונית מאוזנת. אחרי זמן מה גופה הרים דגל וכל החוסרים התגלו.

כיוון שאת הסביבה והתפקיד אי אפשר היה לשנות, כפתרון לטווח ארוך בני החליט לנסות לשכנע את חברתו לאכול בשר. להתחיל בקטן. הכי קטן. אפילו לא עוף, רק זיכרון של עוף, שובל של עוף. עליי הוטלה המשימה להכין ריזוטו פטריות עם ציר עוף. משפט העידוד האחרון כלפי החברה רגע לפני הטעימה הגורלית היה ‘Don’t chicken out’. הומור טוב תמיד עובד. כך הסתיימו שבע שנות צמחונות ובעיה בריאותית אחת. לא סתם אומרים שמרק עוף יהודי מחייה נפשות.

מצרכים

פטריות

ריזוטו

אופן הכנה

  1. מרתיחים את ציר העוף בסיר ושומרים אותו על אש קטנטנה על סף רתיחה ליד הכירה עליה נבשל את הריזוטו. מרתיחים גם קומקום למקרה שלא יהיה מספיק ציר.
  2. מכינים את הפטריות: במחבת רחבה וכבדה מחממים את שמן הזית על אש גבוהה. כשהשמן חם, מוסיפים את הפטריות. מדי פעם מערבבים, מוודאים שכל הצדדים נצלים יפה ולא נשרפים.
  3. כשצלוי יפה, מתבלים בשן שום כתושה, מלח, פלפל ועלי תימין ומערבבים. משאירים על האש עוד כדקה תוך ערבוב מדי פעם. מכבים, טועמים ומתקנים תיבול. שומרים חם.
  4. מתחילים בהכנת הריזוטו: בסיר בינוני רחב מחממים שמן זית על אש בינונית. מוסיפים את השאלוט הקצוץ ומטגנים עד שקיפות.
  5. מוסיפים את האורז ומטגנים תוך ערבוב עד שצבעו נאטם. מוסיפים את היין או הוורמוט, מערבבים ונותנים לו להיספג לגמרי ולנדף את האלכוהול. ממליחים ומפלפלים.
  6. מוסיפים לסיר מצקת מהציר החם, כל הזמן מערבבים, עד שכמעט כל הציר נספג באורז. מוסיפים עוד מצקת ציר, ממשיכים לערבב עד שכמעט הכל נספג וכך הלאה, כל פעם מוסיפים עוד מצקת עד שהנוזל כמעט נעלם תוך ערבוב מתמיד. אחרי כ-15 דקות מתחילים לטעום את האורז, בסיום התהליך הגרגרים צריכים להיות ‘אל דנטה’ וסביבתם לחה וקרמית. אם קורה שהציר נגמר והאורז עדיין לא מוכן ממשיכים להוסיף כל פעם מעט מים רותחים ולערבב, עד שמוכן.
  7. מורידים מהאש, מוסיפים את הפרמזן והחמאה ומערבבים להטמעה. טועמים ומתקנים תיבול.
  8. מוסיפים לסיר הריזוטו את הפטריות ומערבבים בעדינות.
  9. מגישים מיד, כל זמן שהאורז במרקם קרמי. אפשר לפזר מעל מעט פרמזן - בשבבים או מגורר דק.

 

הערות

  • הכמות הסופית של הציר תלויה בין היתר בגורמים כגון סוג וטיב האורז וגובה האש, לכן קשה לתת מספר מדויק. מומלץ להצטייד בכמות גדולה יותר או להשתמש במים רותחים

ערכים תזונתיים מידע נוסף מידע נוסף

לפי מנה לפי 4 מנות
קלוריות 338.0 קק״ל 1352.1 קק״ל
פחמימות 26.7 גרם 106.7 גרם
שומן 21.2 גרם 84.9 גרם
נתרן 71.3 מ״ג 285.1 מ״ג
חלבון 6.2 גרם 24.7 גרם
סיבים תזונתיים 1.2 גרם 4.9 גרם
שומן רווי 6.3 גרם 25.4 גרם
כולסטרול 18.3 מ״ג 73.3 מ״ג
סידן 84.2 מ״ג 336.9 מ״ג
ברזל 0.9 מ״ג 3.6 מ״ג
אשלגן 282.5 מ״ג 1130.1 מ״ג
אבץ 0.6 מ״ג 2.2 מ״ג

קטגוריות

אביזרים

טכניקות

תגיות

תראו מה יצא לי (0)

תגובה אחת

תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody