כילדה, אני זוכרת שנשלחתי על ידי אמא למכולת להביא לחם שחור. אני עומדת שם מול המדפים, מחפשת לחם שחור ולא מוצאת. כמובן שהבושה לא אפשרה לי לשאול את מוטי אם יש לחם שחור ופשוט חזרתי הביתה וסיפרתי שנגמר. שעה אחר כך אמא חזרה מהמכולת עם כיכר לחם ועשתה לנו היכרות, “נעים מאוד - לחם שחור”. שנים לא הבנתי מה שחור בלחם ולמה אמא שלי היא גזענית לחמים. אם גם אתם נתקלתם בסיטואציה בטח תשמחו שנעשה סדר בסיפור.
קיימים כמובן סוגים רבים של קמחים אך כדי לעשות את זה נוח נתמקד בלחם העשוי מקמח חיטה סטנדרטי בלבד.
מה בעצם ההבדל בין סוגי הלחם (לבן, שחור/אחיד, פרוס).
בתחילת מלחמת העולם השנייה היה מחסור בקמח בארץ, בעקבות המחסור קבעו הבריטים בצו סטנדרט אחיד של ייצור קמח, כזה שמנצל גם את גרעין החיטה אך גם את המעטפת שלו על מנת להגדיל את נפח הקמח. לאחר הקמת המדינה פורסם צו לאפיית הלחם והלחם סובסד על ידי המדינה. לחם זה קיבל את השם לחם “אחיד” והיה כהה יותר מהקמח הלבן בגלל השימוש במעטפת הגרעין המוכרת בשם “סובין”. הכהות הזו זיכתה אותו בכינוי לחם שחור כדי להבדיל אותו מהלחם הלבן. מחיר הלחם כבר אינו מסובסד כמו שהיה פעם אך נמצא תחת פיקוח.
לחם לבן עשוי מקמח לבן שעשוי כולו מהאנדוספרם - החלק העיקרי בגרעין החיטה (ללא הקליפה) שמורכב מגרגירי עמילן וחלבון.
ומה משמעות חיטה מלאה?
לחם העשוי מלפחות 80% קמח חיטה מלאה. המשמעות היא שהקמח כולל את כל מרכיבי גרעין החיטה, האנדוספרם, הסובין והנבט. הסובין והנבט עשירים בסיבים, ויטמינים מקבוצת B, נוגדי חמצון ומינרלים ולכן נחשב לבריא יותר ביחס ללחם הלבן, שעשוי כולו מהאנדוספרם בלבד (שכולל בעיקר עמילן וחלבון).
מה עדיף?
זה תלוי בכמה גורמים. מצד אחד ברור שלחם חיטה מלאה עשיר יותר ובעל ערך תזונתי גבוה יותר. מצד שני, אנשים בעלי מערכת עיכול רגישה או בעיות מעי למיניהן עלולים להתקל בקשי בעיכול הסיבים בחיטה המלאה ולכן יעדיפו לחם לבן. ובקצה נמצא תמיד מבחן הטעם…
מה זה תו “אפשריבריא”?
במסגרת התכנית של משרד הבריאות לעידוד צריכת מזון בריא יותר הוא מאפשר סימון לחם הנחשב לבריא יותר בתו “אפשריבריא”.
לחם כזה צריך לעמוד במספר קריטריונים, עליו להיות מ80% חיטה מלאה, פחות מ250 קלוריות ל100 גר’ מוצר ופחות מ-400 מ”ג נתרן ל100 גר’ מוצר.
יקרת שכטר היא טכנולוגית מזון, בעמוד האינסטגרם שלה מחכים לכם עוד ניסויים מעניינים.
ואם כבר בלחם עסיקנן תהנו מכמה מתכוני לחם מושלמים:
נשארה לכם חלה משבת? ברד פודינג עם מרכיב סודי
מתכון ללחם ביתי עם זיתים ב-5 מרכיבים בלבד
לחמניות יפהפיות במילוי שוקולד
מהמם וטעים: לחם ספירלה עם קקאו שהילדים יתלהבו ממנו
לחם כוסמין נהדר ומשביע של רותם ליברזון
לחם קופים מתוק, נתלש וכיפי עם קינמון וסוכר חום
לא רק לשתייה: מתכון ללחם בירה מהיר עם תוספת אגוזים וצימוקים
תגובות (0)