צמח לא מוגן – סיורי ליקוט צמחי בר למאכל

מה זה גזר קיפח? אפשר לאכול סרפדים? איך קוראים לעלים הקוצניים האלה שרואים בשדות? מה אפשר לבשל עם חוביזה? אם כל השאלות האלה עלו במוחכם (או לפחות אחת מהן, כי אף אחד לא יודע מה זה גזר קיפח), סימן שגם אתם התוודעתם לטרנד שמתפשט בישראל כמו פטריות (אכילות) אחרי הגשם.

כבר כמה שנים אני שומעת על סיורי ליקוט שמתקיימים בעיקר באזורים הפוריים של הרי יהודה, צפון הארץ ועמק בית שאן. נדמה שעשרות אנשים נוהרים אחרי הגשמים הראשונים לחפש וללקט ממיני ארצנו שפחות נהוג לרכוש אותם בסופרמרקט, ויש אפילו קבוצות פייסבוק שמספרות היכן ניתן ללקט את הליקוטים הכי שווים.

הטרנד לא פסח גם על מסעדות בישראל בכלל ובתל אביב בפרט. מי שהייתה אחת החלוצות בהכנסת מיני ליקוט שונים לתפריט שלה היא מסעדת רוטנברג בארם נהריים, שהתפריט העונתי שלה משתנה בהתאם לשפע שהטבע מציע ויש בו אלמנטים רבים שמגיעים מהשדות המוריקים שסובבים את המסעדה.

הגשר הישן בארם נהריים. אזור מצוין לליקוט צמחי בר למאכל (צילום: גיל גוטקין)
הגשר הישן בארם נהריים. אזור מצוין לליקוט צמחי בר למאכל (צילום: גיל גוטקין)

כדי להבין מה זה בכלל ליקוט, איפה מלקטים, אילו צמחים מותר לאכול ומאילו כדאי להיזהר, יצאתי יחד עם גיל גוטקין לסיור ליקוט בהדרכתו של אורי מאיר-צ’יזיק. מאיר-צ’יזיק הוא דוקטור להיסטוריה של הרפואה והתזונה ומומחה לליקוט צמחי-בר למאכל. באמתחתו ידע רב על עולם הליקוט ועל ההיסטוריה של המלקטים בישראל, והוא מאמין שאנחנו צריכים להיות מחוברים וקרובים יותר למזון שאנחנו צורכים.

מה זה בעצם אומר? מאיר-צ’יזיק מאמין ששיטות הגידול, ההנדוס, ההפצה והמכירה של המאות המתקדמות שינו את האופן בו אנחנו חושבים על אוכל, מריחים וטועמים אותו ומעניקים לדורות הבאים. המרחק שלנו מהמזון אותו אנחנו צורכים גדל, עד כדי כך שאין לנו באמת מושג מהיכן הוא הגיע לצלחתנו, מי גידל אותו ומה הערכים התזונתיים שלו.

אורי מאיר צ'יזיק מלקט בחדווה (צילום: תמר שורצברד)
אורי מאיר צ’יזיק מלקט בחדווה (צילום: תמר שורצברד)

אחד הדברים שהדהימו אותי ביותר היה העובדה שבארץ ישראל הקדומה, הצייד-המלקט ליקט למעלה מ-300 זנים שונים של צמחי-בר למאכל. אתם יודעים כמה זני ליקוט הישראלי הממוצע צורך בשנה כיום? כ-30 מינים בלבד, שזה רק 10% מהאפשרויות שהטבע מציע.

יחד עם מאיר-צ’יזיק, יצאנו אל השדות שבקרבת מסעדת רוטנברג כדי לגלות כמה צמחי בר נפלאים גדלים ממש מתחת לאפנו ואפשר לעשות בהם שימוש מפתיע וערב לחך בבישול ואפייה. מאיר-צ’יזיק הראה לנו כמה נבט חיטה גדל ומתפשט בקלות, ואפשר למלול אותו בידיים ולסחוט מיץ נבט חיטה טרי ממש במקום; איך מזהים חרדל ואיזה פסטו נפלא אפשר לעשות איתו; לאיזה צמח-בר יש טעם של גזר (רמז - בשמו יש את המילה גזר והוא כבר הופיע בכתבה) ולאיזה יש טעם מלוח במיוחד (זוכרים את המלוח מהשיר “חורשת האקליפטוס”? אז זה).

נבט חיטה בכל מקום - פשוט צריך לפקוח את העיניים (צילום: תמר שורצברד)
נבט חיטה בכל מקום - פשוט צריך לפקוח את העיניים (צילום: תמר שורצברד)

אם חשבתם שסיור הליקוט התנהל על מי מנוחות בעוד אנחנו מלחכים עשבים להנאתנו, אני מתרגשת לבשר לכם שנאלצנו להתמודד עם חוויות מאתגרות ומשנות חיים שהיו גם מסוכנות. אני הקרבתי את גופי למען עתיד האוכל בישראל וטעמתי סרפד. איך לא נדבקו לי מלאנתלפים קוצים ללשון? מאיר-צ’יזיק לימד אותנו שכדי לאכול סרפד, צריך לקפל אותו ולמולל בין האצבעות כדי לשבור את המזרקים הדוקרים שבו - ואז אפשר פשוט לאכול. ויש לו טעם של ים ושל סרדינים!

לא מאמינה שאכלתי את הסרפד הקוצני הזה, ואפילו היה טעים! (צילום: תמר שורצברד)
לא מאמינה שאכלתי את הסרפד הקוצני הזה, ואפילו היה טעים! (צילום: גיל גוטקין)

את הסיור סיימנו בארוחה מושקעת במסעדת רוטנברג, בה טעמנו מגוון מאכלים שהורכבו ממיני צמחי הבר שליקטנו בסיור - חומוס כרובית צלויה עם גזר קיפח (ואפילו יש מתכון שמחכה לכם כאן), פסטה ירוקה עם חרדל וחוביזה, צלי בקר בתבשיל חוביזה, אמיך קוצני וגרגירי חומוס ועוד מנות שעושות חסד עם מרכיבים עונתיים וטבעיים.

חומוס כרובית צלויה עם מסבחה גזר קיפח (צילום: גיל גוטקין)
חומוס כרובית צלויה עם מסבחה גזר קיפח (צילום: גיל גוטקין)

אם גם אתם רוצים ללקט, אתם יכולים:

  • להיכנס לאתר של אורי מאיר-צ’יזיק, לקרוא מאמרים מרתקים שהוא כתב ולבדוק מתי סיור הליקוט הבא שלו. אין כמו ללמוד מהמאסטר, ואין ספק שמאיר-צ’יזיק הוא ידען גדול בתחום שמגיע מתחושת כבוד עצומה לטבע ולמתנות שהוא נותן.
  • להזמין מקום למסעדת רוטנברג, כי אם לא מתחשק לכם ללקט ולבשל בבית, יש שם שף מוכשר שיעשה את זה בשבילכם וזה יהיה טעים בטירוף.
  • לצאת ללקט - גם בשטחים לא מיושבים בסביבת מגוריכם ואפילו באדניות ליד גן הילדים או העבודה אפשר למצוא צמחי בר למאכל. איך יודעים מה אכיל ומה לא? מאיר-צ’יזיק אומר שפשוט טועמים - הסיכוי למות מאכילת צמח שהוא לא רעיל בהגדרה (כמו הרדוף למשל, שהוא big no no) הוא קלוש, והמקסימום שיכול לקרות הוא שלא יהיה לכם טעים/ שיהיו לכם קצת דקירות בלשון/ שקצת יגרד לכם הגרון. לא תמותו מזה. וכמו שמאיר-צ’יזיק אומר - אם זה טעים, זה כנראה אכיל. יחד עם זאת, הכותבת אינה דוקטור לצמחי מאכל ואין לראות בכתבה המלצה או הכרח ללקט צמחי בר שאינכם יודעים מה הם. או בקיצור - מלקטים ונהנים כל עוד יש קצת תבונה בראש שלכם.
מלקטת בכיף, כי למה לא בעצם? (צילום: תמר שורצברד)
מלקטת בכיף, כי למה לא בעצם? (צילום: תמר שורצברד)

 

אוהבים אוכל? 3 יעדים קולינריים שאתם חייבים להכיר

כבר ביקרתם בפריז, בניו יורק וגם בלונדון, אכלתם לנגוש בבודפשט, שתיתם וודקה במוסקבה וגם זללתם גירוס באתונה. אין עוד טוסט אבוקדו שמרגש אתכם וכבר סיימתם לחרוש על התמונות שלכם עם הקיורטוש מפראג. נראה לי שהגיע הזמן לטעום משהו חדש, לא? 🙂

העולם מלא באפשרויות בלתי מוגבלות לטיולים מדהימים בכלל ולכאלה בעלי אופי קולינרי בפרט. יש כל כך הרבה מה להספיק לחוות, לאכול, לשתות, לטעום ולנשנש - איזה מזל! במקום להמליץ לכם שוב על הבייגל המושלם בניו יורק שכבר תויג עשרות פעמים או על הקונדיטוריות הכי שוות בפריז, בחרתי לחלוק אתכם שלושה יעדים קולינריים שעוד לא ביקרתם בהם ואתם ממש חייבים להכיר.

בולוניה, איטליה

כבר הייתם ברומא, בפירנצה ואפילו בוונציה וחשבתם שאכלתם את כל מה שיש לאיטליה להציע? חשבו שוב - עד שלא הייתם בבולוניה לא הייתם באחד מיעדי הפודיז הכי שווים בעולם. בולוניה, עיר עתיקה שנמצאת במחוז אמיליה-רומנה בצפון-מזרח איטליה היא אחת מהערים הכי טעימות בעולם. אפשר לאכול בה מנות איטלקיות  קלאסיות כגון פיצה, פסטה ולזניה, וגם מנות מיוחדות שמאפיינות את העיר ואת האזור - טורטליני און ברודו, כיסוני בצק קטנים ממולאים בשר בציר עוף צח; ראגו בשר, שבשאר איטליה קוראים לו פשוט בולונז אבל לא כולם יודעים שהוא הומצא בבולוניה; וכמובן מנות עם מוצרי הגלם הטובים בעולם שמיוצרים במחוז עצמו - בלסמי מיושן איכותי בטירוף מהעיר מודנה, פרשוטו מהעיר פארמה וכמובן גבינת פרמזן פרמגי’אנו רג’יאנו.

אם אתם בבולוניה, חובה להתחיל את הבוקר בכריך או במאפה מתוק בקפה Impero. אל תשכחו שבאיטליה “קפה” משמעו אספרסו ובדרך כלל שותים אותו בשלוק אחד על הבר. בקפה Impero אפשר גם ליהנות ממיץ תפוזי דם טרי ולקחת איזה מאפה עם קרמה וניל להמשך היום.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pasticceria Impero (@pasticceriaimpero) on May 21, 2018 at 12:07am PDT

מומלץ בחום ללכת לטייל ברחוב Via Drapperie והרחובות הצמודים לו - מעוז המעדניות האיטלקיות הכי מעורר תיאבון שאי פעם תפגשו. פה מעדניה שמוכרת נקניקים מיוחדים, כאן כזו שריח הגבינות בה נישא למרחקים ותוכלו לרכוש בה גושי פרמזן במחירים מצחיקים או לשבת לנשנש בוראטה טרייה, ירקניות עם פרחי קישואים טריים ופטריות מכל סוג ומין וחנויות לממכר חומרי גלם אזוריים נפלאים. המעדניה הכי מומלצת היא Tamburini, שבה תוכלו למצוא את כל התוצרת המקומית במקום אחד.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Feather Diana (@feather_diana) on Jan 9, 2019 at 2:45pm PST

טורטליני קטנטנים בוויטרינה של טמבוריני. הכי כיף לאכול במרק צח

אחרי שנשנשתם כל היום חייבים להכיר את העיר גם בלילה. אם יש לכם רק ערב אחד בעיר, חובה להגיע לפיצריית Toto. אין עוררין שזו הפיצה הכי טובה בבולוניה - והיא גם מקבלת את הכבוד הראוי לה: פתחו בשבילה מסעדה שבה יושבים ליד שולחנות ולא רק לוקחים פיצות במגשים הביתה, כל סועד אוכל פיצה משלו לגמרי לבד והשוס הגדול - אוכלים את הפיצה בסכין ובמזלג. אני מאוד אוהבת את הפיצה קונטדינה שלהם (פלפל אדום, זיתים, סלמי חריף) וגם פיצה 4 התחנות (פטריות, ארטישוק, נקניק ונקניקיה איטלקית).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Manuel Scandellari (@manuel1781) on Oct 16, 2016 at 12:48pm PDT

אם חשקה נפשכם דווקא במסעדה של ממש, טוב תעשו אם תזמינו שולחן למסעדת Cesari הנפלאה, שבה אפשר לאכול את כל המנות האזוריות שמבוצעות בקפידה, ואם תגיעו בתקופת הכמהין (ספטמבר-אוקטובר) תזכו לטעום פסטה מושלמת עם פטריות כמהין לבנות (שהן השוות באמת, כן?). זו מסעדה ששווה לטעום בה את המנות האזוריות, ובמיוחד את הטורטליני הקטנטנים בציר עוף.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VERONICA FRISON (@cucinopertescemo) on Oct 28, 2015 at 3:51am PDT

ניוקי עם פטריות כמהין שחורות במסעדת דה צ’סארי

אם עוד לא השתכנעתם אז: בבולוניה יש לונה פארק אוכל שהוא הגדול בעולם. מדובר במיזם שנקרא FICO, שמטרתו להראות לציבור האיטלקי וגם לעולם כיצד מגיע האוכל שלנו מהחקלאי ועד לצלחת. בפארק אפשר למצוא עשרות דוכני מזון עם טעימות של המוצרים הכי טובים ומשובחים באיטליה; מסעדות מעולות; חנויות ואפילו פינת ליטוף חיות משק. אני לא יודעת מה אתכם, אבל המילים “לונה פארק אוכל” מעבירות בי צמרמורת.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FICO Eataly World (@eatalyworld) on Aug 27, 2018 at 1:44am PDT

איך מכינים ראגו ב-FICO

עמק נאפה, קליפורניה, ארה”ב

בדרך כלל כשנוסעים לארה”ב נצמדים לקצוות - חוף מזרחי, חוף מערבי, דרום ארה”ב או צפון המדינה. ותכלס, אפשר להבין - כשמצד אחד שוכנת ניו יורק המדהימה, מהצד השני סן פרנסיסקו ועוד ערים מופלאות בחופים, לא תמיד ברורה הסיבה להמשיך לפנים היבשת. אז זהו, שיש סיבה ואפילו אחת מצוינת - טיול קולינרי שופע יין ואוכל בעמק נאפה במדינת קליפורניה, ארה”ב.

עמק נאפה הוא אחד מאזורי היין הכי ידועים בעולם, עם יינות שזוכים בכל שנה בתארים נחשקים בעולם הייננות. האזור עצמו יפהפה - כרמים ירוקים שנמתחים לאין קץ, ריח ענבים משכר ולמעלה מ-250 יקבים שמשובצים בגבעות הנפתלות של העמק. היות שחובבי יין מכל העולם מגיעים לנאפה כדי ליהנות מהיינות המשובחים של האזור, גם תעשיית המזון והקולינריה משגשגת בה.

אם יין הוא חלק בלתי נפרד מחייכם ממש כמו שהוא מחיי, אתם חייבים לקבוע כמה סיורי יקבים באזור שהם בעלי ערך מוסף. יקב Hess הוא יקב עם יינות לבנים ואדומים זוכי פרסים וכדאי להקדיש זמן לטעימות בו. מעבר ליין, היקב מתגאה במוזיאון לאמנות מודרנית עם תערוכות קבועות ומתחלפות ששוכן במנזר עתיק שהוסב לגלריות.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Hess Collection Winery (@hesscollection) on Jan 13, 2019 at 11:01am PST

טעימות יין ביקב Hess. אל תשכחו לסייר גם במוזיאון עם יצירות האמנות

אם אתם פחות בקיאים בתהליכי ייצור היין ורוצים להבין מה הדרך שעובר הענב מרגע שהוא נקטף ועד הרגע שבו הוא מגיע לבקבוק - מומלץ לקפוץ לביקור ביקב Frog’s leap, שם תוכלו להשתתף בסיור מקיף שמתחיל בכרמים, עובר ביישון בחביות וסופו בתהליך הבקבוק והשילוח. כל הסיורים ניתנים בשפה האנגלית בקבוצות קטנות והם אינפורמטיביים אך נעימים וברורים.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Frog’s Leap Winery (@frogsleap) on Nov 1, 2018 at 5:11pm PDT

יקב Frog’s leap. סיור אינפורמטיבי למי שרוצה להבין איך מכינים יין

אחרי ששתיתם או קצת לפני (כדי להימנע משכרות מוגזמת) כדאי להכניס קצת מזון לבטן. בנאפה קיים שוק אוכל מקסים שמורכב מאוסף חנויות ודוכנים עם תוצרת מקומית. ב-oxbow public market תמצאו דוכן אוכל מקסיקני עם טאקו ובוריטו מגרים, פיצות בעבודת יד שנאפות בטאבון ענק ב-Live Fire Pizza, חנות הבוטיק Napastäk שמוכרת שמני זית וחומצים במגוון טעמים (מומלץ במיוחד הוא החומץ הבלסמי הלבן בטעם קוקוס) ועוד רבים וטובים אחרים.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oxbow Public Market (@oxbowpublicmarket) on Nov 29, 2018 at 4:36pm PST

פיצה בשוק אוקסבואו. הרבה דוכנים עם אוכל מצוין

אם אתם מחפשים מסעדה לארוחת ערב מושלמת, לנאפה יש אינסוף מסעדות מעולות ואפילו כאלה עם כוכבי מישלן. בגבוה - אפשר לסעוד במסעדת The French Laundry, אחת המסעדות הכי נחשקות ויקרות בעולם של השף תומאס קלר. אם ידכם אינה משגת (וזה מובן לחלוטין, כי בינינו, למי יש כסף להוציא 325$ לאדם לתפריט טעימות), אפשר לבקר באחות הקטנה שלה, Ad Hoc, גם היא של השף תומאס קלר, ובה תפריט טעימות במחיר בר השגה עם אוכל אמריקאי מעולה עם טאץ’ מישלני (כדאי לתכנן את הטיול כך שתסעדו שם ביום שלישי בערב - זהו ערב שמוקדש ל-fried chicken, ואתם לא מבינים איזו גרסה מושלמת קלר מכין. חוץ מהעוף המטוגן של אימא שלי, זה הכי טעים שאכלתי).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ad hoc + addendum (@adhoc_addendum) on Oct 5, 2018 at 9:19am PDT

עוף מטוגן במסעדת Ad hoc. תומאס קלר במסעדה קצת פחות מעונבת

אם עוד לא השתכנעתם אז: יש בסונומה, עמק שכן לנאפה, יקב מדהים ששמו Paradise ridge. ביקב יש טעימות מיוחדות של יינות עם עשבי תיבול, כדי שתוכלו להתאים יין לתבשיל לפי עשבי התיבול שבהם השתמשתם. ייחודי ומרתק. מה גם שכאשר בן זוגי ואני ביקרנו שם, היה להם יין מבעבע מיוחד במינו - הוא הופק מכרמים שנשרפו בשריפות הגדולות של שנת 2015. מהענבים השרופים הפיקו יין מעושן, אחד הדברים היותר מגניבים שיצא לי לטעום בימיי.

אקס-אנ-פרובנס, צרפת

כולנו כבר שמענו על המאפיות המדהימות שיש בפריז, על החרדל המטריף שיש בליון ועל פירות הים והדגים במרסיי. למה שלא תיסעו הפעם לאזור קצת אחר, שופע מסעדות, מאפיות ובתי קפה בסביבה ירוקה ומשופעת בכרמים, שדות ויערות? אקס-אנ-פרובנס היא עיר שקיימת זה מאות שנים ויש בה רבדים רבים של היסטוריה, אמנות ותרבות. זו אחת הערים הכי יפות באירופה בכלל ובצרפת בפרט - בניינים עתיקים עם פסאדות יפהפיות, מזרקות מעוטרות פסלים, כיכרות מקסימות ורחובות מתפתלים שבהם שוכנים עשרות אתרי אוכל שווים ביותר.

האטרקציה הקולינרית הכי שווה בעיר היא השוק המקומי, שמתקיים בה בימים שלישי, שישי ושבת. מומלץ להגיע ביום שבת, היום שבו השוק גדול במיוחד ושופע מוצרי מזון מדהימים מכל האזור. הנקודה הכי יפה בשוק מתכנסת ב-place richelme, כיכר קטנה ומקסימה ששוכנת בצל עצי דולב עתיקים ובה דוכני אוכל מקומיים - כדאי לאכול פיסלדייר, פוקצ’ה עם אנשובי ובצל מטוגן; אויסטרים טריים בדוכן הדגים; בריוש עם מי זהר שהוא אחד המאפים האופייניים לאזור. עצירת חובה בכיכר היא קונדיטוריית Wiebel, קונדיטוריה עתיקת יומין שיש בה ריכוז מדהים של מאפים, עוגות ראווה, פטיסרי ועוגיות מקומיות.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pâtisserie Weibel (@maison_weibel) on Jun 27, 2018 at 12:02am PDT

אם חשקה נפשכם דווקא בארוחה טובה לשעות ערב, אפשר לאכול ב-Restaurant La Tomate Vert, מסעדה קטנטנה עם אוכל מקומי נהדר או ב-Drôle d’Endroit, המעוצבת בסגנון ביזארי משהו ויש בה תפריט קבוע מראש עם אוכל צרפתי משובח.

אם עוד לא השתכנעתם אז: מרחק נסיעה קצר מאקס-אנ-פרובנס שוכן אחד המקומות הכי יפים שהייתי בהם בחיי, יקב Château La Coste‏‏. חובה לנסוע לביקור וטעימות ביקב גם בגלל היין המעולה שלו, אבל בעיקר משום שהיקב שוכן ביער מהמם שבו משובצות עשרות יצירות אמנות של גדולי האמנים המודרניים בעולם. אפשר לסייר בשטח היקב בין שעתיים לשלוש כשמכל פינה ומאחורי כל עץ מסתתרת יצירה מופלאה אחרת. חוויה חד פעמית עם המון ערך מוסף.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chateau La Coste (@chateaulacoste) on Oct 29, 2018 at 2:19am PDT

אחת מיצירות האמנות המרהיבות ביקב לה קוסט

גם לכם יש המלצות על יעדים קולינריים מגניבים וטעימים שאף אחד עוד לא מכיר? כתבו לי בתגובות ואל תשכחו לציין איפה כדאי לאכול

צילום תמונה ראשית: שאטרסטוק

יצאנו לבדוק את האמפנדס של “ארחנטו”

אתה יודע שהגעת לשוק אוכל כשאתה פוגש לפחות שלושה ז’אנרים קולינריים במקום אחד. כזה הוא שוק מחנה יהודה בירושלים, ויש בו עירוב של מטבחים, עדות, מטעמים וניחוחות שלא היו מביישים את הבורו מרקט בלונדון או את הצ’לסי מרקט בניו יורק. אם בסמטה אחת אפשר לאכול ג’חנון, בשנייה פסטה ובשלישית חצ’פורי גרוזיני, סימן שהגעתם למקום הנכון - השוק הקולינרי הכי חם בירושלים.

אל בליל הטעמים הזה הצטרפה בשנה האחרונה מסעדה ארגנטינאית שעונה לשם “ארחנטו“. “מסעדה” זה שם גדול מדי לדוכן הקטן המעוצב באפלוליות מסוימת בחלק העיראקי של השוק. חן קורן, מדריכת סיורים קולינריים במחנה יהודה ובשלנית, מספרת כי הבחירה לפתוח את “ארחנטו” בחלק העיראקי היא החלטה אמיצה - דווקא בין דוכני ירקות, פירות ושולחנות הקלפים של הפרלמנטים העיראקיים, צומח לו דוכן שמגיש אוכל דרום אמריקאי.

אמפנדס מבצק פריך במיוחד שאי אפשר לעמוד בפניהם (צילום: תמר שורצברד)
אמפנדס מבצק פריך במיוחד שאי אפשר לעמוד בפניהם (צילום: תמר שורצברד)

את “ארחנטו” פתח לוקאס סיטרינוביץ’, שעבד בעבר במטבחים של קבוצת מחניודה ועזב כדי לפתוח “חור בקיר” עם תפריט קטן ואיכותי שבמרכזו - אמפנדס - מאפי בצק פריכים שממולאים בכל טוב, מנה מוכרת מהמטבח הדרום אמריקאי שהישראלים נחשפו אליה בעיקר בדוכני שישי בקניונים כשהם מחוממים בטוסטר אובן וממולאים במילויים תפלים. הסיפור הוא אחר לגמרי ב”ארחנטו” - מכיוון שהאמפנדס כאן הם במרכז התמונה, כל אחד מהם יחיד במינו והמילויים מושקעים ומלאי מחשבה.

התפריט הקטן כלל בעת ביקורנו 4 סוגי אמפנדס ו-3 סוגי כריכים, כולם מוכנים במקום על ידי לוקאס. “הרעיון היה להביא לסועדים אמפנדס מסורתי במילוי אסאדו וזיתים (16 ש”ח), אבל גם לגוון ולנסות להביא לקהל הישראלי טעמים מקומיים” לדברי לוקאס. כך נוצר אמפנדה ישראלי (18 ש”ח)  - במילוי בשר טלה, תמרים ותבלין ראס אל חנות. שני האמפנדס, המסורתי והישראלי, היו מצוינים: מילוי הבשר היה עסיסי וריחני, הבצק היה פריך ושחום ושומני בדיוק במידה הנכונה, והליווי של שני סוגי צ’ימיצ’ורי וטחינה החמיא להם מאוד. לא טעמנו את הכריכים במקום, אבל הם נראו מדהימים ובוודאות ינוסו בפעם הבאה.

ביס מדויק. אמפנדה אסאדו עם זיתים וביצה (צילום: תמר שורצברד)
ביס מדויק. אמפנדה אסאדו עם זיתים וביצה (צילום: תמר שורצברד)

ביום ביקורנו, יום סגרירי וקר, הכין לוקאס גם מרק שעועית ובשר (36 ש”ח). המרק תובל בתבלינים חמים, היה קצת חרפרף והוגש עם טוסט פריך שאפשר לטבול בנזיד העשיר. אין ספק שזו אחת ממנות המרק שיותר אהבנו לאחרונה - מנה עשירה, מתובלת בדיוק שאי אפשר להפסיק לאכול ממנה.

מרק שעועית ובשר עם טוסט קראנצ'י (צילום: תמר שורצברד)
מרק שעועית ובשר עם טוסט קראנצ’י (צילום: תמר שורצברד)

בזכות המחירים הזולים, האווירה החמימה, האוכל המעולה והאלכוהול שזורם כמו מים, “ארחנטו” הייתה מלאה בלקוחות גם בשעת צהריים מאוחרת. לוקאס משוחח עם הלקוחות ושמח לשמוע את דעתם, והוא מגיש את האוכל באהבה שגלויה לעין כל. גם אמפנדה אסאדו שנלקח הביתה וחומם מחדש בתנור היה נפלא - וזה פתרון ממש נחמד לארוחת ערב קלילה וטעימה בליווי סלט רענן. אז אם אתם בשוק ומתחשק לכם לנסות מקום אחר, עם ניחוחות מרחוק, שלא מתפשר על איכות ומביא טעמים עזים ונפלאים - סורו ל”ארחנטו”, לוקאס יחכה לכם שם עם סנגריה קרה ואמפנדס מופלאים.

ארחנטו

טלפון: 02-9945755
כתובת: מחנה יהודה 6 - השוק העיראקי, ירושלים

מצאנו את הפיצה הכי טעימה בארץ

בדרך כלל אני ממש נמנע מלתאר אוכל בתור “הכי טעים בארץ”, אבל במקרה של הפיצה הזו, אין יותר מתאים מהמשפט הזה. פיצה פרסקה נפתחה לפני שש וחצי שנים על ידי יוני אברהם, טברייני שהתאהב בפיצות נפוליטניות והחליט שהוא עושה הכל כדי להכין כאלה בארץ. הייחוד של הפיצות הנפוליטניות ביחס לרוב הפיצות האחרות בארץ הוא הבצק, שעובר תפיחה ממושכת של כמה ימים. לפני האפייה, כשמעצבים את הפיצה, מרדדים אותה דק מאוד, למעט השוליים, שנשארים תפוחים ואווריריים מאוד. היא גם נאפית בתנור חם בטירוף, מה שמשאיר עליה את בועות הצריבה הכהות, שהן סימן היכר מפורסם של הפיצות הנפולינטניות.

אז פרסקה, כאמור, פועלת כבר כשש וחצי שנים בקיבוץ מסדה. במבט ראשון, כשמגיעים למקום וחונים לידו, נראה כאילו הגענו למקלט של הקיבוץ. אבל כל מה שצריך זה להקיף את הבניין מהצד ולהיכנס למסעדה הקטנה והחמימה, שמעוצבת במין פשטות ביתית, כדי להרגיש שהגענו למקום אחר.

לכאן מגיעים כדי לאכול פיצה ולא הרבה יותר. התפריט הקטן כולל 9 סוגי פיצות, כולן אישיות, ועוד מבחר מצומצם יחסית של תוספות שאפשר לשים עליהן, למרות שבכל הביקורים שלי שם לא הרגשתי צורך להוסיף אף אחת מהן. חוץ מהפיצות יש פה עוד כמה קינוחים, וזהו בעצם. הפיצה היא מרכז העניינים והיא מקבלת את כל הכבוד הראוי לה. עוד דבר אחד לפני שנגיע לאוכל: את הפיצות אוכלים כאן, ממש כמו בנאפולי, עם סכין ומזלג. הן לא חתוכות לפרוסות, והבצק שלהן כל כך דק במרכז הפיצה, שאין הרבה ברירות אלא לשתף פעולה ולנסות עם סכין ומזלג. זה מצחיק בשניות הראשונות, אבל כשהפיצות כל כך טעימות, מתרגלים מהר.

בביקור הנוכחי הזמנו שתי פיצות, שבעיניי מייצגות שני קצוות שונים של הפיצות. הראשונה, פיצה מרגריטה קלאסית (52 שקלים), עם רוטב עגבניות, מוצרלה, בזיליקום, שמן זית ומלח ים. תמיד אומרים שפיצה מרגריטה היא המבחן האמיתי של כל פיצריה ואכן, רק ככה בלי תוספות והסחות דעת אפשר לבדוק את האיכות של הבצק, הגבינה והרוטב. אז כאמור, הבצק של הפיצה פה לא דומה כמעט לאף פיצה אחרת בארץ. השוליים נראים מאוד עבים, אבל הם בעצם בעיקר תפוחים ומלאי בועות ואוויר.

באיזורים האלה של הפיצה הבצק גם מלא כוויות צריבה מחום התנור, שתורמות גם פריכות וגם טעם חרוך טעים שמתווסף לטעם המעולה של הבצק, בזכות התפיחה הארוכה. רוטב העגבניות עדין ולא מתובל מדי. כזה שמשאיר מקום לטעמים העדינים של הגבינה והבצק לדבר, בלי להשתלט עליהם. המוצרלה טרייה, נמתחת כראוי ועלי הבזיליקום שעוברים אפייה עם הפיצה מאבדים מעט מהטעם הבועט מדי שלהם וכיף לאכול אותם. פיצה קלאסית מושלמת, וכאמור, הביצוע הכי טוב שיצא לי לטעום בארץ לפיצה שכזו.

פיצה מרגריטה, פיצה פרסקה. צילום: גיל גוטקין
הפיצה הקלאסית הכי טעימה בארץ? בוודאות. צילום: גיל גוטקין

הפיצה השניה היתה פיצה תפוח אדמה מהמדורה (62 שקלים). אם הנפוליטנה היא פיצה קלאסית לפי הספר, זו פיצה שאולי תתקבל במקומות מסוימים באיטליה בפרצוף עקום. כמו לא מעט פיצות בתפריט, מדובר בפיצה לבנה, כזו שלא כוללת רוטב עגבניות, ויש עליה מוצרלה ותפוחי אדמה שנצרבו לפני כן בתנור כמו במדורה. אחרי האפייה מתווספים אליה גם קרם פרש, בצל ירוק, מיץ לימון טרי, שמן זית ומלח. נשמע אולי קצת מוזר, אבל מדובר בשילוב טעמים מושלם.

אולי אתם כבר זוכרים את חיבתי לשילוב של פחמימה עם פחמימה כמו בבוריק בפיתה, אבל באמת שהשילוב פה על הפיצה מוצלח, ומרגיש כאילו הוא הגיוני לגמרי. תפוחי האדמה תורמים טעם שרוף ומנחם כמו שתפוחי אדמה מהמדורה עושים, הקרם פרש מאזן את הכל עם רעננות קרירה ומיץ הלימון חותך את כל העושר הזה עם קצת חמיצות. אם עדיין לא השתכנעתם, יש דברים שחייבים לטעום כדי להבין.

פיצה תפוחי אדמה מהמדורה. צילום: גיל גוטקין
פיצה עם תפוחי אדמה? ברור! צילום: גיל גוטקין

נכון, עבור רובנו מדובר במקום מרוחק למדי, שלא מגיעים אליו סתם ככה. אבל הפיצות בפרסקה כל כך טעימות, ששווה לתכנן טיול בצפון שיסתיים באכילה שלהן. ואם יצא לכם לעשות את זה, תחזרו לספר אם צדקתי. ואם יוצא לכם לבקר בטבריה, תשמחו לשמוע שאנשי פרסקה פתחו בה סניף נוסף, שמגיש פיצות רומאיות מלבניות ועבות יחסית שנמכרות במשקל, בניגוד לנפוליטניות של פרסקה.  

כתובת:קיבוץ מסדה.

טלפון: 04-6657266

שעות פתיחה: ראשון - חמישי: 18:00-23:00. שישי: סגור. שבת: 17:00-23:00

צילום ועריכת וידאו: מיכאל מורוזוב

נבחרת הבלוגרים של פודי בסדנת שוקולד מושחתת

מה קרה כשלקחנו את כל נבחרת הבלוגרים של פודי ליום כיף מושחת וטעים שכולו שוקולד אצל שוקולד מוקאיה של עודד מקסימוב? היה טעים ומלא סוכר, אבל למדנו גם כמה עובדות מעניינות במיוחד על שוקולד.

  1. בשוקולד מריר יש לא מעט ערכים תזונתיים: ברזל, אשלגן, מגנזיום, אבץ וסיבים תזונתיים.
  2. משך בית ממוצע צורך בין 3-4 קילו שוקולד בשנה. כשחושבים על זה זה לא נשמע כל כך הרבה!
  3. 70 אחוז מהגברים מעדיפים שוקולד מריר, אבל רוב הנשים דווקא מעדיפות שוקולד חלב. אנחנו? אנחנו אוהבים גם וגם.
  4. בשביל להכין קילו אחד של שוקולד צריך להשתמש ב-800 פולי קקאו. עכשיו ברור למה שוקולד איכותי הוא לא דבר זול!
  5. השיא לטבלת השוקולד הכי גדולה בעולם הוא טבלה ששוקלת 7,792 קילו. זה יותר כבד מרוב המשאיות!
  6. אכילת שתי קוביות של שוקולד מריר ליום מורידה את הסיכוי לחלות במחלות לב בשליש.
  7. למרות שהדרום אמריקה האטזקים היו אוכלים שוקולד וקקאו כבר מהמאה ה-13, השוקולד המוצק שאנחנו מכירים היום הומצא ב-1847 באנגליה.
  8. מתי המציאו את שוקולד החלב? לא הרבה שנים אחרי כן, ב-1875 בשוויץ.
  9. למרות שהמקור שלו בדרום אמריקה, רוב הקקאו גדל היום דווקא באפריקה, כמעט 70 אחוז ממנו!
  10. עצי קקאו חיים עד 200 שנה, אבל רק במשך 25 שנים מהם הקקאו שהם מייצרים מתאים לייצור שוקולד לאכילה.

עודד מ-Mokaya מכין שוקולד כבר 5 שנים, אחרי שהחליט להגשים את החלום ואת אהבתו לשוקולד. אפשר לקנות אצלו פרלינים ומארזים בכל הגדלים ולהזמין סדנאות לעבודה, לחברים ולכל אירוע. לפרטים הכנסו לאתר שלו.

הסוד של כריך הכרוב: השף רז רהב על ההצלחה שלו ברשתות החברתיות

כפי שרובנו יודעים, לא פשוט לתחזק חשבון אינסטגרם או פייסבוק מצליח. לפעמים נדמה שלא משנה כמה תמונות אוכל מגרות נעלה וכמה נשקיע בטקסטים שאנחנו כותבים, וכמה שלא נשקיע בהם, אנחנו לא מצליחים לאסוף עוד עוקבים ועוד תגובות.

השף רז רהב התחיל את דרכו באינסטגרם, לשם היה מעלה תמונות של האוכל שלו ועכשיו הוא אחד השפים המובילים בארץ, עם מסעדת OCD הנחשבת וזוכת הפרסים, והסנדוויצ’יה המתוחכמת “ברווזי” שמצליחה לא פחות. רהב אומר שהטיפ הכי טוב שלו הוא להישאר נאמנים לעצמכם. יש משהו שאתם אוהבים ורוצים להעלות? תעלו אותו בלי לחשוב אם הוא מתאים לשאר התמונות או לאותו הרגע. ככה הקהל יכיר אתכם ויתחבר אליכם יותר.

יש לו 18,000 עוקבים באינסטגרם והוא מרגיש שהתמונות שהוא מפרסם ברשתות משפיעות על השיווק של המסעדות ועוזרות לו. לראות תמונות של האוכל שלו בחשבונות האינסטגרם של אחרים מרגש אותו תמיד, ממש כמו שהוא היה מעלה בחשבון שלו אוכל ממסעדות שהיה אוכל בהן בעבר.

למרות שבסנדוויצ’יה שלו מוגשות לא מעט מנות בשריות, המנה הפופולארית ביותר היא כריך הכרוב הסגול הצמחוני. רהב אומר שאולי לא מדובר בכריך הכי יפה שלו, אבל במוצר הכי איכותי שהוא מייצר, והקהל מעריך את זה.